Konservative vælgere vil også bevare efterlønnen

MÅLING: Over halvdelen af Konservatives vælgere vil lade efterløn og dagpenge være, selvom partiet har meldt sig klar på reformer. Vi har et ansvar, siger Knud Kristensen (K), der håber, partiet lægger en strategi for efterlønnen næste år.
Knud Kristensen (K) mener, der er behov for at lægge en strategi for efterlønnen i 2010.
Knud Kristensen (K) mener, der er behov for at lægge en strategi for efterlønnen i 2010.
Anne Bjerregaard

Det bliver aldrig populært at pille ved efterlønnen. Det har de store partier i Folketinget erkendt for længst. En meningsmåling foretaget af A&B Analyse for Altinget | Arbejdsmarked viser, at der i alle partier undtagen Radikale og Liberal Alliance er vælgerflertal for at lade efterlønnen og dagpengeperioden være.

Selv de konservative vælgere vender sig mod tanken om at afskaffe efterlønnen. 34 procent af partiets vælgere siger ja til at afskaffe efterlønnen, mens et flertal på 55 procent siger nej.

Arbejdsmarkedsordfører Knud Kristensen (K), fastholder, at fremtiden kalder på reformer.

"Jeg forstår modstanden i målingen, men det er en nødvendighed, at det bliver taget op politisk, når konjunkturen vender, og der bliver stigende behov for arbejdskraft," siger han.

Fakta

Om meningsmålingen:
Foretaget af A&B Analyse for Altinget | Arbejdsmarked i perioden 26. november til 1. december 2009 blandt 1189 respondenter.

Bør man afskaffe efterlønnen og forkorte dagpengeperioden?

Ja: 18,2 procent
Nej: 71,6 procent
Ved ikke: 10,2 procent

Partiernes nej-procent:
Venstre: 61 procent
Konservative: 55 procent
Dansk Folkeparti: 74 procent
Liberal Alliance: 16 procent
Radikale: 46 procent
Socialdemokraterne: 85 procent
SF: 84 procent
Enhedslisten: 74 procent


Kilde: A&B Analyse

Vælgere i modstrid med parti
De konservative vælgeres skepsis står i kontrast til partiets udmeldinger på det seneste. Da Arbejdsmarkedskommissionen kom med sine anbefalinger i august, meldte Konservative sig på banen som fortaler for reformer - efter krisen. Og da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fremkom med sine ti bud på Danmark anno 2020, var regeringspartneren også hurtigt ude og erklære, at det kræver reformer på arbejdsmarkedet at komme i mål.

Det kan komme til at gøre lidt ondt, og der kan være nogle rettigheder, danskerne må vinke farvel til, var beskeden fra partiets politiske ordfører, Henriette Kjær.

Man har behov for i 2010 at tage spørgsmålet op og få det diskuteret og lagt en strategi for, hvordan den fremtidige efterlønsordning skal være.

Knud Kristensen (K)
Arbejdsmarkedsordfører

Og den besked lyder også fra Knud Kristensen. Han håber, at partiet næste år kommer nærmere en strategi på efterlønsordningen.

"Man har behov for i 2010 at tage spørgsmålet op og få det diskuteret og lagt en strategi for, hvordan den fremtidige efterlønsordning skal være. Det er nødvendigt, vi begynder at snakke strategi sammen med økonomiens holdbarhed med et underskud på 100 milliarder kroner i 2010.  Det er jo gratis for mig at sige, men jeg mener det," siger Knud Kristensen, der forlader Folketinget fra nytår for at blive borgmester i Vesthimmerland Kommune.

Endelig diskussion efter valget
Han fastholder, at efterløn stadig skal være muligt for dem, der er nedslidte, men at danskerne som sådan må vænne sig til tanken om at blive længere på arbejdsmarkedet. Han tror dog, at diskussionen om efterlønnen for alvor ligger nogle år ude i fremtiden.

"Jeg kan forstille mig, at den nuværende regering venter med spørgsmålet til efter valget. Det er helt afgjort at oppositionen vil slå højt og flot på det, og derfor er det noget farligt noget at diskutere i øjeblikket. Rent strategisk vil det for alvor blive et spørgsmål, der bliver diskuteret efter næste valg," forudser Knud Kristensen.

Den tidshorisont vil kollegaen i Venstre, arbejdsmarkedsordfører Jens Vibjerg, dog ikke kommentere videre på.

V: Ingen tid på
"Der er ingen af os, der ved, hvornår verden ser anderledes ud. Jeg tør ikke sætte tid på. Jeg tror, vi skal et stykke frem i tiden, før det er en diskussion, vi skal tage."

Og et stykke tid, hvor længe er det?

"Jamen det er en rum tid," siger Vibjerg og uddyber:

"I øjeblikket er vi optaget af, hvordan vi får flere i beskæftigelse, og det er som sådan jo den modsatte dagsorden. Det er det, vi bruger kræfterne på."

Det var ved redaktionens afslutning ikke lykkedes at træffe politisk ordfører i Konservative Henriette Kjær.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Knud Kristensen

Fhv. borgmester (K), Vesthimmerland Kommune
Jyske Trænregiment (1973), murermester (1975)

Jens Vibjerg

Fhv. MF (V), medlem af Miljø- og Fødevareklagenævnet, fhv. gårdejer
Landbruger (Bygholm Landbrugsskole 1972)









0:000:00