Hård kritik af Troels Lund i vindmøllesag

VINDMØLLER: Både oppositionen og Vindmølleindustrien anklager miljøministeren for nøl i forbindelse med kommunernes anvisning af pladser til nye vindmøller.
Oppositionen kræver, at miljøminister Troels Lund Poulsen (V) går hårdere til kommunerne for at få anvist pladser til nye vindmøller.
Oppositionen kræver, at miljøminister Troels Lund Poulsen (V) går hårdere til kommunerne for at få anvist pladser til nye vindmøller.Foto: www.colourbox.com
Niels Th. Dahl

Miljøminister Troels Lund Poulsen (V) har sovet i timen i stedet for at presse kommunerne til at anvise pladser til nye vindmøller.

Det mener både Socialdemokraterne, SF og Vindmølleindustrien, der beskylder ministeren for at have reageret alt for sent på udsigten til, at de aftalte mål for opsætning af vindmøller ikke er blevet nået:

"Forudsætningen for energiaftalen var, at der skulle findes pladser til i alt 350 MW vindmøller på land inden udgangen af 2008. Indtil videre er der kun fundet pladser til 222 MW, og selv om ministeren på et møde i februar lovede os, at han ville tale med KL om det, har vi intet hørt fra ham," siger Socialdemokraternes energiordfører Mette Gjerskov.

Kommunerne overskred frist på frist
Det var den energipolitiske aftale fra 2004, der indførte den såkaldte "skrotningsordning" for vindmøller. For at fremme en udskiftning af små og gamle vindmøller til nye og mere effektive sikrede ordningen offentlig støtte til opførelse af i alt 350 MW nye vindmøller, hvis der samtidig blev taget andre og ældre møller ned.

På mig virker det, som om han er fuldstændig handlingslammet.

Mette Gjerskov (S)
Energiordfører

Forudsætningen var imidlertid, at først amterne og siden kommunalreformen kommunerne anviste, hvor de nye møller kunne opsættes - og den del af opgaven har det knebet gevaldigt med. Af samme grund blev det derfor skrevet ind i den nye energiaftale fra 2008, at ordningen blev forlænget til 2010, men at kommunerne senest 1. januar i år skulle have udpeget egnede områder.

Heller ikke det mål blev imidlertid nået.

"Der er masser af ting, ministeren kunne gøre nu. Han kunne f.eks. sikre, at naturklagenævnet har ressourcer nok til at forkorte sagsbehandlingstiden, han kunne presse på for vindmøller langs motorvejene, eller endelig kunne han jo simpelthen lave et landsplandirektiv, hvis han havde lyst. Men på mig virker det, som om han er fuldstændig handlingslammet," siger Mette Gjerskov.

Regeringen forhandler allerede
I Miljøministeriet forsikrer man dog, at der arbejdes hektisk på sagen i disse uger, og at der i øjeblikket foregår intensive forhandlinger med Kommunernes Landsforening. Bl.a. er det således lykkedes at få kommunerne til at udfærdige en bruttoliste med mulige pladser til møller på i alt 900 MW.

Den konservative energiordfører Per Ørum Jørgensen mener da også, at ansvaret for de forsinkede placeringer primært ligger hos kommunerne:

"Både Connie Hedegaard (tidl. miljøminister, red.) og Troels Lund Poulsen har jo holdt utallige møder med kommunerne. Men kommunernes indsats har været helt utilstrækkelig, og derfor har det ikke givet den bonus, man kunne håbe på. Men jeg mener, ministeren har gjort alt det, der står i hans magt. Det gode er nu, at der begynder at blæse positive vinde rundt om i kommunerne, og det må vi nu have fokus på," siger Per Ørum Jørgensen.

SF's energiordfører Anne Grete Holmsgaard afviser, at bruttolisten på de 900 MW kan bruges til meget. Der er nemlig langt fra at udpege et areal, der teoretisk set kan bruges til en vindmølle, og så til at en planlægning rent faktisk går i gang, mener hun:

"Bruttolister kan bare ikke bruges til ret meget. De lister alle mulige tænkelige områder op - men det interessante er jo, hvor det er realistisk at sætte dem op. Jeg mener, Troels Lund bør erkende, at hans strategi ikke holder, og at der skal speedes kraftigt op," siger hun.

Vindmølleindustrien: Det haster 
Brancheforeningen Vindmølleindustrien gør også opmærksom på, at udpegningen af vindmøllearealer haster. Skrotningsordningen udløber nemlig allerede til næste år, og inden møllerne kan blive sat op, er der en længere planlægningsfase, kommunerne også skal igennem:

"Ministeren burde have prioriteret problemstillingen langt mere. Det har stået klart i lang tid, at man ikke ville nå målsætningerne, og det er stærkt beklageligt, at udskiftningsordningen ikke er på plads. Nu er der en klar risiko for, at den ikke kan gennemføres, inden den udløber næste år," siger direktør i Vindmølleindustrien Jan Hylleberg.

I Kommunernes Landsforening tror formand for miljø- og teknikudvalget Jens Stenbæk fortsat på, at det kan nås at sætte alle 350 MW vindmøller op inden ordningens udløb næste år. Han håber dog, at et resultat af forhandlingerne med miljøministeren bliver, at staten i højere grad stiller sine egne arealer til rådighed for opsætning af vindmøller. Det har man nemlig hidtil ikke være villig til:

"Det har givet en vis tilbageholdenhed i kommunerne, at de statslige arealer ikke bliver taget i anvendelse. Man kan ikke forstå, hvorfor man skal tage alt det bøvl selv, når der ligger oplagte muligheder lige uden for døren. Miljøministeren har tilkendegivet, at han vil se på det - men der er ikke sket noget endnu," siger Jens Stenbæk.

Det har i dag ikke været muligt at få en kommentar fra miljøminister Troels Lund Poulsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Per Ørum Jørgensen

Byrådsmedlem (løsgænger), Herning Kommune, stifter og seniorrådgiver, Ørum Advice, forperson, Mental Talk, fhv. MF (K og KD)
HH (Herning Handelsskole 1988)

0:000:00