EU foreslår sænkning af moms på grønne varer

MOMS: For at sætte gang i den europæiske økonomi foreslår EU at sænke momsen på grønne produkter.
Torbjørn Næs Bertelsen

På et møde i Folketingets Europaudvalg stod det fredag klart, at et forslag fra EU-Kommissionen om sænkning af momsen for produkter, der er særligt energieffektive og grønne, blev mødt positivt.

Forslaget er en del af EU's økonomiske genopretningsplan, som kommissionsformand José Manuel Barroso fremlagde 26. november.

I planen er der flere tiltag på infrastruktur- og energisiden. Blandt andet foreslår Kommissionen, at Europa får intensiveret sine investeringer i miljøvenlige transportformer. Kommissionen vil også foretage en række tiltag, der skal modvirke, at medlemslande holder igen med investeringer i infrastruktur pga. pres på de offentlige budgetter.

Europaordfører i SF Anne Grete Holmsgaard synes i første omgang, differentieret moms er en god ide, men ser gerne, at Kommissionen bliver mere konkret.

"Det, der er lagt frem fra Kommissionen, kan blive rigtig godt for miljøet, men i udspillet er det stadig noget ukonkret. Generelle momslettelser på grønne produkter kan godt være interessant, men det skal gøres mere konkret, hvad grønne produkter er."

Hun peger på tre vigtige indsatsområder, som SF mener er vigtig for en aftale om miljøet:

  • Mere anvendelse af overskudsvarme
  • Bedre el-infrastruktur - bedre vindmøller
  • Bedre infrastruktur

"Især når det handler om at få mindre udledning fra bygninger, så lyder Kommissionens redningsplan fornuftig. Der er flere og flere, der får øjnene op for, at man godt kan lave en ambitiøs klima- og miljøindsats og samtidig opnå økonomisk vækst. Derfor er jeg rimelig positiv over for at få en god aftale, der støtter en ambitiøs klimapolitik," erklærer Anne Grete Holmsgaard.

V: Momsnedsættelse vil ikke stimulere købekraft
I regeringspartiet Venstre er europaordfører Michael Aastrup Jensen optimistisk på vegne af Kommissionens redningsplan, som han mener er god og ambitiøs.

"Hvis man kan lave en kombineret indsats, så tror jeg, resultatet af redningsplanen bliver godt. Det er et globalt problem, som vi står over for med finanskrisen, og derfor er der brug for en koordineret EU-aktion for at løse problemet."

Michael Aastrup Jensen mener dog ikke, at momsen er det rette redskab, hvis ambitionen er at fremme forbrugernes købekraft.

"Differentieret moms, som Kommissionen også foreslår, er jeg noget skeptisk ved. Jeg tror ikke, det vil have nogen effekt. I Storbritannien har man sænket momsen for at stimulere julehandlen, men efter hvad jeg har hørt, har det ikke haft effekt," siger Michael Aastrup Jensen, og fortsætter.

"Differentieret moms på grønne produkter er noget, vi har diskuteret i Venstre. Ud fra, at vi ønsker at stimulere købekraften, så mener jeg ikke, at momsen er det rette instrument. I Danmark har vi en anden tilgang. Vi vil stimulere købekraften ved, at gennemsnitsdanskeren får flere penge mellem hænderne. Derfor kommer der en skattelettelse på 10 mia. kr. i 2009, og SP-ordningen vil ikke starte op igen."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Grete Holmsgaard

Fhv. MF (SF), fhv. direktør, DTU og BioRefining Alliance
studier i historie og samfundsfag (Roskilde Uni.)

0:000:00