almene boliger
Venstre slår fast, at det er sikkert for de afviste irakere at vende tilbage til Irak. (Foto: colourbox.com)

S og SF vil genåbne irakiske asylansøgeres sager

19. maj 2009 kl. 12:20
ASYL: S og SF ønsker en ny gennemgang af hver enkelte afviste irakers sag for at sikre, at der ikke bliver sendt personer tilbage, som ikke kan klare sig i deres hjemland.
| Flere
"Vi skal gå bunken igennem igen for at se, om der er sket nyt, siden disse mennesker fik afslag på asyl. Undersøgelsen skal vise, om der er grundlag for, at de alligevel ikke skal sendes hjem, selv om det nu er muligt. Det ville være dybt urimeligt bare at sende disse mennesker på en flyver til Irak uden at undersøge nærmere, om de egentlig er i stand til at klare sig der. Det ville være umenneskeligt", siger Meta Fuglsang, SF's udlændinge- og integrationsordfører til Kristeligt Dagblad.

Socialdemokraterne er enige med SF
"Når vi sender nogen herfra, så skal det selvfølgelig også være på det grundlag, der er nu og her. Men jeg går da også ud fra, at sagerne bliver set på én efter én i forbindelse med proceduren for hjemsendelsen," siger Henrik Dam Kristensen, Socialdemokraternes udlændingeordfører.

Afviste skal rejse hjem 
Han understreger, at asylafslaget ikke står til diskussion, men hvis forholdene for den enkelte har ændret sig, så skal der være mulighed for humanitær opholdstilladelse.

SF står også fast på, at afviste asylansøgere skal rejse hjem.

"Men vi taler her om mennesker, der har været i Danmark i rigtig mange år, og som Danmark har et meget stort medansvar for value - både som krigsførende nation i Irak og i forhold til den behandling, vi har givet asylansøgerne, mens de har været her", siger Meta Fuglsang.

SF kræver desuden, at de irakiske myndigheder garanterer for de afviste irakeres sikkerhed, når de kommer tilbage til landet.

V: Oppositionen tøver med fast og fair udlændinge politik
I Venstre undrer man sig over oppositionens udmeldinger.

"I Venstre har vi det sådan, at vi ikke vil være med til at belønne folk, som ikke vil acceptere en retlig afgørelse. Det her er folk, der har fået afslag på asyl og - for et stort antals vedkommende - har forsøgt at få genoptaget deres sag. Givetvis har nogle af dem også søgt humanitært ophold, men fået afslag. De har allerede været igennem hele systemet, så der er ikke noget til hinder for, at de nu sendes tilbage til deres hjemland," siger Venstres udlændinge- og integrationsordfører, Karsten Lauritzen.

Han er enig i, at der skal være ordentlige vilkår for de personer, der hjemsendes.

"Men det er der også", mener han.

"Jeg opfatter lidt det her, som at Socialdemokraterne og SF endnu engang bliver bløde i knæene, når det handler om at stå vagt om den faste og fair udlændingepolitik, sådan som de siger, at de gør," lyder det fra Karsten Lauritzen.

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK