Snit af målinger: Blå blok får den største opbakning siden marts

RISBJERGSNITTET: Oppositionen er næsten tilbage på samme niveau som før coronakrisen ifølge et nyt snit af målinger. Fremgangen skyldes især Konservative, som står til bedste valgresultat siden 00’erne.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Efter syv måneders nedtur i meningsmålingerne ser skuden ud til at vende for oppositionen.

Det viser et snit af meningsmålingerne i oktober, som valgforsker og professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.

Opbakningen til Konservative, Venstre og Nye Borgerlige er i løbet af den seneste måned vokset, og den samlede blå blok står derfor nu til 80 mandater. Det er fem mandater mere end i snittet af målinger i september, og det er den største opbakning til oppositionen siden marts.

Om end oppositionen har grund til at glæde sig over fremgangen, så mangler den dog stadig ti mandater, før de blå partier kan tælle til 90 og sikre et flertal i Folketinget:

Fakta
Risbjergsnittet
Kvalitetsvejet gennemsnit af meningsmålinger fra Kantar Gallup/ Berlingske, YouGov/BT, Epinion/Altinget & DR og Voxmeter/Ritzau gennemført i september måned.

I alt er der 7.079 interview med i opgørelsen (fraregnet 'ved ikke'-svar). Ændringer er beregnet som summen af den absolutte forskel i partiers tilslutning fra det forrige snit divideret med to. Det vil sige, hvor mange procentpoint der skal flyttes for at få det nye snit.

Den statistiske usikkerned er +/- 1,1 procentpoint.

Om snittet
Snittet er et kvalitetsvejet gennemsnit af seneste måneds meningsmålinger. Det vil sige, at der tages højde for, hvor præcist institutterne normalt rammer valgresultatet og deres løbende stabilitet (både internt og eksternt).

Desuden er institutternes målinger standardiseret, så alle partier og "andre" er med i beregningerne. Erfaringsmæssigt er gennemsnittet mere stabilt end de enkelte målinger, samtidig med at det op til valget ligger lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger.

Snittet kan citeres som "Professor Kasper Møller Hansen for Altinget".

"Krisen kunne vel næppe blive meget værre for blå blok, så fremgangen sker fra et historisk lavpunkt,” siger Esben Schjørring, der er redaktør for Altingets magasin.

Æren for fremgangen kan især tilskrives Konservative, som er vokset med tre mandater i løbet af den seneste måned og nu står til 19 mandater. Det betyder også, at partiet er tilbage på samme niveau, som ved folketingsvalgene i 2007 og 2005, hvor det vandt 18 mandater. 

Se tal for alle partierne og læs mere i den fulde artikel på Altinget Christiansborg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Schjørring

Politisk redaktør, Altinget
cand.mag. i filosofi (Københavns Uni. 2008)

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)









0:000:00