Professor: Jeg blev frosset ud af KU

1. december 2008 kl. 23:59
ANKLAGE: I årevis advarede professor Jakob Brøchner Madsen, KU om en truende finanskrise. Derfor blev han - efter eget udsagn - frosset ud. Økonomisk Institut afviser.
| Flere

Jakob Brøchner Madsen, tidligere professor i økonomi ved Københavns Universitet, KU, har i årevis været en af de få forskere, der har advaret om, at en boligboble var under udvikling og kunne føre til omfattende finansiel krise.   

Men hans advarsler faldt ikke i god jord hos de øvrige økonomiske eksperter på Økonomisk Institut, siger Jakob Brøchner Madsen i dag, hvor han ikke længere er ansat på universitetet.

"Det har noget at gøre med, at økonomer generelt er meget højreorienterede, og derfor vil de ikke indrømme, at den private sektor kan fejlvurdere. Men det er simpelthen en benægtelse af virkeligheden," siger han til Universitetsavisen. 

Han stod derfor ret alene med sine synspunkter på Københavns Universitet, og det fik ubehagelige konsekvenser for ham. Til avisen siger han, at han blev frosset ud og ikke fik sin ansøgning om genansættelse ved universitetet godkendt på grund af sine synspunkter.

Kun få lyttede
I dag er Jakob Brøchner Madsen professor på Monash University i Melbourne, Australien. Han er bekymret over, hvor få andre økonomer lyttede til hans advarsler.

"Det er bemærkelsesværdigt, hvor lidt universitetsøkonomer har sat sig ind i finansielle modeller. Den nuværende finanskrise skyldes primært, at markedet for derivater er løbet fuldstændig løbsk. Men der er stort set ingen universitetsøkonomer, der ved, hvad et derivat er. Vi snakker om et marked på størrelse med hele verdens årlige BNP, som de ikke har sat sig ind i," siger han.   

Kan ikke genkende beskrivelse
Institutleder på Økonomisk Institut Peder Andersen oplyser, at Økonomisk Institut følger reglerne for ansættelse med et bedømmelsesudvalg med et flertal af medlemmer uden for KU. Han vil ellers ikke kommentere på Brøchner Madsens anklager.

Det vil overvismand Peter Birch Sørensen, professor ved Økonomisk Institut og tidligere kollega til Jakob Brøchner Madsen, gerne.

"Hvis man år efter år stædigt fastholder, at boligpriserne vil falde, så får man stensikkert ret på et eller andet tidspunkt. Men kunsten er at forudsige, hvornår priserne vil vende, og hvor kraftigt omsvinget bliver. Vismændene har ikke været specielt gode til at forudsige udviklingen i boligpriserne, men i al beskedenhed så har vore prognoser for udviklingen på kort og mellemlangt sigt hidtil været mere præcise end Jakob Brøchner Madsens," siger Peter Birch Sørensen, som heller ikke kan genkende Jakob Brøchner Madsens beskrivelse af diskussionsklimaet på KU.  

 
Altinget | Forskning

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK