Opbakning til glidende overgang for soldater

AFGHANISTAN: Flere af partierne på Christiansborg er positive over for at ændre på forholdene for udsending af tropper til Afghanistan.
Oliver de Mylius
Efter anbefalinger fra den netop hjemvendte oberst Frank Lissner synes der at være politisk vilje til at kigge på udsendingerne af danske soldater til Afghanistan.

Lissner kritiserer i sin evaluering til Hærens Operative Kommando den hidtidige fremgangsmåde, hvor forsvaret udskifter samtlige soldater hver 6. måned. I stedet bør man tilstræbe en glidende overgang.

"Kontinuiteten mellem holdene skal gøres meget bedre. Det er klart min anbefaling. Når vi skifter hele holdet hvert halve år, går mange erfaringer tabt. En soldat kan godt patruljere efter kort tid, men inden for funktioner som efterretning, civilmilitært samarbejde og chefposter bør vi forlænge udsendelserne. Det tager f.eks. lang tid at skabe personlige relationer til lokalbefolkningen," citeres Frank Lissner for i dag i Morgenavisen Jyllands-Posten.

Positiv politisk modtagelse
Venstres forsvarsordfører Karsten Nonbo er, ligesom Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre, åben over for Lissners forslag:

"Man kunne overveje at opdele det, så man sender soldaterne ud af to omgange med tre måneders interval. Så har halvdelen været derude i mindst tre måneder. Så bliver den ene halvdel derude og opererer med det nye hold, mens de andre tager hjem," siger Nonbo ifølge B.T.

Den danske debat finder sted samtidig med paralelle diskussioner i USA. Her gøres rotationsprincippet netop ansvarligt for at svække krigsindsatsen og forlænge krigen.

Den øverste chef for Vestens styrker i Afghanistan, general Stanley McCrystal, har reageret ved at ændre forholdene, således at flere officerer nu er afsat til opgave i Afghanistan over en flerårig periode.

Major Nicolas Veicherts fra Forsvarsakademiet kalder i dagens udgave af Jyllands-Posten, general McCrystals ide for god, men understreger, at længere udsendelser ikke må betyde, at soldaterne bliver slidt op. Veicherts påpeger samtidig, at de danske forhold ikke kan sammenlignes med de amerikanske, hvor hæren er langt større end herhjemme.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Nonbo

Fhv. MF 1998-2015 (V) og viceborgmester, Næstved
kriminalassistent (Statens Politiskole 1978)

0:000:00