2. december: Karsten Nonbo

JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag bringer Altinget.dk et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Venstres Karsten Nonbo, der står for skud. Hans manglende evne til at tie stille har landet ham en plads i magtens højborg.
Foto: Anne Lorenzen/Altinget.dk
Anne Marx Lorenzen

Anders Fogh Rasmussen (V) lærte mig, at mange ting, som jeg troede var umulige, kunne lade sig gøre. Det var inspirerende, og jeg fandt ud af, at politik ikke er så tung en dyne at slå i, som jeg umiddelbart troede.

Karsten Nonbo
MF, Venstre
Fakta

Karsten Nonbo er 61 år og er uddannet kriminalassistent fra Statens Politiskole i 1978. Han har været medlem af Folketinget siden 1998 og er formand for Forsvarsudvalget og udvalget vedrørende Efterretningstjenester. Han er desuden formand for Færdselskommissionen. 


Kilde: ft.dk

Hvorfor valgte du at gå ind i politik?           

Jeg har aldrig kunne lade være med at tage stilling til ting. Det startede med, at jeg var anfører på et håndboldhold og gerne ville være den, der lagde strategien. Jeg blev dernæst formand for håndboldklubben, da kadaveret ikke længere kunne holde til førsteholdet. Da jeg blev ved med at ytre mig, blev jeg opfordret til at stille op til kommunalbestyrelsen for Venstre tilbage i 1990, og da jeg stadigvæk ikke kunne holde min mund, så var jeg lige pludselig folketingskandidat.

Selvfølgelig er der nogle, der skal bestemme over mig, og jeg vil gerne rette mig ind efter reglerne, men jeg vil også gerne have indflydelse og være med til at flytte noget. Jeg vil ikke bare sidde og brokke mig uden selv at have søgt indflydelse.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

Det er, at vi har et levende og sobert demokrati, hvor alle folk engagerer sig. Målet med livet og med mennesker for mig, det er at tage stilling til det, man kan, og udnytte de chancer, man har.

Har du nogle mere konkrete mål?

Jeg brænder for retfærdighed og sidder derfor også i retsudvalget. Jeg brænder for at loven overholdes, og at vi skal være gode ved de svage. Vi skal hjælpe dem, der virkeligt trænger. Til gengæld skal vi ikke lade os snyde af sociale bedragere. Der er ikke noget værre, end når man stjæler fra hinanden. Det er jo plat og svindel, når nogen søger tilskud, de ikke er berettigede til.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

Anders Fogh Rasmussen (V) lærte mig, at mange ting, som jeg troede var umulige, kunne lade sig gøre. Jeg må sige, at da han blev statsminister i 2001, så synes jeg, at der var en hel del ting, der pludselig godt kunne lade sig gøre. Det var inspirerende, og jeg fandt ud af, at politik ikke er så tung en dyne at slå i, som jeg umiddelbart troede.

Hvilken politisk modstander, har du størst respekt for?

Jeg har altid haft respekt for dem, der holder ord. For eksempel sådan en som Anne Baastrup (SF), som jeg har arbejdet meget sammen med, har altid holdt ord og altid samarbejdet. Hun var formand for retsudvalget, da de var i mindretal og hun har arbejdet loyalt som formand for, at sagerne kom igennem, selvom hun vidste, at de kom igennem som et nederlag for hende.

Hvad gør du for at slappe af?

Jeg elsker at skove om vinteren - fælde brænde og kløve det. Og jeg elsker at blive smidt ud på en mejetærsker eller en traktor. Så elsker jeg at være sammen med min familie på ferie. Der har ikke været to ferier, der har været ens: Så har vi lånt en campingvogn af min bror og er taget på campingferie, så har vi været på cykelferie, så har vi taget på en badelandsferie. Det skal altid være noget nyt og spændende.

Hvortil gik din sidste ferie?

I sommers foregik hjemme i haven med børnebørnene. Det foregik ganske ustruktureret og uplanlagt med småture. Det behøver ikke være en præstation at have ferie. Ferie for mig, det er at trække telefonstikket ud.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år

Jeg har ikke rigtig læst noget skønlitterært i år. Det har mest stået på rapporter og den slags.

Hvad er så den bedste bog nogensinde?

Jeg læste Bertel Haarders bog ’Op mod strømmen’, som han gav mig for et års tid siden, fordi det jo også er en måde at lære sine kolleger at kende på. Vi er meget på linje i forhold til højskoler og efterskoler. Mine børn har været på efterskole, og jeg har selv været på idrætshøjskole, så det var spændende at læse om hans liv på Rønshoved Højskole nede i Sønderjylland.

Er du stadig i politik om 5 år?

Man skal aldrig sige aldrig. Mit svar vil umiddelbart være ja. Hvis ikke, jeg bliver borgmester, så fortsætter jeg i Folketinget, og jeg har også besluttet mig for at søge genvalg ved næste valg. Så umiddelbart ja (red: Karsten Nonbo blev ikke valgt som ny borgmester i Næstved ved valget 19. november)

Hvad fortryder du i 2013?

Det kan jeg sige nemt. Intet. Jeg fortryder sjældent noget. Jeg vil hellere fortryde noget, jeg har gjort end fortryde noget, som jeg ikke har gjort. Det handler jo igen om det her med at få noget ud af dagen og få noget ud af livet.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Nonbo

Fhv. MF 1998-2015 (V) og viceborgmester, Næstved
kriminalassistent (Statens Politiskole 1978)

0:000:00