Miljøminister afviser udvanding af husdyrlov

MILJØGODKENDELSER: Landbruget kræver den seneste stramning af husdyrloven lempet. Miljøministeren afviser, og advarer om langt skrappere miljøkrav i fremtiden.
Foto: colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Der er ingen kære mor - eller kære Troels. Miljøminister Troels Lund Poulsen (V) afviser nemlig blankt et krav fra rasende landmænd med formand Peter Gæmelke i spidsen om kun at lade den seneste skærpelse af husdyrloven gælde for kommende ansøgninger. Og ikke de omkring 3000 eksisterende ansøgninger, som har hobet sig op hos kommunerne.

Landbruget har reageret kraftigt af to årsager. For det første betyder stramningen (se faktaboks), at 223.000 hektar i Danmark er underlagt skrappere krav end hidtil krævet i husdyrloven.

Stramningen vil oftest betyde, at de omfattede landmænd vil blive tvunget til at etablere efterafgrøder for at mindske udvaskningen af kvælstof som en ekstra betingelse for at få miljøgodkendelsen.

Miljøminister: Kort trækkes ikke tilbage
For det andet mener de, at stramningen er kommet som et lyn fra en klar himmel. Og landbrugets fagblade har bragt artikler med vrede landmænd. De skal skal nu til at ændre i deres endnu ikke indsendte ansøgninger, ligesom de 3000 ansøgninger, der ligger hos kommunerne, også skal ændres.

Det blå kort, I nu kritiserer så meget, det er det rene vand i sammenligning med de vandplaner, vi nu skal i gang med.

Troels Lund Poulsen
Miljøminister (V)

Men Troels Lund Poulsen afviser dog i et interview med Altinget at komme landbruget i møde.

"Bare fordi nogen ikke kan lide udfaldet af disse kort, så kan man ikke trække dem tilbage. I husdyrloven har vi skrevet, at vi skal tage beslutninger ud fra den mest optimale og bedst tilgængelige viden. Og det er altså den viden, der nu er kommet med disse kort," siger Troels Lund Poulsen.

Mange landmænd mener, at kortene er kommet som en tyv om natten, og pludselig bliver de mødt af nye krav?

"Da man vedtog husdyrloven, sagde vi åbent sagt til Dansk Landbrug, at der var nogle områder, som ikke var ordentligt kortlagt. Så de har i to år vidst, at denne kortlægning ville komme. Så hvis man taler om en tyv - så er det da en meget langsom en af slagsen," siger Troels Lund Poulsen.

Langt større krav på vej
Troels Lund Poulsen gør dog landmændene opmærksom på, at vandrammedirektivets kommende implementering vil få langt større konsekvenser for landbrugets produktion. Her er omfattende krav om forbedringer af vandkvalitet i søer, øer og de indre farvande. 

"Det blå kort (en del af den seneste stramning, red.), I nu kritiserer så meget, det er det rene vand i sammenligning med de vandplaner, vi nu skal i gang med," sagde Troels Lund Poulsen til Dansk Landbrugs delegeretmøde forleden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Peter Gæmelke

Bestyrelsesformand, Velliv Foreningen og Løvenholmfonden
executive board programme (Insead 2011), merkonom i regnskab (1991), landbruger (1977)

0:000:00