SF større end Venstre

MÅLING: SF overhaler Venstre i ny måling. Socialdemokraterne er det suverænt største parti og sikrer sig med 91 mandater regeringsmagten. Bandekrig, skattereform og NATO er årsagen, mener politiske kommentatorer.
Villy Søvndal forstår at samle modstanden mod Fogh, mener Helle Ib.
Villy Søvndal forstår at samle modstanden mod Fogh, mener Helle Ib.
Der er ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Den følelse må oppositionen have for tiden, hvor den økonomiske krise præger stemningen i landet. En ny måling fra analyseinstituttet Zapera viser nemlig, at SF med 20,5 pct. af vælgerne lige akkurat overhaler Venstres tilslutning på 20,3 pct.

Hvor SF og Venstre kappes om det næsthøjeste trin på den politiske sejrsskammel, synes Socialdemokraterne at manifestere sig som Danmarks største parti. Med 25,8 pct. distancerer de sig markant i forhold til partiets direkte rivaler.

Bandekrig, skattereform og Fogh-spekulationer
De politiske kommentatorer er enige om årsagen til målingens resultat. Den igangværende bandekrig, skattereformen og de store spekulationer om Foghs mulige afgang har arbejdet imod VKO-blokken.

"Regeringen har haft nogle store værdimæssige sager, som er gået imod dem. Først og fremmest er finanskrisen gået imod dem. Derudover har bandeopgøret svækket regeringen, da hele den indsats, man har sat i gang, ikke rigtigt har virket," siger Lotte Hansen til Altinget.dk.

Bevægelser i "bermudatrekanten"
Derudover peger Lotte Hansen på, at skattereformen har trukket mange vælgere fra den blå til den røde blok.

Når en regering, der er presset, holder vejret, så virker det som om, den er ekstra presset.

Lotte Hansen
Politisk kommentator

"Den bedste indikator for, at Venstre tabte på skattereformen var, at Pia Kjærsgaard var så presset, da hun skulle udtale sig om den. DF har gennem de sidste mange reformer været velfærdsgaranten, men ved denne reform er det blevet overskygget af regneeksemplerne på de fordelingsmæssige effekter. Det har flyttet den medianvælger, der har ligget i bermudatrekanten mellem Socialdemokraterne, Venstre og Dansk Folkeparti, over til den røde blok," fortsætter hun.

Et politisk vakuum
Sidst, men ikke mindst, har uvisheden omkring Foghs mulige afgang til fordel for en international toppost selvfølgelig også haft en effekt. Regeringen har simpelthen været for passiv, mener Lotte Hansen.

"Men mest af alt har hele det vakuum, der har været i forbindelse med Foghs toppost, svækket regeringen. Når en regering, der er presset, holder vejret, så virker det som om, den er ekstra presset. Her har SF især forstået at udnytte finanskrisen offensivt," siger hun til Altinget.dk.

Villy samler modstand mod Fogh
B.T.s politiske kommentator, Helle Ib, er enig med sin kollega i, at Venstres tilbagegang skyldes skattereformen og NATO-spekulationerne. Derudover tilskriver hun Villy Søvndals politiske fremtoning en væsentlig del af æren.

"Målingen bestyrker indtrykket af, at Villy Søvndals succes ikke er en forbigående parentes. Den bestyrker indtrykket af, at de vælgere, der ønsker et opgør med Fogh og VKO, flokkes om det sted, hvor modstanden er mest effektfuld, og det er jo simpelthen inkarneret i Villy Søvndal som person. Han samler irritationen og utilfredsheden med VKO, fordi han fremstår som den stærkeste oppositionspolitiker," siger Helle Ib til Altinget.dk.

Dokumentation
Zapera-målingen i tal

Socialdemokraterne: 25,8 procent (45)

Det Radikale Venstre: 3,2 procent (6)

Det Konservative Folkeparti: 12,5 procent (22)

SF: 20,5 procent (36)

Kristendemokraterne: 0,0 procent (0)

Dansk Folkeparti: 15,3 procent (27)

Venstre: 20,3 procent (35)

Liberal Alliance: 0,0 procent (0)

Enhedslisten: 2,3 procent (4)

Kilde: 1.015 repræsentativt udvalgte personer i alderen 18-74 år fra YouGov Zaperas Danmarkspanel blev spurgt i perioden 5.-6. Marts 2009.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lotte Hansen

Adm. direktør, Hansen & Ersbøll Agenda
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1999)

Helle Ib

Politisk kommentator, Børsen
journalist (DJH 1992)

0:000:00