Det ønsker vi os i julegave, Støjberg

ØNSKESEDDEL: Reformer, regelforenkling og et ordentligt kig på anden aktør. Arbejdsmarkedsordførerne har store ønsker på ønskesedlen til beskæftigelsesministeren. Læs dem her.
Arbejdsmarkedsordførerne har fået frit valg på alle hylder i ønskekataloget og sender dem til Inger Støjberg. Læs resultatet her.
Arbejdsmarkedsordførerne har fået frit valg på alle hylder i ønskekataloget og sender dem til Inger Støjberg. Læs resultatet her.Foto: colourbox.com
Anne Bjerregaard

Året, der snart er gået, kom til at stå i ledighedens tegn og præget af en jobcenter-reform, der skulle stå på egne ben.

Læs her, hvad arbejdsmarkedspolitikerne på Christiansborg ønsker, der skal på dagordenen i 2010. 

<img align="left" src="@nyimg=2755@" />Eigil Andersen, arbejdsmarkedsordfører, SF
"Jeg ønsker mig en ordentligt og konstruktiv, fremtidsrettet behandling af arbejdsløse i Danmark. Det er det største problem i dag. Vi kender de forfærdelige historier om "find din indre fugl"-kurser. Det er meget oprørende, det er en systemfejl, og flere og flere mennesker vil opleve det. Det skal være mere individuelt tilpasset, og folk skal have flere uddannelsesrettigheder. Ved første samtale i jobcenteret skal man kunne vælge mellem uddannelse, efteruddannelse, aktivering eller hjælp til jobsøgning. De stive regler for, at man skal møde til samtale hver tredje måned, bør laves om. Jeg vil gerne have indført en lov, der giver arbejdsløse ret til mindst 13 års uddannelse i løbet af livet."


<img align="left" src="@nyimg=5286@" />Morten Østergaard,  arbejdsmarkeds- og finansordfører, Det Radikale Venstre
"En førtidspension-reform er helt på toppen af min liste. Vi skal genforhandle, hvis ikke effekten er, som vi havde regnet med, og under Karen Jespersen var vi i gang, men indtil videre har regeringen panisk reformangst. Jeg håber, 2010 bliver året, hvor vi tager hul på, hvad vi skal gøre for de unge, der havner på førtidspension i stedet for at blive på arbejdsmarkedet. Vi så meget gerne en krisepakke til de ledige. Der er mange regler, som er indrettet i en tid med mangel på arbejdskraft. Vi kunne med fordel fjerne bindingen om, at der skal gå ni måneder, før man kan komme i gang med en uddannelse. En lille mandelgave er at sidestille unge under 25 år, der er uden for a-kasse, og som bliver ledige, med unge, som bliver færdige med uddannelse. Så er de forsikret efter en måned på dimittendsats."

Jeg kunne tænke mig en bedre løsning på brugen af anden aktør. Vi har haft en del møder uden en endelig løsning. Vi bruger en hel del penge på ingenting.

Bent Bøgsted (DF)
Arbejdsmarkedsordfører


<img align="left" src="@nyimg=4802@" />Torben Hansen,  arbejdsmarkedsordfører, S
"Jeg ønsker mig en vækstpakke, med offentlige investeringer i energirenovering, skoler, daginstitutioner og veje. Det vil være den rigtig krisemedicin og vil samtidig holde hånden under arbejdsmarkedet. Danmarkshistoriens største uddannelses- og efter-videreuddannelsesindsats står også højt på min liste. I de kommende år bliver der mangel på uddannede medarbejdere, derfor skal vi have gang i et generelt kompetenceløft. I Socialdemokratiets vækstplan vil vi sikre, at det for mange bliver muligt at tage uddannelse på dagpenge. Og endelig en ny beskæftigelsesindsats med den ledige i centrum. Grænserne skal brydes ned mellem jobcentrene. Jobcentrene skal hænges op på regionalt niveau, da arbejdsmarkedet er større end den enkelte kommunegrænse. Der skal afbureaukratiseres kraftigt i de regler, som a-kasserne skal administrere efter, og de første seks måneder af ledighedsperioden skal indsatsen foregå i a-kasserne."


<img align="left" src="@nyimg=1032@" />Bent Bøgsted,  arbejdsmarkedsordfører DF
"Jeg kunne tænke mig en bedre løsning på brugen af anden aktør. Vi har haft en del møder uden en endelig løsning. Vi bruger en hel del penge på ingenting. Den indsats kunne vi revidere på en måde, så de ledige synes, de får noget ud af det. Vi skal se på indholdet, så de ledige kan bruge det fremadrettet og ikke bare opfatter det som opbevaring. Vi har så mange muligheder for at tilbyde de ledige opkvalificering, uddannelse og videreuddannelse, og det er et spørgsmål om at anden aktør også må bruge de redskaber. Et lille ønske er, at vi ikke jagter ledige unødigt, så de skal søge job, selvom de har fået lovning på et arbejde, når de er færdig i løntilskudsjobbet. Vi generer folk unødigt på den måde. Det kunne også være en fordel af gøre de supplerende dagpenge mere fleksible."


<img align="left" src="@nyimg=4041@" />Knud Kristensen,  arbejdsmarkedsordfører, Det Konservative Folkeparti
"Mit største ønske er, at den ambition og det, vi har sat i gang igen får vækst, så vi får en større beskæftigelse til glæde og gavn for Danmark, men også for de ledige. Det er svært at stille store ønsker i situationen lige nu, men det skal være et af de ønsker, som beskæftigelsesministeren får opfyldt her i det tidlige forår; at vi ser kurven knækker igen. Vi har haft på dagsordenen længe at rationalisere lovgivningen og den komplicerede adfærd, den nogen gange kan have. Retfærdigheden skal ske fyldest for den gruppe, der dagligt deltager på arbejdsmarkedet, også i skadestilfælde. Sagsbehandlingerne skal være så korte som muligt. Vi har kortet dem meget ned, men der kan ske mere. Hele ungeforløbet har fyldt meget, og jeg synes, vi har skabt et godt resultat i 2009 under de forudsætninger, vi havde."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Bøgsted

Fhv. MF (DD)
maskinarbejder, Aalborg Tekniske Skole 1976, oversergent (Avedøre Rekrut- og Sergentskole 1977), våbenmekaniker (Nørrejyske Artilleriregiment 1977)

Eigil Andersen

journalist (DJH 1976)

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00