Danskerne: Den kollektive trafik bliver ringere

MENINGSMÅLING: 44 procent af danskerne oplever, at den kollektive trafik er blevet forringet. Kun 6 procent mener, at den er blevet bedre, viser ny måling.
Det kører ikke for den kollektive trafik, mener mange danskere.
Det kører ikke for den kollektive trafik, mener mange danskere.
Anders Jerking
Det kører ned ad bakke for den kollektive trafik i Danmark. Det mener de fleste danskere, viser en ny meningsmåling, som A&B Analyse har foretaget for Altinget | Transport.

44 procent af de adspurgte mener, at den kollektive trafik er blevet forringet i de seneste år, mens kun 6 procent mener, at den kollektive trafik er blevet bedre.

Ifølge trafikforsker Per Homann Jespersen, Roskilde Universitet, er der gode grunde til, at folk oplever, at den kollektive trafik bliver forringet.
"Folk synes ikke, at vi har et kollektivt trafiksystem, som er godt nok. Det er jeg sådan set enig i," siger han og understreger, at mange ting fungerer udmærket.

"Men generelt set har vores jernbaner været præget af forsømmelser på skinneområdet og forsinkelser på materiel-området, som gør, at det ikke fungerer godt nok. Bustrafikken er også blevet dårligere, fordi det er blevet dyrere, og der er kommet færre afgange. Det oplever mange som en mangel," siger han.

Per Homann Jespersen peger på, at der politisk er taget initiativer til at rette op på skinner, materiel og kapacitet inden for jernbanen.
"For busdriften er det derimod sværere at se, at det går fremad. Det er svært at få det til at fungere organisatorisk og økonomisk," siger han.

Færre afgange er det største problem 
Meningsmålingen viser, at færre afgange er den forringelse, som flest af de adspurgte oplever (74 procent). Herefter følger højere billetpriser (51 procent), færre ruter (48 procent) og flere forsinkelser (31 procent).

Fakta
Fakta:
Udvalgte resultater fra målingen:

Hvordan oplever du, at den kollektive trafik har udviklet sig de seneste år?
Bedre: 6 procent
Det samme: 36 procent
Forringet: 44 procent
Ved ikke: 14 procent

Blandt de adspurgte, der har oplevet forringelse, peger flest på (mulighed for flere svar):
Færre afgange: 74 procent
Højere billetpriser: 51 procent:
Færre ruter: 48 procent
Flere forsinkelser: 31 procent

Geografisk fordeling:
På Fyn og øerne oplever 68 procent af de adspurgte, at den kollektive trafik er blevet forringet.
I Jylland: 46 procent.
På Sjælland: 34 procent.
I hovedstadsområdet: 29 procent.

Målingen er foretaget af A&B Analyse i perioden fra 24.09 til 29.09.
1.124 personer har deltaget.


Kilde: A&B Analyse for Altinget.dk

Meningsmålingen viser desuden, at der er store regionale forskelle på oplevelserne af den kollektive trafik. På Fyn mener 68 procent af de adspurgte, at den kollektive trafik er blevet forringet - mens det kun gælder 29 procent af de adspurgte i hovedstadsområdet.

På Christiansborg kan SF's trafikordfører, Pia Olsen Dyhr, godt forstå, at borgerne oplever forringelser.
"Under denne regering er billetpriserne steget voldsomt. Vi har ikke fået afgange, og i perioder har togene kørt, som de havde lyst til. Kystbanen er et glimrende eksempel. Regeringen har smølet, men forhåbentlig sker der nu noget. I 2018 håber jeg, at folk er gladere," siger hun og peger på beslutningen om nybygningsløsningen mellem København og Ringsted som et projekt, der vil styrke den kollektive trafik mærkbart.

Folk synes ikke, at vi har et kollektivt trafiksystem, som er godt nok. Det er jeg sådan set enig i.

Per Homann Jespersen
Trafikforsker, RUC

Det lykkedes ikke at få en kommentar fra transportminister Lars Barfoed (K) i går.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Homann Jespersen

Lektor emeritus, Institut for Miljø, Samfund og Rumlig Forandring, RUC
civilingeniør (kemi) (DTU 1979)

Lars Barfoed

Formand for Det Kongelige Teater, Foreningen Norden og Danmarks Underholdningsorkester, selvstændig med Lars Barfoed & Company,, næstformand, By & Havn
cand.jur. (Københavns Uni. 1981), CBS Executive Bestyrelsesuddannelse (2016), Harvard Kennedy School Executive Education (2017)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00