Ghettoer kæmper med årelange retssager

UDSATTE BOLIGOMRÅDER: SF vil have boligforeningerne til at smide kriminelle lejere på gaden. Men det gør de allerede. Problemet er, at det ofte tager over et år for retssystemet at få sagerne ekspederet. Venstre afviser særbehandling til boligsager.
Boligselskaberne kæmper med årelang ventetid ved domstolene, når de vil smide lejere på gaden for brud på husordenen, trusler eller hærværk.
Boligselskaberne kæmper med årelang ventetid ved domstolene, når de vil smide lejere på gaden for brud på husordenen, trusler eller hærværk. Foto: Colourbox.com
Jørgen Skadhede

Vi vil ikke være med til forskelsbehandling, så boligsager bliver en hastesag frem for andre sager om eksempelvis vold og overfald.

Louise Schack Elholm
Boligordfører (V)
Vold, trusler og hærværk har på det seneste skæmmet Tingbjerg-bebyggelsen i København, som også er en del af kulissen til den verserende bandekonflikt.

Derfor har SF's formand, Villy Søvndal, sammen med partiets spidskandidat ved kommunalvalget i København, Bo Asmus Kjeldgaard, lanceret en såkaldt Tingbjerg-pakke.

En central del af forslaget går ud på, at boligselskaberne skal smide den hårde kerne af kriminelle i området ud af deres lejligheder.

Hård kritik af SF-forslag
Men forslaget møder hård kritik. Både Venstre og boligselskaberne selv afviser, at det er sidstnævntes rolle at løse politiets opgaver. I forvejen har boligselskabet KAB sat mere end 80 husstande på gaden i år for brud på husordenen, ildpåsættelser og trusler om vold.

"Vi er allerede ret håndfaste. Men vi kan ikke overvåge, hvem der er kriminelle. Der er en ren politiopgave at få dem fjernet eller resocialiseret. Vi vil gerne samarbejde, men vi er hverken et socialkontor eller en politimyndighed," siger Jesper Nygård, der er direktør i KAB, som administrerer cirka halvdelen af boligerne i Tingbjerg.

Han er derimod positiv over for SF's forslag om at afsætte midler til oprettelsen af særlige ekspresdomstole, der skal sørge for, at sager mod bandemedlemmer bliver behandlet hurtigere end andre sager.

Domstolene kan ikke følge med
Hovedproblemet for KAB og andre boligselskaber er den lange sagsbehandlingstid ved de i forvejen overbebyrdede byretter, boligretter og fogedretter, som tager sig af sagerne om udsættelse af lejere.

Ofte tager det over et år for systemet at få sagerne ekspederet. I øjeblikket har KAB eksempelvis en sag, hvor de vil smide en lejer ud for trusler mod naboen. KAB anmeldte sagen i marts, men den kommer først for byretten den 27. august 2010.

Den slags er ikke befordrende for beboernes tryghed.

"Det er et meget tungt retssystem. Domstolene kan slet ikke følge med. Alt, hvad der kan speede retsprocessen op, vil vi modtage med glæde. Men det skal være uden at gå på kompromis med retssikkerheden," siger Jesper Nygård.

Men Venstre afviser, at boligsager kan få nogen form for fortrinsret i retssystemet.

"Vi skal sikre, at alle sager kommer hurtigt gennem systemet. Men vi vil ikke være med til forskelsbehandling, så boligsager bliver en hastesag frem for andre sager om eksempelvis vold og overfald," siger Louise Schack Elholm, der er boligordfører for Venstre.

Udvalg arbejder på sagen
Netop nu arbejder et fælles udvalg af embedsmænd under Justitsministeriet og Indenrigs- og Socialministeriet på forslag til at få boligsagerne hurtigere gennem retssystemet uden at gå på kompromis med retssikkerheden.

Det kan dog blive en svær nød at knække. Ifølge Altingets oplysninger er der ikke umiddelbart udsigt til, at udvalget kommer med nogen løsningsforslag på denne side af nytår.

Udvalget blev nedsat tidligere på efteråret efter en sag, hvor en uregerlig familie havde terroriseret deres naboer og omgivelser i en boligforening i Helsingør.

Er kun symptombehandling
Men KAB's direktør advarer samtidig om, at det udprægede fokus på at smide kriminelle elementer ud af deres bolig ikke løser nogen problemer i sig selv.

"Dilemmaet er, at det er ren symptombehandling. Vi flytter bare problemet, hvis der ikke er nogen, der tager hånd om dem det nye sted, de kommer hen. Men vi bliver nødt til at gribe ind for at beskytte vores egne beboere," siger Jesper Nygård.

Indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V) påpeger, at lejeloven allerede sikrer, at boligselskaberne og andre udlejere kan smide uroskabende lejere ud af deres bolig.

"Det er naturligvis helt uacceptabelt, hvis lejere overfaldes eller på anden måde generes af andre beboere. Jeg er bestemt positiv overfor, at udlejerne opfordres til at benytte disse regler, hvis nogen lejere er til stor gene for andre beboere i den pågældende bebyggelse," siger Karen Ellemann i en skriftlig kommentar.

Altinget.dk ville gerne have spurgt hende til, hvilke tiltag der er på vej for at sikre hurtigere sagsbehandling ved domstolene, men dette har ikke været muligt.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Louise Schack Elholm

MF (V), fhv. kirkeminister, minister for landdistrikter og for nordisk samarbejde
cand.polit. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00