Det ønsker vi os i julegave, Eva Kjer

JULEGAVE: Fødevareministeren får nok at se til, hvis hun skal opfylde alle julegaveønsker fra aktørerne på fødevareområdet.
Landbruget som energileverandør, attraktive biogasløsninger, omlægning af skatter og afgifter. Ønskerne fra fødevareaktørerne til ministeren er mange.
Landbruget som energileverandør, attraktive biogasløsninger, omlægning af skatter og afgifter. Ønskerne fra fødevareaktørerne til ministeren er mange.Foto: colourbox.com
Klimaet er på alles læber i disse dage. Fødevarebranchens aktører er ingen undtagelse, når de nævner deres politiske julegaveønsker. Altinget | Fødevarer har givet en række af dem muligheden for at komme med hvert sit politiske ønske til fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

Det Økologiske Råd: Et holdningsskift i landbruget
"Mit bud på en julegave skulle være, at Eva Kjer Hansen satte en ny dagsorden, der kunne gennemtrumfe en ny opfattelse af dansk landbrug. Dansk landbrug skal fortsat producere fødevarer, men bør i fremtiden have en lige så vigtig rolle som energileverandør. Det skal være et multifunktionelt landbrug, der sikrer natur, miljø og grundvand," siger Leif Bach Jørgensen, der er sekretær i Det Økologiske Råd, og som blandt andet arbejder med landbrug og vandmiljø.

"Mit ønske til ministeren er, at hun vil arbejde for et holdningsskift i landbruget. I øjeblikket produceres der eksempelvis korn på marginaljorderne, og der produceres alt for mange svin, til at det er rentabelt. Det er desværre muligt med de tilskudsordninger, der eksisterer i dag. Der er kommet alt for mange jordarealer under plov, som aldrig burde have været det, og nogle bør derfor tages ud af produktionen igen. På samme måde er det nødvendigt, at producere færre svin, hvis vi skal kunne opfylde vandrammedirektivet," understreger Leif Bach Jørgensen, og fortsætter:

"Det overordnede er, at vi får en helt anden opfattelse af landbruget. Landbruget skal varetage de samfundsmæssige krav, der eksisterer - også i forhold til klima, natur og miljø. Vi må ikke entydigt fokusere på fødevareproduktionen," slutter Leif Bach Jørgensen.

Økologisk Landsforening: Biogas skal være attraktivt
Også Evald Vestergaard, der er formand i Økologisk Landsforening, sætter klimaet på fødevarebranchens dagsorden:

"Jeg synes, Eva Kjer Hansen bør gøre det attraktivt at investere i teknologi som eksempelvis biogas. Hele tankegangen skal baseres på, at vi skal gøre os uafhængige af fossile brændsler. Med den nuværende afgiftssituation, og den nuværende måde at tænke energiforsyning på, er det desværre svært at gennemføre. På dette område har Eva Kjer Hansen derfor et stort ansvar i at kombinere sine og miljøminister Troels Lund Poulsens opgaver," udtaler Evald Vestergaard, der ikke nøjes med et enkelt ønske til jul:

"En ting, som også er meget vigtigt at have fokus på, er det store potentiale, der ligger i den offentlige bespisning. Alle institutioner, både skolekantiner og børnehaver, vil i fremtiden få ansvaret for at give børn og elever et nærende måltid mad. På dette område bør der være væsentligt mere fokus på økologiens værdier. Jeg så gerne, at disse værdier blev en del af Eva Kjer Hansens politik," slutter Evald Vestergaard.

DI Fødevarer: Harmonisering af afgifter
"I vores øjne er de nuværende skatter og afgifter på fødevareområdet konkurrenceforvridende og derfor kunne vi godt tænke os, at Danmark på dette område blev harmoniseret med EU," siger formand i DI Fødevarer Jørgen Dirksen om sit største julegaveønske til fødevareministeren.

"Her tænker jeg ikke på hele skattesystemet, men på den del, der retter sig direkte mod de afgifter, der belaster fødevarebranchen. Vi har brug for en harmonisering af den række af afgifter, der rammer de danske fødevareproducenter, men som ikke rammer de udenlandske producenter," påpeger Jørgen Dirksen, og fortsætter:

"Desuden bør fødevareministeren - via støtte og samarbejde - indgå i forskellige forskningsprojekter. Det kan give nogle forbedringer i effektivitet og i proces og kunne eksempelvis dreje sig om bioteknologi."

Landbrug & Fødevarer: Sikring af konkurrenceevne
"Vi så gerne, at Eva Kjer Hansen gav samfundet en julegave, der bestod af rammebetingelser til fødevareerhvervet, der skulle sikre konkurrenceevnen og produktionen af fødevarer på sigt," siger Claus Søgaard-Richter, direktør i Landbrug & Fødevarer.

"Det er vigtigt, at fødevareministeren og regeringen tager initiativ til at sikre fødevareerhvervets konkurrenceevne. I øjeblikket taber vi eksport, og sammenlignet med udlandet er produktionsomkostningerne i Danmark alt for høje. Derfor er der behov for, at nedbringe de omkostninger, som politikerne har pålagt fødevareerhvervet gennem mange år," forklarer Claus Søgaard-Richter og nævner endnu et ønske, som han gerne så, at ministeren ville opfylde:

"Der er også en anden - lidt mindre - pakke, som jeg godt kunne tænke mig, at Eva lagde under træet juleaften. Den skulle indeholde et initiativ til, at Danmark tog det næste skridt til det bio-baserede samfund. Hvis det blev gjort, ville det jo stemme godt overens med regeringens pejlemærker for at gøre Danmark fossilfrit, og samtidig ville vi udnytte de kompetencer, som vi har i Danmark i forhold til at arbejde bio-baseret. Fremover vil biomasse være en begrænset ressource, og derfor er det vigtigt, at vi finder ud af, hvordan landbrugsproduktion og affaldsproduktion kan bidrage til, at Danmark bliver fossilfrit," slutter Claus Søgaard-Richter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Evald Vestergaard

Skanderborg Kommune
landbruger

Claus Richter

Adm. direktør, Diabetesforeningen
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1998)

0:000:00