Klimaminister vil fjerne loft over antallet af vindmøller på land

VINDMØLLER: Et to år gammelt forlig blokerer for at opsætte nye vindmøller, men det ønsker klimaminister Dan Jørgensen (S) ændret. Det forhandles der om lige nu sammen med Folketingets partier, siger ministeren.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Danmark er måske nok kendt for vindmøller ude i den store verden, men energiaftalen er p.t. et benspænd for udbygningen af nye vindmøller på land herhjemme.

Fakta
Det står der i energiaftalen

Erfaringerne fra de seneste års udbud af havvindmøller viser, at el fra havvindmøller inden for en årrække forventes at kunne produceres uden direkte tilskud til etablering og drift.

Parterne er på den baggrund enige om, at antallet af landvindmøller skal reduceres betydeligt over aftaleperioden og årene efter, og at fremtidig vindproduktion gradvist skal opprioriteres på havet, baseret på en forventning om, at pris og teknologisk udvikling vil understøtte denne udvikling.

Konkret er parterne enige om, at antallet af landvindmøller skal mere end halveres. Det indebærer, at antallet af landvindmøller reduceres fra de nuværende ca. 4.300 til et loft på 1.850 i 2030.

Energistyrelsen udarbejder en plan for gradvis reduktion i antallet af landvindmøller og giver hvert andet år en status på udviklingen. Hvis reduktionen af landvindmøller ikke følger planen, udsættes udbud af ny landvind, indtil der er reduceret tilstrækkelig antal landvindmøller.

Parterne anerkender nødvendigheden af at give kommunerne mulighed for at give tilladelse til at opføre tidssvarende vindmøller i henhold til gældende praksis.

Udviklingen vil blive sikret gradvist over perioden baseret på årlige redegørelser og løbende opfølgning på udviklingen.

Kilde: kefm.dk

Det har mødt hård kritik for at gøre det mere besværlig og dyrere at nå klimamålet om 70 procents reduktion af drivhusgasserne i 2030, og nu stiller klimaminister Dan Jørgensen sig også op i køen af kritikere af energiaftalens loft over, hvor mange vindmøller der må stå på land.

”Det vil være en god ide at fjerne loftet. Men det kan ikke gøres inden for det gældende forlig. Det skal vi finde en god løsning på, og det forhandler jeg om lige nu sammen med Folketingets partier,” skriver Dan Jørgensen i en skriftlig kommentar til Altinget.

Forudsætning er ændret
Med energiaftalen fra 2018 blev det aftalt, at antallet af vindmøller på land i Danmark skal reduceres fra cirka 4.300 vindmøller til maksimalt 1.850 i 2030.

Aftalen er baseret på en forkert forventning om, hvor længe vindmøllerne ville holde.

Dan Jørgensen (S)
Klima-, energi- og forsyningsminister

”Aftalen bunder i et ønske om færre men mere effektive og nyere møller, og det er i sig selv fornuftigt. På den måde forbliver vi et udstillingsvindue for den nyeste teknologi i resten af verden. Men aftalen er baseret på en forkert forventning om, hvor længe vindmøllerne ville holde,” skriver ministeren og tilføjer:

”Det er svært at forudse, men oprindeligt var forventningen, at de holdt mindre end 30 år. Nu viser det sig, at de holder cirka 35 år. Derfor er jeg heller ikke begejstret for loftet, som det ser ud nu.”

Lang kø af kritikere
Kritikken af vindmølleloftet er ikke ny. Oven på aftalen om den nye klimalov i december ønskede Radikale at få begrænsningen på vindmøller fjernet.

Fredag blev det så også foreslået afskaffet af Klimarådet, og mandag meldte DI, Concito, Wind Denmark og Dansk Energi sig i koret af kritikere, der mener, tiden er løbet fra vindmølleloftet.

”Det er principielt forkert, at Folketinget bestemmer antallet af vindmøller på land. Beslutningen bør ligge lokalt,” skrev organisationerne i fælles indlæg på Altinget.

Du kan læse hele artiklen på Altinget Energi og Klima, hvor du også får med, hvad SF, Venstre og Dansk Folkeparti mener om vindmølleloftet. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Kissmeyer

Kandidat til Europa-Parlamentet (V)
cand.oecon. (Aarhus Uni.), pædagogikum

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00