Eksperter: Regeringen oversælger klimaeffekt af boligudspil for milliarder

OVERSOLGT: Regeringens boligudspil blev præsenteret som en grøn genopretning af Danmark. Men set i det grønne lys er det en usædvanlig dårlig investering, lyder det fra eksperter.

Klimaministeren og boligministeren præsenterede 1. maj et udspil til en ny grøn boligaftale. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix)
Klimaministeren og boligministeren præsenterede 1. maj et udspil til en ny grøn boligaftale. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix)
Maria Neergaard Lorentsen

Regeringen oversælger klimaeffekterne i boligudspillet 'Grøn genopretning af Danmark', som blev præsenteret 1. maj.   

Det vurderer flere eksperter. 

"Det giver ikke meget mening at sige, at det er et grønt tiltag," siger cheføkonom og vicedirektør i Kraka Jens Hauch om regeringens boligudspil.

"For mig at se er det (boligudspillet, red.) oversolgt. Det er misvisende markedsført i forhold til klimatiltagene," siger Søren Dyck-Madsen, der er seniorrådgiver hos tænketanken Concito.

Hvis ministeren i ramme alvor mener, at klimaet er et bærende argument, er det en helt usædvanlig dårlig investering.

Jens Hauch, Seniorrådgiver, Kraka

Høj omkostning, lille reduktion
Regeringen vil med udspillet renovere den almene boligsektor for i alt 30 milliarder kroner frem til 2026, hvilket skal føre til en CO2-reduktion på 50.000 ton årligt.

"Ministeren sælger det som en grøn aftale, så det er rimeligt at sammenholde prisen med den grønne impact. Prisen er omkring 30.000 kroner per sparet ton CO2. Det er en helt vildt høj omkostning og en meget lille reduktionsprocent per krone," siger Jens Hauch.

Beregningen af de 30.000 kroner er baseret på tal fra BL - Danmarks Almene Boligers estimat om, at renoveringskøen kan nedbringe CO2-udslippet med 50.000 ton per år, og en antagelse om, at bygningsrenoveringer typisk holder i en 25-årig periode.

En usædvanlig dårlig investering
Til sammenligning vurderer Kraka, at CO2-reduktion i byggeriet kan gøres for 1.250 kroner per sparet ton CO2 – for de allerdyreste tiltag. 

"Der kan være mange gode grunde til at renovere almene boliger, men hvis ministeren i ramme alvor mener, at klimaet er et bærende argument, er det en helt usædvanlig dårlig investering," siger Jens Hauch.

Det erklærer Peter Møllgaard, formand for Klimarådet, sig enig i:

"Der er mange formål med udspillet. Det virker til, at man prioriterer genopretning først og klima i anden række. Set udelukkende fra en grøn og klimamæssig vinkel er det en meget dyr aftale."

Du kan læse hele artiklen på Altinget By og Bolig. Her får du endnu mere baggrund om aftalen og flere kommentarer fra seniorrådgiver hos Concito Søren Dyck-Madsen og fra Klimarådets formand, Peter Møllgaard. Direktør for SustainSolutions Christian Niepoort udtaler sig ligeledes.

Dokumentation

Boligaftale
Regeringen skal i foråret forhandle en ny boligaftale på plads, der løber frem i 2026. I aftalen fastlægges blandt andet renoveringsrammen for de almene boliger.

Den 1. maj fremlagde boligminister Kaare Dybvad (S) og klimaminister Dan Jørgensen (S) et udspil under navnet 'Grøn genopretning af Danmark – 30 mia. kr. til renoveringer i den almene boligsektor'.

I udspillet vil man afsætte 30 milliarder kroner til at renovere almene boliger. Heraf er 18,4 milliarder projekter, der allerede står i kø og er klar til at blive igangsat. Køen forventes at være afviklet inden for to år. De resterende 11,6 milliarder skal fordeles ud over de næste seks år.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Niepoort

Administrerende direktør, SustainSolutions
cand.polit. (Københavns Universitet)

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Jens Hauch

Kontorchef, ØRN: Center for Økonomisk Regulering af El- og Gasnet, Forsyningstilsynet
cand.polit. (Københavns Uni. 1995), ph.d. (Københavns Uni.)

0:000:00