Strid om homoseksuelle ægteskaber fortsætter i Californien

BAGGRUND: Californiens højesteret skal nu undersøge, om et nyt forbud mod ægteskab for bøsser og lesbiske er i strid med statens forfatning.
Debatten om homoseksuelles ret til ægteskab kører stadig i højt gear i USA.
Debatten om homoseksuelles ret til ægteskab kører stadig i højt gear i USA.Foto: Colorbox.com
Marie Louise Gørvild

SAN FRANCISCO, USA: Et skridt frem og to tilbage. Sådan føles det i disse dage for Californiens tilhængere af ægteskab mellem personer af samme køn.

Et lovforslag imod homoseksuelles ret til ægteskab blev stemt igennem af Californiens befolkning på valgdagen den 4. november 2008. 52,2 procent stemte ja til lovforslaget, det såkaldte Proposition 8, der med øjeblikkelig virkning bandlyser ægteskab mellem personer af samme køn.

Hermed sløjfes den ret til ægteskab, som bøsser og lesbiske blev tildelt af Californiens Højesteret så sent som den 15. maj i år.

Hvad nu, Californien?
Onsdag i sidste uge gik Californiens højesteret så ind i sagen. Igen. Denne gang med det resultat, at de syv dommerne sagde god for at høre de sagsanlæg, der blev stillet mod Proposition 8, kort efter det blev stemt igennem.

Indtil videre har seks forskellige parter sagsøgt, herunder homoseksuelle foreninger, borgerrettighedsgrupper og det kommunale styre i Los Angeles, Santa Clara og San Francisco med borgmester Gavin Newsom (demokrat) i spidsen.

Samme borgmester muliggjorde ægteskab mellem bøsser og lesbiske ved at omstøde ægteskabsattester, så personer af samme køn kunne gifte sig i San Francisco som den første by i USA tilbage i 2004. En handling, der siden blev udfordret juridisk, men som altså fik Højesterets godkendelse i maj i år.

Og netop det faktum, at Højesteret en gang har godkendt og tildelt retten til ægteskab til personer af samme køn, er hovedargumentet i sagsanlæggene, forklarer Jennifer Picer, seniorrådgiver for borgerrettighedsgruppen Lambda Legal.

"Vi er meget forsigtige med at få forhåbninger. Historien viser, at man aldrig kan vide sig sikker på dette område. Men jeg mener, at vores argument holder 100 procent. Der er tale om et brud på Californiens forfatning, når en minoritetsgruppe bliver frakendt en ret, som den en gang var blevet givet," siger Jennifer Picer.

Ud over at skulle tage stilling til, om lovforslaget er i strid med staten Californiens forfatning og dens beskyttelse af minoriteter, skal højesteretten afgøre endnu et spørgsmål: Skal de 18.000 giftemål mellem personer af samme køn, der er foretaget siden maj, fortsat være gyldige, eller skal ægteskabsattesterne annulleres?

Den endelige afgørelse lader vente på sig. Onsdag lød meldingen fra Californiens højesteret, at den nu indkalder vidner og partshøringer i sagen. Det betyder, at selve afgørelsen bliver truffet omkring marts 2009.

Partnerskab stadig tilladt
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra de organisationer, der fremsatte lovforslaget. Men i en pressemeddelelse skriver organisationen ProtectMarriage ('Beskyt ægteskab', red.) om fremtiden for Proposition 8:

Fakta
Historisk oversigt:

2000: Med 61 procent bliver et lovforslag stemt igennem, der vedtager, at ægteskab kun er mellem en mand og en kvinde.

2004: San Franciscos nyvalgte borgmester, Gavin Newsom, udforder loven ved den 12. februar at vie par af samme køn. Denne handling bliver bragt for retten, og den 12. august 2004 afsiger Californiens højesteret dom i sagen. En dom, der sagde, at San Francisco-borgmesteren handlede ulovligt. Alle de par, der var blevet viet i det forløbne halve år, fik inddraget deres ægteskabslicenser. Det betød at 4,037 homoseksuelle par ikke længere kunne være ægtefolk.

Maj 2008: Efter års juridiske stridigheder afsiger Californiens Højesteret den 15. maj en snæver dom, fire mod tre stemmer, hvori det slås fast, at personer af samme køn har ret til at blive gift. Loven træder i kraft den 16. juni 2008.

