Kommuner overskrider igen budgetterne for udsatte borgere

PRES: Otte ud af ti kommuner overskred i 2019 budgettet på det specialiserede voksenområde. DH og KL ønsker flere penge til at dække stigende udgifter.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Kim RosenkildeSimon Lessel

Da kommunerne i april lagde sidste hånd på regnskaberne, måtte størstedelen konstatere, at de havde brugt flere penge på udsatte voksne borgere end planlagt.

I alt har 81 ud af 98 kommunerne overskredet budgetterne på det specialiserede socialområde for voksne i 2019.

Det viser nye tal fra Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd. Over halvdelen af kommunerne har ifølge Vives beregninger overskredet deres budget med mere end fem procent.

Ifølge Altingets gennemgang af kommunernes budget- og regnskabstal for det specialiserede socialområde for voksne har 58 kommuner ud af landets 98 kommuner budgetteret med lavere udgifter på området i 2019 end de faktiske udgifter, de havde i 2018.

Det kan godt være med åbne øjne, at man bevidst underbudgetterer, fordi det sender et signal om, at budgetterne skal holdes i ro og gerne reduceres. Også selvom man godt ved, at de måske også næste år vil blive overskredet.

Kurt Houlberg
Professor i kommunaløkonomi, Vive

KL-formand Jacob Bundsgaard (S) mener dog ikke, at kommunerne lægger for lave budgetter. Det er i stedet de stigende udgifter til socialområdet, der besværliggør kommunernes budgetlægning.

”Man skal gøre det op, efter hvilke udgifter kommunerne rent faktisk afholder. Der kan vi se en opadgående kurve og et udgiftspres. Det kan man ikke tale sig fra," siger Jacob Bundsgaard til Altinget på vej ind til de indledende forhandlinger med regeringen om kommunernes økonomi for 2021.

"Uanset hvordan man lægger budgetterne, så kan vi se, at udgifterne stiger år for år,” forsætter han.

KL går ind til økonomiforhandlingerne med et krav om at få dækket de stigende udgifter, som kommunerne oplever på voksenhandicapområdet.

DH: Behov for kolde kontanter
Også formand for Danske Handicaporganisationer Thorkild Olesen genkender billedet af stigende udgifter på det specialiserede socialområde. Han mener derfor, at der er behov at få tilført flere penge til området under økonomiforhandlingerne, hvis kommunerne bedre skal kunne overholde deres budgetter fremover.

”Man bliver nødt til at komme med nogle kolde kontanter til området. Og så bliver man nødt til at love hinanden, at man ser på, at udligningsaftalen ikke bare betyder, at kommunerne lægger flere penge i kassen,” siger Thorkild Olesen.

Læs hele artiklen på Altinget Kommunal, hvor du får flere kommentarer og mere baggrund i sagen.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Bundsgaard

Borgmester (S), Aarhus Kommune, næstformand, Kommunernes Landsforening (KL)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

Kurt Houlberg

Professor, Vive
cand.phil. i samfundsfag (Odense Uni. 1988), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1989), ph.d. i statskundskab (SDU 2007)

Thorkild Olesen

Formand, Danske Handicaporganisationer, næstformand, Det Centrale Handicapråd
cand.mag. i historie og religionsvidenskab (Aarhus Uni. 2005)

0:000:00