20. december: Jakob Ellemann-Jensen

JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Jakob Ellemann-Jensen fra Venstre.
Foto: Pernille Møller/Altinget.dk
Pernille Diana Castle Møller

Hvorfor gik du ind i politik?

Fordi jeg ikke kunne lade være. Jeg har altid interesseret mig for politik, men jeg har holdt mig fra det, da jeg fra forskellige familiemedlemmer kunne konstatere, at det har store omkostninger at gå ind i politik. Men til sidst overbeviste jeg mig selv om, at det var tid til, jeg tog springet. Ønsket om at gøre en forskel og troen på, at jeg kan gøre det, er det, der har fået mig til at engagere mig i politik. Men jeg ventede til et tidspunkt, hvor jeg havde en uddannelses- og karrieremæssig ballast, der kvalificerede mig til at gå ind i politik. Derved har jeg også nået nogle af de ting, jeg gerne ville, inden jeg startede i politik, så jeg har noget at falde tilbage på. Derudover syntes jeg, at Venstre var drejet ind på det rigtige spor igen, og Lars Løkke hev partiet i den rigtige retning. Og det gjorde, at jeg tænkte: "Det her skal jeg være en del af".

Hvad er dit politiske mål?

Det er at sikre, at der er plads til vores børn og børnebørn – at vi har råd til at have et godt og sundt land, de kan overtage en gang. Altså at sikre vi har råd til at tage os af hinanden, når tingene ikke lige går, som vi havde håbet.

Hvilken dansk politiker har været en inspiration for dig?

Fakta
Jakob Ellemann-Jensen er 39 år og uddannet cand.merc.jur ved Handelshøjskolen i København (CBS). Han er udviklingsordfører for Venstre og har været medlem af Folketinget siden 2011. Derudover er Jakob Ellemann-Jensen medlem af Folketingets Europaudvalg, Forsvarsudvalg, Grønlandsudvalg samt Udenrigsudvalg.

Kilde: ft.dk

Det ville være krukkeri at svare andet end min far Uffe Ellemann-Jensen. Han har lagt kimen til min interesse for politik. Jeg synes, han har opnået nogle ting i løbet af sin karriere, jeg i den grad tager hatten af for. Han var jo udenrigsminister i en spændende periode omkring murens fald og hele åbningen af Østeuropa. Særligt i den periode han var udenrigsminister, havde han mod og mandshjerte til at stille sig i front og tale de små landes sag. Også der var jeg stolt af den gamle.

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

En, jeg skændes utrolig godt med, er Pernille Rosenkrantz-Theil. Vi er fundamentalt uenige, samtidig med at vi har det utroligt hyggeligt, når vi er ude til debat. Hun står ved sine holdninger. Da hun eksempelvis foretog partiskifte fra Enhedslisten til Socialdemokraterne, gjorde hun det på en god og en ordentlig måde. Hun stoppede i Folketinget og var derefter ude i en periode, hvorefter hun skiftede parti. Hun har ikke forsøgt at skjule noget eller givet sig ud for noget, hun ikke er. Og det, synes jeg, man må tage hatten af for.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Jeg tilstræber at tilbringe mest mulig tid sammen med min familie. Derudover bruger jeg meget tid på at holde mig i god form – jeg kører lidt på mountainbike, dyrker spinning og styrketræner. En god fysisk form er forudsætningen for at holde sig mentalt skarp.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Jeg har omsider fået taget mig sammen til at få læst en del af Henning Mankells Wallander-bøger. Hovedpersonen Kurt Wallander er en fantastisk person. Han er en antihelt - han er et sammensat, kompliceret og på mange områder et lidt sørgeligt menneske, hvilket gør det lettere at identificere sig med helten i bogen.

Er du stadig politiker om fem år?

Det er jo op til vælgerne, men det håber jeg. Jeg trives utrolig godt og er meget glad for at få lov til at arbejde med politik. Jeg ser det som et stort privilegium, samtidig med jeg synes, det er et super spændende arbejde. Men jeg tror ikke, at jeg skal være i politik resten af mit arbejdsliv.

Hvad fortryder du fra 2012?

Det er et svært spørgsmål. At vi ikke har haft mulighed for at vælte regeringen på noget tidspunkt.

Hvad ser du frem til i 2013?

Jeg håber, regeringen kvajer sig så tilpas meget, at de må udskrive valg eller gå af, men det er måske lidt meget at håbe på. Derudover ser jeg frem til videreudviklingen af det arbejde, vi har i Venstre om vores politiske sigtelinjer. Det handler om at udvikle vores politik, nu hvor vi er i opposition. Jeg er formand for den ene af de sigtelinjer, som handler om vores udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitik. Det arbejde skal vi gøre endnu mere konkret til foråret, så det ser jeg frem til.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Vicestatsminister og økonomiminister, partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Uffe Ellemann-Jensen

Fhv. udenrigsminister (V), MF og partiformand
cand.polit. (Københavns Uni. 1969)

0:000:00