Borgerlige politikere vil have medicin i forebyggelsesplan

MEDICIN: Sundhedsordførerne fra V, K og O ønsker øget brug af screeninger, medicin og vacciner i kommende forebyggelsesplan.
Foto: Colourbox.com
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Lægemiddelindustriforeningen (Lif) taler ikke for døve ører, når de ønsker øget brug af screeninger, vacciner og medicin i den kommende nationale forebyggelsesplan.

I et interview (se to artikler i linkboks) i Altinget, kritiserer Lif-direktør, Ida Sofie Jensen, Forebyggelseskommissionen for ikke at komme med markante forslag, der gør brug af denne type tiltag.

Forebyggelseskommissionens anbefalinger fokuserer primært på forslag, som skal få danskerne til at ændre adfærd, så de motionerer mere, spiser sundere og ryger og drikker mindre.

Men sundhedsordførerne fra både Dansk Folkeparti, De Konservative og Venstre regner med, at supplere regeringens kommende nationale forebyggelsesplan, som ventes senere på året, med flere af de ideer, som Lif-direktøren efterlyser.

Vi skal også overveje, om man skal gøre piller til rygeafvænning billigere.

Liselott Blixt (DF)
Sundhedsordfører

Piller og kræftscreeninger
Dansk Folkepartis sundhedsordfører mener, at Forebyggelseskommissionen fokuserede for meget på forbud og pisk for at sikre danskerne et længere liv.

Partiet har da også allerede set sig varm på mulighederne for flere screeninger og vaccinationer, så sygdomme ungås eller behandles, inden de bliver alvorlige.

"Vi arbejder jo allerede nu for, at det ikke kun skal være 15-årige piger, der bliver tilbudt en vaccination mod livmoderkræft. Screeninger efter tarm-kræft er helt klart også noget, som skal overvejes," siger Liselott Blixt, der har flere ønsker til en kommende national forebyggelsesplan.

"Vi skal også overveje, om man skal gøre piller til rygeafvænning billigere. Vi skal naturligvis se på effekten på sundheden i forhold til prisen på de forskellige tiltag. Men man skal ikke altid lade sig styre af det," siger Liselott Blixt.

V: Medicin og forebyggelse hænger sammen
Venstres sundhedsordfører bebuder også, at medicin kommer til at spille en rolle i den samlede forebyggelsesplan.

"Vi bliver jo kritiseret for ikke at ville bruge alle kommissionens anbefalinger. Men i vores egen pose, har vi jo andre tiltag, som forbedrer danskernes sundhed. Og uden at afsløre for meget, så kan jeg godt sige, at vi ser brugen af medicin, som et redskab i forebyggelsesarbejdet på lige fod med de traditionelle tiltag, som Forebyggelseskommissionen har foreslået," siger Birgitte Josefsen, der dog endnu ikke vil løfte sløret for, hvilke konktrete forslag partiet vil komme med.  

Konservatives sundhedsordfører, Vivi Kier, mener ligesom Dansk Folkeparti, at især øget brug af kræftscanninger og medicin til rygeafvænning er gode kandidater til at indgå i regeringens forebyggelsesplan.

"Vi skal naturligvis have mest sundhed for pengene - så pris og effekt skal sættes op mod hinanden. Men der laves løbende sådanne undersøgelse, så vi kan vælge de mest effektive," siger Vivi Kier.

SF: Undersøg effekten nærmere
De Radikale mener, at Forebyggelseskommissionen gjorde det helt rigtige ved at fokusere på forebyggelse, der får den enkelte dansker til at leve sundere.

"Medicinsk forebyggelse er et andet område, som ikke bør blandes ind i denne sammenhæng," siger Lone Dybkjær (R).

SF's forebyggelsesordfører vil ikke afvise, at medicin skal spille en større rolle i forebyggelsesindsatsen. Men det skal undersøges.

"Forebyggelseskommissionen fik jo det opdrag, at deres anbefalinger ikke måtte koste noget. Jeg mener man skal undersøge, hvilken effekt man vil få ud af bruge en ekstra halv eller hel milliard til forebyggende medicin og screeninger i forhold til, hvis man gav samme beløb til kommunal forebyggelse," siger Karl Bornhøft, der selv gætter på, at pengene har størst effekt ved kommunale projekter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Liselott Blixt

1. viceborgmester, Greve Kommune
buntmager (Lollands Buntmageri, 1986), social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Greve, 2002)

Birgitte Josefsen

Fhv. MF (V)
Sygeplejerske (Vendsyssel Sygeplejeskole 1974)

Vivi Kier

Fhv. MF (K)
sygeplejerske (Odense Universitetshospital 1983)

0:000:00