Bliver Fogh?

OVERBLIK: Hans Engell virker meget klar i mælet, når han spår, at Danmark får en ny statsminister inden for en måned. Flere politikere og kommentatorer giver ham ret, men Venstre afviser.
Meget tyder på, at Lars Løkke vil overtage roret, hvis Anders Fogh forlader DK til fordel for en international toppost.
Meget tyder på, at Lars Løkke vil overtage roret, hvis Anders Fogh forlader DK til fordel for en international toppost.Foto: Hasse Ferrold
Debatten om statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) fremtid blussede igen op, da Hans Engell i går udtalte sig på TV2.

"Jeg tror, at vi har fået en ny statsminister i Danmark, inden der er gået en måned," sagde han og var sikker på, at Foghs færden i Europa hos Brown og Merkel er en del af en større charmeoffensiv.

"Det passer som hånd i hanke med, at Anders Fogh er til en eller anden form for godkendelsessamtale hos to af dem, der får den allerstørste indflydelse på, hvem der bliver Natos generalsekretær," fortsætter han.

Og B.T.s politiske kommentator, Helle Ib, er ikke i tvivl om, at Fogh vil sige ja til jobbet, såfremt muligheden byder sig.

"Hvis flaskehalsen peger på Anders Fogh Rasmussen, så siger han ja tak til posten som Nato-generalsekretær," siger hun til TV2.

S deler mistanken
Også på Christiansborg spekuleres der i emnet. Socialdemokraterne understøtter mistanken med, at Fogh har bedt om at komme på talerstolen den 25. februar. Dermed skærpes tidsrammen for Engells profeti til 14 dage. Det forklarer den tidligere formand for Folketingets Skatteudvalg, René Skau Björnsson (S), søndag til jp.dk.

Netop i Skatteudvalget har gisningerne floreret i særlig grad på det sidste. I forbindelse med Skattekommissionens forslag til en eventuel skattereform har Venstre ikke givet meget lyd fra sig, og det er der, ifølge René Skau Bjørnsson, en helt særlig grund til.

"Alle har undret sig over, hvorfor regeringen ikke har spillet ud med et skatteudspil efter Skattekommissionens rapport, og med en vækstpakke til gavn for de danske arbejdspladser, men nu ved vi hvorfor. De har en skattepakke liggende i skuffen og en vækstpakke klar, men den kommer først på bordet, når Løkke Rasmussen er udnævnt som statsminister. Planen er nemlig, at han så skal have æren for en eventuel fremgang i dansk økonomi på bekostning af den konservative regeringspartner og især økonomiminister Lene Espersen," forklarer han til jp.dk.

Hos Venstre afviser man blankt alle spekulationer og henviser til Foghs egne udmeldinger.

"Jeg er ikke i tvivl om, at der både i oppositionen og blandt kommentatorerne er hede drømme om at sende Anders Fogh Rasmussen til udlandet. Men rent faktisk har han selv sagt, at han bliver, og at han genopstiller ved næste valg. Så det er løse rygter, og det er umuligt at sige, hvad Hans Engell baserer sin analyse på," siger Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, ifølge Politiken.

Hvad nu hvis...?
Altinget.dk har spurgt professor i statskundskab Tim Knudsen til råds om proceduren i forbindelse med et eventuelt statsministerskifte. Han finder det helt naturligt og uden komplikationer, at nuværende finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) overtager posten. Han mener dog stadig, at intet er givet på nuværende tidspunkt.

"Venstre afgør internt, hvem den nye statsminister bliver, så længe ingen i Folketingets flertal sætter sig imod. Statsministerskiftet er så blot formalia," siger han og slår samtidigt fast, at det i så fald bliver Lars Løkke.

"Den eneste, der vel har større vælgertillid end Lars Løkke, er Søren Gade, og han har tilsyneladende ingen interesse i at avancere i graderne. I øvrigt er det usikkert, hvor megen opbakning han har i folketingsgruppen og partiet. Så det er helt usandsynligt, at der er andre end Løkke i spil," siger han.

Hvis statsministerskiftet overhovedet skulle komme på tale, vil en ministerrokade være en naturlig del af den længeresigtede udvikling. Og det har Tim Knudsen to grunde til:

"Den ene er, at mange af ministerierne kunne trænge til lidt fornyelse, da nogle af ministrene kunne virke lidt slidte. Den anden grund er af mere intern karakter, da Lars Løkke højst sandsynligt vil samle et hold, som han ved er hans ministre, så han ikke bare mekanisk viderefører Foghs," siger han.

Om vi går et statsministerskifte i møde er dog på ingen måde afgjort endnu. Processen er lang og kompliceret, og derfor er profetierne behæftet med meget usikkerhed.

"Når internationale topposter som denne skal besættes, er intet afgjort, før den officielle udnævnelse annonceres officielt. Mange internationale aktører er i spil, så intet er sikkert på forhånd," konstaterer Tim Knudsen afslutningsvist.

Hvem der bliver NATO's næste generalsekretær bliver formentlig afgjort på NATO-topmødet d. 3. og 4. april.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Tim Knudsen

Forfatter, foredragsholder og professor emeritus, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
cand.phil. i samfundsfag (Københavns Uni. 1978), cand.mag. (Københavns Uni. 1980), lic.adm.pol. (Københavns Uni. 1985)

0:000:00