Oppositionen: Hjort hævner sig på ankenævn

ANKENÆVN: Claus Hjort lukker Arbejdsmarkedets Ankenævn som tak for sidst, mener oppositionen. Vrøvl, nævnet bliver lukket for at forenkle klagebehandlingen, siger VK.
Arbejdsmarkedets Ankenævn har tidligere underkendt Claus Hjort Frederiksen (V) i flere sager. Nu lukker han Ankenævnet og flytter det ind under Ankestyrelsen.
Arbejdsmarkedets Ankenævn har tidligere underkendt Claus Hjort Frederiksen (V) i flere sager. Nu lukker han Ankenævnet og flytter det ind under Ankestyrelsen.Foto: Krifa/Lars Stig Madsen
Torbjørn Næs Bertelsen

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksens (V) planlagte lukning af Arbejdsmarkedets Ankenævn møder kritik fra opposition og fagbevægelse.

Ministeren planlægger at lukke nævnet for til gengæld at lægge klagebehandlingen af sager, hvor borgere føler sig snydt for eksempelvis feriepenge og dagpenge, ind under Ankestyrelsen. Men oppositionen anklager ministeren for at udføre en straffeekspedition mod Arbejdsmarkedets Ankenævn, som i flere tilfælde har underkendt ministeren i store sager.

"Det er fuldstændig hul i hovedet at lukke det uafhængige ankenævn. Det ligner en tak-for-sidst hilsen fra Hjort mod et ankenævn, der har været lidt for dygtigt. Det har haft modet og styrken til at sætte sig op mod ministeren i nogle store sager, bl.a. sagen, hvor ankenævnet slog fast, at efterlønnere kunne få efterløn og feriepenge samtidig," siger Thomas Adelskov (S).

I sagen om efterlønnerne åbnede et hul i ferieloven fra 2003 op for, at folk på efterløn kunne få udbetalt efterløn og feriepenge samtidig. Det fik 25.000 efterlønnere bare ikke besked om. Sagen resulterede i et sammenstød mellem nævnet og beskæftigelsesministeren og endte med, at staten måtte erkende lovsjusk. Det kostede skatteborgerne 420 mio. kroner.

SF's arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen er enig med Socialdemokraterne.

"Jeg mener, at det vil være et tilbageskridt, hvis nævnet bliver lukket. De forringelser, som regeringen laver i bredt omfang, bliver nu også fulgt op med, at borgernes klagemuligheder også bliver forringet. Det er ikke godt. Der er brug for et system som ankenævnet. Selvfølgelig opstår der fejl i et stort og komplekst ministerium, og Claus Hjort får jo en gang imellem nogen kortslutninger. Der er der brug for ankenævnet," siger Eigil Andersen.

Det ligner en tak-for-sidst hilsen fra Hjort mod et ankenævn, der har været lidt for dygtigt.

Thomas Adelskov
Arbejdsmarkedsordfører, Socialdemokraterne

Klagesystem bliver mindre uafhængigt
I LO er frygten hos næstformand Lizette Risgaard, at klagebehandlingen under Ankestyrelsen vil blive mindre uafhængig.

"Der er markant færre, som får medhold i Ankestyrelsen end i Arbejdsmarkedets Ankenævn. Det kunne se ud som om, at ministeren gerne ville have et mere medgørligt klagesystem," siger Lizette Risgaard til Politiken.

Arbejdsmarkedets Ankenævn består blandt andet af repræsentanter for LO, Dansk Arbejdsgiverforening og Justitsministeriet. Derudover er ankenævnets formand uafhængig.

Med Ankestyrelsen som klagemyndighed mister man den uafhængige formand, og det bliver i stedet en statslig styrelse, der skal kontrollere en statslig styrelse. Og den situation finder Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører Line Barfod betænkelig.

"Det er ikke fordi, vi har haft de bedste erfaringer med de konstruktioner, hvor statslige styrelser har kontrolleret statslige styrelser. Der har tidligere i flere omgange været kritik af, at politiet har kontrolleret sig selv," siger Line Barfod.

Ankenævnet er for langsomt
Men Ventres arbejdsmarkedsordfører, Jens Vibjerg, mener, at oppositionens kritik er helt forkert og ubegrundet.

"Vi sammenlægger udelukkende de to instanser for at forenkle og effektivisere i administrationen. Og det er der hårdt brug for, for tingene er komplicerede nok i forvejen," siger Jens Vibjerg.

Han mener ikke, man kan sammenligne Arbejdsmarkedets Ankenævn og Ankestyrelsen og deres statistikker, da det er vidt forskellige sager, der behandles.

Han bakkes op af Konservatives arbejdsmarkedsordfører, Knud Kristensen, der mener, at lukningen af Arbejdsmarkedets Ankenævn er et udtryk for, at regeringen har lyttet til en kritik om, at behandlingen af sager i Ankenævnet går for langsomt.

"Hver gang, man flytter et komma, er der altid stor bekymring i oppositionen for, at verden falder sammen. Vi har fået mange henvendelser om, at Ankenævnet er for langsommeligt. I arbejdsskadesager har der været en meget omfattende forsinkelse på sagsbehandlingen," siger Knud Kristensen.

Både Knud Kristensen og Jens Vibjerg udtrykker stor tillid til Ankestyrelsen og deres evne til at kunne behandle sagerne lige så sagligt, som Ankenævnet har kunnet.

"Jeg har aldrig hørt, at Ankestyrelsen ikke har udført sit arbejde ordentligt. Tværtimod er det mit indtryk, at de laver seriøse vurderinger. Borgerne vil ikke få en dårligere sagsbehandling," siger Jens Vibjerg.

Det var i går ikke muligt, at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

Thomas Adelskov

Byrådsmedlem (S), Odsherred Kommune, formand, Arbejdsmarkedets Feriefond, bestyrelsesmedlem, Odsherred Forsyning, næstformand, Pensam, Regeringens Ghettorepræsentant

Line Barfod

Teknik- og miljøborgmester (EL), Københavns Kommune
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)









0:000:00