November 2008: Et lovforslag, der forbyder ægteskab mellem personer af samme køn, stemmes igennem af Californiens befolkning ved valget den 4. november. Lovforslaget har øjeblikkelig effekt. Samme måned åbner Californiens Højesteret op for sagsanlæg mod det nyligt vedtagede lovforslag.

Der er tale om et brud på Californiens forfatning, når en minoritetsgruppe bliver frakendt en ret, som den en gang var blevet givet.

Jennifer Picer
Seniorrådgiver, borgerrettighedsgruppen Lambda Legal

"Det er en dejlig dag for retsordenen og for vælgere i Californien. Denne afgørelse betyder, at vælgere får deres dag i retten, og vi forsikrer dem om, at Proposition 8 vil få et tappert forsvar i Californiens højesteret. Vi er meget taknemmelige over rettens beslutning og føler os sikre på, at Proposition 8 vil blive opretholdt, da det ikke fratager bøsser og lesbiske juridiske rettigheder," skriver Andy Pugno, direktør for ProtectMarriage.

Med dette henvises til, at bøsser og lesbiske stadig kan blive registeret som par. Registerede parforhold i Californien giver de samme rettigheder som ægteskab.

Fakta
Efter at Californien har afskaffet ægteskab for samme køn, er Connecticut og Massachussets de eneste stater, hvor ægteskab mellem samme køn er tilladt.

Men det er ikke problemet, hvis man spørger Lambda Legal:

"Det handler om en rettighed, som en minoritetsgruppe er blevet givet af Højesteret, og som majoriteten nu har frataget dem igen. Det burde vores forfatning ikke tillade. Og så handler det om retten til at erklære sig som rette ægtefolk. Registeret parforhold er lavstatus og en trøstepræmie, som er blevet opfundet til bøsser og lesbiske," siger hun.

Obama og Schwarzeneggers skyld
Efterdønningerne af forbuddet når ikke kun retssalene. Det politiske efterspil om, hvem der bærer ansvaret, er i fuld gang. Det fik i sidste uge San Franciscos borgmester til at beskylde den nyvalgte præsident Barack Obama og Californiens republikanske guvernør, Arnold Schwarzenegger, for ikke at have bidraget aktivt nok til valgkampen.

"Jeg vil ikke fuldstændig minimere deres engagement i valgkampen, men var de fortalere for opposition? Bestemt ikke. Har de særligt talt om lighed i retten til ægteskab? Overhovedet ikke. Jeg synes, at de skulle være de første til at sige, at de ikke gjorde meget," sagde Gavin Newsom til lokale medier i sidste uge.

Analyser af stemmefordelingen viser, at især Californiens sorte indbyggere gjorde forbuddet til virkelighed. 70 procent af denne vælgergruppe støttede op om forbuddet.

Det evige stridspunkt
Postyret omkring bøsser og lesbiskes ret til ægteskab er imidlertid ikke noget nyt i Californien.

Også tidligere i Californiens historie har emnet skabt stor opstand. I 1978 stillede Californiens senator John Briggs (republikaner) et forslag til afstemning, der søgte at forbyde bøsser og lesbiske og andre, der åbenlyst bakkede op om homoseksuelles rettigheder, fra at undervise på offentlige skoler i Californien.

Det satte gang i omfattende demonstrationer ledt af Harvey Milk, den første folkevalgte politiker i Californien, der offentligt erklærede sin homoseksualitet. En uge før valgdagen var forslaget foran i meningsmålingerne. 61 procent var for at bandlyse homoseksuelle fra at undervise, 31 procent. var imod.

Så trådte en prominent figur ind i valgkampen. Californiens tidligere guvernør Ronald Reagan, der på daværende tidspunkt var godt i gang med at køre sig selv i stilling som præsidentkandidat. Gennem medierne ytrede han sin klare modstand mod dette lovforlag og gav sin støtte til Californiens bøsser og lesbiske. Den følgende uge blev det store forspring vendt til et nederlag. Forslaget blev nedstemt.

Men i år udspillede den omvendte historie sig. Lovforslaget stod til at blive nedstemt få uger før valgdagen, men efter en intens valgkamp med følelsesladede tv-reklamer, avisannoncer og radioindslag måtte bøsser og lesbiske se et nederlag i øjnene.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00