Enhedslisten vil give parkeringspenge tilbage til storbyer

UDLIGNING: For at skaffe flere penge til kommunerne vil Enhedslisten stoppe statens inddragelse af kommunale indtægter fra betalingsparkering og parkeringsbøder. Socialdemokratiet er ikke afvisende.

Kommunerne afgiver i dag 70 procent af deres parkeringsindtægter til staten. Det vil Enhedslisten ændre.
Kommunerne afgiver i dag 70 procent af deres parkeringsindtægter til staten. Det vil Enhedslisten ændre.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Staten skal ikke længere indkasserer hovedparten af kommunernes milliardstore parkeringsindtægter.

Det foreslår Enhedslisten i forbindelse med de aktuelle forhandlinger om en reform af den kommunale udligningsordning.

Partiet vil gøre op med en lovændring fra 2018, der betyder, at staten i dag inddrager 70 procent af de penge, kommunerne får i kassen gennem parkeringsbøder og betalingsparkering.

"Staten skal aflevere de penge tilbage til kommunerne, og kommunerne skal kunne bruge dem frit," siger Enhedslistens kommunalordfører, Jette Gottlieb.

Hun er helt på det rene med, at det første og fremmest vil være en håndsrækning til de større byer som København og Aarhus. 

"Men her kæmper man altså også med mange og store sociale problemer, og de her penge skal være med til at holde hånden under velfærden," siger Jette Gottlieb.

Kommunernes samlede indtægter fra betalingsparkering og parkeringsbøder lød i 2018 på lige knap én milliard kroner. Af dem skal de godt 700 millioner sendes direkte videre til staten.

Ville stoppe kommuners "pengemaskine"
Kommunerne er i mange år blevet modregnet i deres parkeringsindtægter af staten, men med VLAK-regeringens lovændring fra 2018 blev den modregning skruet kraftigt op.

Det skulle sætte en stopper for, at kommunerne med daværende økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Billes ord blev brugt som "pengemaskine." 

 

Læs også

Både København og Frederiksberg står til at skulle aflevere et trecifret millionbeløb til landets øvrige kommuner med regeringens forhandlingsudspil til en reform af udligningsordningen.

S vil se på sagen
Beslutningen om at skærpe den statslige modregning af de kommunale parkeringsindtægter i 2018 blev truffet af et snævert borgerligt flertal, mens både Socialdemokratiet og regeringens støttepartier var i mod.

Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, melder sig da også på sit partis vegne parat til at se nærmere på forslaget fra Enhedslisten.

"Vi var selv imod ændringen i 2018 og mener sådan set, at vores udligningsudspil allerede rammer den rette balance også i forhold til de hensyn, der skal tages til de store byer. Men vi er jo en mindretalsregering, så når nogen tager et forslag med ind til forhandlingsbordet, så ser vi på det," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Rabjerg Madsen

MF (S), politisk ordfører, fhv. indenrigs- og boligminister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2012)

Jette Ryde Gottlieb

MF (EL), fhv. medlem af Københavns Borgerrepræsentation 2006-09
Tømrer (Langhoff & Søn. 1986), cand.scient. i geografi og samfundsfag (Københavns Uni. 1976)

0:000:00