Brostrøm vil sætte ind mod kedelig rekord, men politikerne nøler

ALKOHOL: Sundhedseksperter er bekymrede over danske børn og unges høje alkoholforbrug, og Sundhedsstyrelsen vil have forebyggelse på dagsordenen. Politikerne tøver imidlertid med indgreb, viser en rundspørge.

Samaritter til stede under en fest for nye gymnasieelever i Dyrehaven i København. Danske børn og unge drikker markant mere end børn og unge i andre lande. 
Samaritter til stede under en fest for nye gymnasieelever i Dyrehaven i København. Danske børn og unge drikker markant mere end børn og unge i andre lande. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, vil have et opgør med en usund alkoholkultur blandt børn og unge. Det stod han for nylig frem og fortalte i et interview i Altinget.

Emnet står dog ikke højt på dagsordenen på Christiansborg. En rundringning til Folketingets sundhedsordførere viser, at samtlige partier afviser eller tøver med at benytte de mest veldokumenterede værktøjer til at lægge en dæmper på unges alkoholforbrug.

For eksempel er ingen partier parate til at hæve aldersgrænsen for køb af alkohol til 18 år. Det er ellers en klar anbefaling fra Vidensråd for Forebyggelse og et ønske fra blandt andre Danske Regioner, KL, Lægeforeningen og Kræftens Bekæmpelse. 

Enhedslisten og Radikale vil ikke afvise en højere aldersgrænse, men har ikke taget endelig stilling. De øvrige partier går ikke ind for at hæve aldersgrænsen.

Alle andre lande i Norden har en aldersgrænse på 18 år for køb og udskænkning af alkohol. 

Problemet med højere afgifter er, at det rammer meget bredt og har en social slagside.

Rasmus Horn Langhoff (S)
Sundhedsordfører

Vil sænke alkoholprocent
Søren Brostrøms udmelding kom i kølvandet på WHO’s skolebørnsundersøgelse fra maj måned. Her kunne man læse, at danske 15-årige også ifølge denne undersøgelse drikker langt mere end deres jævnaldrende i andre lande.

Blandt de politiske partier ønsker flere en samlet forebyggelsespakke i stil med den plan mod tobak, som et bredt flertal vedtog i december.

Konservative og SF er klar til at at sænke alkoholprocenten for salg til unge under 18 år:

"Vi synes, det er voldsomt, at helt unge mennesker kan købe meget stærk alkohol, så vores forslag er, at man sænker alkoholprocenten på de alkoholiske drikke, som unge under 18 år kan købe, til maks. 7 procent," siger sundhedsordfører Per Larsen (K).

SF vil desuden have strammet op på kontrollen i butikkerne:

"Det er utåleligt at blive ved med at se eksempler på, at aldersgrænserne ikke bliver overholdt," siger sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen (SF).

Social slagside
Et forslag om højere afgifter eller faste minimumspriser på alkohol er der heller ikke opbakning til. Unges forbrug af alkohol vurderes ellers af eksperter til at kunne påvirkes af højere priser.

Regeringens støttepartier - Enhedslisten, SF og Radikale - afviser ikke afgiftsstigninger på alkohol for at få priserne i vejret. Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, er betænkelig:

"Problemet med højere afgifter er, at det rammer meget bredt og har en social slagside. Det er også pensionisten, der nyder en øl til aftensmaden, som kan blive ramt af højere afgifter," siger han.

Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti afviser afgiftsforhøjelser. 

"Ud fra en helhedsbetragtning om, at det ikke skal være dyrere at være dansker, går vi ikke ind for afgiftsstigninger," siger Per Larsen.

Denne artikel er en forkortet udgave af en artikel på Altinget Sundhed. Læs den fulde artikel her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kirsten Normann Andersen

Gruppenæstformand (SF), formand for Social- og Ældreudvalget, MF (SF)
sygehjælper (Frederiksberg Hospital 1985)

Liselott Blixt

1. viceborgmester, Greve Kommune
buntmager (Lollands Buntmageri, 1986), social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Greve, 2002)

Martin Geertsen

Public affairs-rådgiver på sundhedsområdet, Primetime, fhv. MF og regionsrådsmedlem (V), Region Hovedstaden
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2008)

0:000:00