FN: Brian Mikkelsen fordrejer sandheden

MANIPULATION: Justitsministeren vil sænke den kriminelle lavalder med henvisning til FN's anbefalinger. Ifølge FN's rådgivere er deres anbefaling at hæve den kriminelle lavalder.
Lars Beck

Det kontroversielle forslag om en sænkning af den kriminelle lavalder, får nu FN til at rette kritik mod justitsminister Brian Mikkelsen (K). Organisationens komite for Barnets Rettigheder gør i den forbindelse opmærksom på, at vil stride mod FN's anbefalinger at gennemføre forslaget.

Kritikken bliver endvidere også forstærket af, at Brian Mikkelsen i sidste uge sagde, at en kriminel lavalder på 14 år flugter med FN's anbefalinger.

Don Cipriani der har været med til at formulere FN's holdning til den kriminelle lavalder mener, at der sagtens kan være tale om maipulation og fordrejning af FN's holdninger i ministerens udtalelse:

"Jeg ved ikke nok om ministeren til at afgøre, om han leder efter alibi. Men hans udtalelser minder om politiske udtalelser i andre lande, hvor politikere bevidst vildleder befolkningen," siger Cipriani til Politiken.

14 år ok ifølge rapport
'Children's Rights in Juvenile Justice', en rapport udgivet i 2007 af FN's Komite for Barnets Rettigheder, nævner i artikel 30, at en kriminel lavalder mellem 14 og 16 år er tilladt. Tilgengæld understreges det i artikel 32, at alle medlemslande skal arbejde på at hæve den kriminelle lavalder.

Det er Ciprianis opfattelse, at Brian Mikkelsen har udlagt FN's anbefalinger ukorrekt, og han understreger, at FN-komiteen altid har været skeptiske over for en sænkning af den kriminelle lavalder.

Komitemedlemmer kritiske
Dette bekræftes ligeledes af Maria Herczog, der er medlem af FN's Komite for Barnets Rettigheder og en af de 18 internationale uafhængige eksperter. Hun tilføjer desuden, at der ikke findes noget bevis for, at en sænkning af den kriminelle lavalder skulle have positiv indflydelse på kriminalitet.

Også komitemedlem Dainius Puras er kritisk. Han mener, at signalværdien i at sænke lavalderen vil være så stor, at det kan få konsekvenser for andre landes politik på området.

I bl.a. Litauen er det i øjeblikket debat om den kriminelle lavalder. Her er der optræk til at sænke den helt ned til 12 år. Gennemføres dette, kan det også medføre, at det bliver nemmere at gennemføre Brian Mikkelsens forslag, hvilket Puras frygter.

K: Overfortolkning
De Konservatives retsordfører, Tom Behnke afviser, at regeringens udspil går mod FN's anbefalinger:

"Det kan godt være, at FN har en idé om, at man ikke må sænke den kriminelle lavalder, men det ændrer ikke ved, at FN har sagt okay til 14 år. At vi går imod FN's anbefalinger, er derfor en overfortolkning. Det er muligt, at vi foretager en handling, som FN gerne havde været foruden, men det er en beslutning, vi træffer, fordi vi finder den nødvendig," siger Behnke til Politiken.

S: Mikkelsen er DF's marionetdukke
Ifølge Socialdemokraternes Socialordfører Mette Frederiksen er det et desperationstegn fra Brian Mikkelsens side at anvende FN som legitimering af forslaget.

"Der findes masser af konservative, der ikke bryder sig om, at børn skal i fængsel. Alle ved, at det er Dansk Folkeparti, der har fået gennemtrumfet en sænkning. Derfor famler han efter kroge at hænge det op på, men ikke engang krogene viser sig at holde. I bedste fald er det sjusk, i værste fald er det en bevidst omskrivning af FN's ord," siger hun til Politiken.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)









0:000:00