K kritiserer Foghs momsudmelding

SUND MOMS: Statsministeren siger nu, at han vil ikke nedsætte momsen på sunde fødevarer. K undrer sig og mener, Fogh undergraver sin egen forebyggelseskommission.
Den konservative sundhedsordfører Vivi Kier undrer sig højlydt over, at statsminister Anders Fogh Rasmussen har taget stilling til differentieret moms, inden Forebyggelseskommissionen er færdig med sit arbejde.
Den konservative sundhedsordfører Vivi Kier undrer sig højlydt over, at statsminister Anders Fogh Rasmussen har taget stilling til differentieret moms, inden Forebyggelseskommissionen er færdig med sit arbejde.Foto: www.konservative.dk
Niels Th. Dahl

Der er på ny udbrudt strid internt i regeringspartierne om indførelsen af differentieret moms på fødevarer.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) brød nemlig i weekenden måneders tavshed om emnet i Nordjyske og Fyens Stiftstidende og meddelte, at han personligt ikke tror på idéen om at nedsætte momsen på sunde varer som frisk frugt og grønt, og at han mente, "det danske momssystem er godt tjent med kun én sats".

Dén udmelding har imidlertid efterladt regeringspartneren De Konservative tilbage med dyb undren. Sundhedsordfører Vivi Kier forstår ikke, hvorfor statsministeren tilsyneladende afliver tanken om differentieret moms, når den forebyggelseskommission, regeringen selv har sat til specifikt at undersøge spørgsmålet, endnu ikke er færdig med sine beregninger.

"Som sundhedsordfører ser jeg meget undrende på, at han melder så klart ud lige nu. Vi har jo bedt Forebyggelseskommissionen om at kigge på differentieret moms på fødevarer, og så bør vi altså med al respekt se på, hvad den kommer med af anbefalinger, inden vi beslutter os. Og jeg går ikke ud fra, statsministeren har set nogen anbefalinger endnu," siger Vivi Kier.

Som sundhedsordfører ser jeg meget undrende på, at han melder så klart ud lige nu.

Vivi Kier (K)
Sundhedsordfører

Forskellige V-holdninger
Det var De Konservative med den tidligere leder Bendt Bendtsen i spidsen, der gennem længere tid forrige år pressede på for i det mindste at få undersøgt, om det kunne have en gavnlig virkning på folkesundheden at nedsætte momsen på f.eks. frugt og grønt.

Venstre gav efter for det konservative ønske under valgkampen i november samme år, og daværende sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen udtalte, at Venstre "ikke har en religiøs opfattelse af, at momsen præcis skal være 25 pct.", ligesom Venstres formand for Folketingets Sundhedsudvalg, Preben Rudiengaard, også har været positiv.

Siden da har både Venstres sundhedsordfører, Birgitte Josefsen, og fødevareminister Eva Kjer Hansen imidlertid flere gange givet udtryk for, at de ikke selv tror på idéen - men med Foghs udmelding i weekenden er det første gang, han tager parti i striden.

"Anders Fogh Rasmussens udtalelse siger måske lidt om, at der ikke er enighed i Venstre om det her - men jeg holder fast på, at vi må se, hvad anbefalingerne fra kommissionen siger. Vi må ikke afskære nogen muligheder, der kan få danskerne til at leve sundere og længere," siger Vivi Kier.

Foghs udtalelser kritiseres også af SF, der netop igen har fremsat et beslutningsforslag i Folketinget om at nedsætte momsen på de sunde fødevarer og hæve afgifterne på de usunde:

"Venstre har jo hele tiden haft det forbehold over for vores forslag, at Forebyggelseskommissionen først skulle have tid til at arbejde. Derfor virker det besynderligt, at Fogh overruler den nu. Man kan være bange for, at det er hans måde at sige til kommissionen, at han helst ikke ser, den udtaler sig positivt om differentieret moms," siger skatteordfører Jesper Petersen.

Lunken kommission, lunkent Dansk Folkeparti
Forebyggelseskommissionens formand Mette Wier gør opmærksom på, at kommissionen endnu ikke er færdig med beregningerne på en differentieret moms. Men hun ser på forhånd problemer:

"Det, undersøgelserne viser, er, at det ganske vist får folk til at spise mere frugt og grønt, men at det samtidig også får dem til at spise flere usunde fødevarer. Derudover er det vanvittigt dyrt for det offentlige - det vil koste 1,6 mia. kr., hvis man halverer momsen, og dertil kommer de administrative omkostninger," siger Mette Wier, der understreger, at hun er glad for, at statsministeren har ytret sig i debatten.

Regeringens støtteparti Dansk Folkeparti er også glade for Foghs udtalelse, der ligger i forlængelse af partiets egne diskussioner, fortæller sundhedsordfører Liselott Blixt:

"På en måde er det rart at få en klar udmelding fra statsministeren. Vi er selv nået til den konklusion i vores gruppe, at differentieret moms nok ikke rigtig vil rykke noget, og at forbrugerne ikke vil få meget ud af det," siger hun.

Jakob Axel: Ingen uenighed med Fogh
Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) deler ikke Vivi Kiers kritik af statsministeren. Han skriver i dag i en e-mail til Altinget | Fødevarer, at han ganske vist endnu ikke selv har lagt sig fast på en endelig holdning til spørgsmålet - men at han på den anden side på trods af statsministerens nye melding heller ikke mener, der er nogen uenighed mellem de to ministre:

"Når kommissionen har lavet sin samlede vurdering af det, så tager jeg og regeringen også endeligt stilling. Min holdning til sund moms er helt ureligiøs, og jeg ser ikke nogen uenighed med statsministeren i det," skriver han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Vivi Kier

Fhv. MF (K)
sygeplejerske (Odense Universitetshospital 1983)

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

Jesper Petersen

Udenrigs- og udviklingsordfører (S), formand for Folketingets Skatteudvalg, fhv. minister
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)









0:000:00