S og SF vil forbyde alkoholreklamer

FORBUD: Det skal være slut med alkoholreklamer, mener oppositionen, der opfordrer sundhedsministeren til at slås for forbud i hele EU.

Det skal ikke være lovligt at reklamere for alkohol, mener Socialdemokraterne og SF. De to partier er enige med de udenlandske forskere, der i det seneste nummer af tidsskriftet The Lancet siger, at et reklameforburd vil få folk til at drikke mindre. Det skriver Metroxpress.

"Hvis stramninger af reglerne kan medføre, at forbrugerne ændrer adfærd til noget sundere, er vi positive over for det," siger Socialdemokraternes forebyggelsesordfører, Flemming Møller Mortensen.

Også Forebyggelseskommissionen, der er nedsat regeringen og som fremlagde sine forslag til, hvordan den danske folkesundhed kan forbedres i april i år, vil forbyde reklamer for øl, vin og spiritus.

Men den strategi er ikke den rigtige, mener Venstres sundhedsordfører, Birgitte Josefsen.    

"Vi bliver også udsat for udenlandske reklamer fra blade og tv, så det vil være naivt at tro, at man kan lukke af for alkoholreklame via et forbud i Danmark," siger hun.

I Danmark er der dog én instans, der holder øje med, at markedsføringen ikke retter sig mod børn og unge - nemlig Alkoholreklamenævnet. Nævnet består af forbrugerorganisationer og af alkoholindustrien selv.

Selvregulering nødvendig
Men også de danske uddanelsessteder skal tage ansvar, mener Venstre. Gymnasier, erhvervsuddannelser og universiteter skal tvinges til at have en alkoholpolitik, så der er klare regler for, hvornår eleverne må knappe en øl op.

Men ifølge Forebyggelseskommissionen viser udenlandsk forskning, at: "Sådan selvregulering ikke er effektiv".

Alkoholproducenterne selv mener, at Alkoholreklamenævnet sagtens kan kontrollere branchen og de brådne kar, der måtte være. Derfor er et forbud overflødigt, lyder argumentet.

"Langt de fleste producenter laver ansvarlige alkoholreklamer, hvor de ikke opfordrer til at drikke for meget og heller ikke signalerer, at hvis du drikker det her, får du succes. Skal de, der overskrider grænsen, så have lov til at ødelægge det for alle de andre?," siger informationschef for Danske Spiritusfabrikanter, Annette Lew.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Møller Mortensen

MF (S), klosterforstander, Aalborg Kloster fhv. minister for udviklingssamarbejde og for nordisk samarbejde
Sygeplejerske (Sygeplejeskolen i Aalborg 1988), salgsuddannet (AstraZeneca 2004)

Birgitte Josefsen

Fhv. MF (V)
Sygeplejerske (Vendsyssel Sygeplejeskole 1974)

0:000:00