Konsulenter om ministerielle mistanker: Helt uden bevis og tyndt grundlag for lovændring

REAKTION: Tre konsulenthuse er i Indenrigsministeriets søgelys, men ingen af dem kan genkende kritik af ensidige analyser. Tværtimod risikerer ny lovændring at blive et stort tilbageslag for kommunerne, advarer direktør. 

Den nye udligningsreform skal dæmme op for kommuner og konsulenters mulighed for at påvirke udligningsdata.
Den nye udligningsreform skal dæmme op for kommuner og konsulenters mulighed for at påvirke udligningsdata.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Det er hverken noget mistænkeligt eller usagligt i at hyre eksterne konsulenter til at gennemgå kommunale registre for fejl, som kan sikre kommunerne ekstra indtægter.

Det er i hvert fald den klare besked fra de tre konsulenthuse, som er i Indenrigsministeriets søgelys i et notat, der retter kritisk fokus på konsulenters arbejde med "indtægtsoptimerende" dataanalyser.

Både hos BDO, Dataproces og KMD mener man, at samarbejdet med kommunerne er helt inden for skiven. Formålet er først og fremmest at sikre, at kommunernes udligningstilskud opgøres på et så korrekt datagrundlag som muligt.

”Vores tilgang til området er, at kommunernes indtægter skal indhentes og opgøres korrekt inden for de gældende regler,” skriver Pernille Nielherdt Kjerulff, som er partner i BDO Advisory, i en mail til Altinget.

Man har blot plukket noget markedsførings-materiale fra internettet og sammenholdt det med offentliggjorte resultater fra kommuner og konkluderer så, at fordi der anvendes konsulenter, så må det være forkert.

Kjartan Jensen
Administrerende direktør for Dataproces

Samme svar giver Christian Binggeli-Winter, der er direktør og chef for KMD’s enhed for data og analyse.

Mistanker uden beviser
”Hvis der er fejl i registrering af data, så kan kommunerne komme i en situation, hvor de for eksempel ikke får den refusion, de er berettiget til ifølge lovgivningen. I vores optik handler det altså om at korrigere fejl og skabe et så retvisende databillede som muligt,” skriver han i en mail til Altinget.

Hos Dataproces er administrerende direktør Kjartan Jensen ”helt uforstående” over for ministeriets analyse, som ifølge ham fremfører påstande ”helt uden bevisførelse”.

”Man har blot plukket noget markedsføringsmateriale fra internettet og sammenholdt det med offentliggjorte resultater fra kommuner og konkluderer så, at fordi der anvendes konsulenter, så må det være forkert,” siger han.

Ifølge Kjartan Jensen vil analyser fra Dataproces medtage korrektioner, der både taler til kommunens gavn og ugunst, ”såfremt vi gennem vores teknologi bliver bekendt hermed.”

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00