Medicinalvirksomheder sænker priserne frivilligt

SYGEHUSMEDICIN: Sundhedsministeren har indgået en aftale med medicinindustrien om lavere medicinpriser. Danske Regioner er skuffet. DSI-ekspert betegner aftalen som fornuftig.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Prisen på sygehusmedicin fastfryses frem til årsskiftet. I 2010 sænkes priserne med fem procent, og ny sygehusmedicin må ikke være dyrere end end i vores nabolande.

Det er hovedelementerne i den aftale, som sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) forleden indgik med Lægemiddelindustriforeningen (Lif).

Aftalen blev indgået kun ti dage efter, at en regeringsrapport slog fast, at lande som Norge sikrer sig lavere priser på sygehusmedicin sammenlignet med Danmark.

I Altinget advarede Lif kraftigt mod at sænke priserne - et norsk prisniveau vil ødelægge medicinindustrien i Danmark slog foreningens direktør fast.

Norge har jo ingen medicinalindustri at tage hensyn til. I Danmark bidrager den væsentligt til samfundsøkonomien.

Jakob Kjellberg
Seniorprojektleder, DSI

Hos Lif er man stolt over aftalen. Administrerende direktør, Ida Sofie Jensen, peger på, at ingen andre brancher har indgået ligeså omfattende prisaftaler.

"Jeg er tilfreds med, at vi med aftalen slår fast, at dansk sundhedsforskning, herunder den kliniske forskning på landets hospitaler, er vital for kvalitetsudviklingen og dermed af stor betydning for at sikre et højt internationalt niveau for de danske sundhedsresultater", siger Ida Sofie Jensen.

Ekspert: Fornuftig aftale
Seniorprojektleder Jakob Kjellberg fra Dansk Sundhedsinstitut lavede ved årsskiftet en sammenligning af medicinpriserne i en række europæiske lande.

Han betegner aftalen som fornuftig.

"Vi beregnede jo, at man i Danmark betaler en overpris på fem til ti procent, og så lander man en aftale på fem. Det er måske i den lave ende. Havde man gået efter endnu lavere priser, havde forhandlngerne trukket ud, nu har man jo lynhurtigt fået en aftale på plads, som omgående er trådt i kraft," siger Jakob Kjellberg.

Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S) er dog ikke tilfreds.

"Det er et lille skridt i den rigtige retning. Men aftalen udnytter slet ikke det fulde potentiale, som den kunne have opnået. Hvis man i stedet havde brugt det priskontrolsystem, man har i Norge, så kunne der være opnået en langt større reduktion end den aftalte," siger Bent Hansen.

Danmark og Norge kan ikke sammenlignes
Jakob Kjellberg mener dog ikke, at man skal sammenligne Norge og Danmark.

"Norge har jo ingen medicinalindustri at tage hensyn til. I Danmark bidrager den væsentligt til samfundsøkonomien, ligesom dens forskning og samarbejde med sygehusene også har en værdi," siger Jakob Kjellberg.

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen er ikke enig med Bent Hansen i, at priserne også fremover vil være lavere i Norge.

"Med den nye aftale får vi priserne bragt ned på niveau med de norske, samtidig med at aftalen dækker al sygehus- og specialistmedicin og ikke et snævrere udvalg, som det ville være tilfældet med et lovbaseret referenceprissystem," siger sundhedsministeren.

Sundhedsminister: Vi slap for lovgivning
Et sådan system har man i Norge, hvor man ved lov har stillet krav om, at udbud af hospitalsmedicin ikke må overstige prisen i de billigste europæiske lande.

"Samtidig får vi priserne ned uden at skulle ændre hele systemet med nyt bureaukrati og lovgivning til følge. Jeg synes, at det er et klart signal til industrien om, at vi lægger vægt på at have de bedst mulige rammer for forskning og udvikling af ny medicin, men også at vi vil have medicinen til den rigtige pris. Vi skal have forskning på niveau med de bedste og samtidig mest mulig sundhed for pengene," siger Jakob Axel Nielsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Hansen

Bestyrelsesformand, Grenaa Havn., fhv. regionsrådsformand (S), Midtjylland og formand for Danske Regioner
cand.mag. i historie og samfundsfag (Aarhus Uni. 1976)

Birgitte Josefsen

Fhv. MF (V)
Sygeplejerske (Vendsyssel Sygeplejeskole 1974)

0:000:00