Haarder glad for Rigsrevisionens kritik

TEST: Undervisningsminister Bertel Haarder (V) ser ingen knaster i Rigsrevisionens kritik af de nationale test. Socialdemokraternes ærinde om at kritisere mig lykkedes ikke, siger han.
Bertel Haarder (V) mener, at Rigsrevisionen frikender ham for fodfejl i processen om de nationale test.
Bertel Haarder (V) mener, at Rigsrevisionen frikender ham for fodfejl i processen om de nationale test.Foto: Kristian Aaskov Nielsen / Altinget.dk
Anders Heissel

"Hvis formålet var politisk at underminere mig som minister, så mislykkedes det bestemt."

Sådan siger undervisningsminister Bertel Haarder (V), der føler sig fuldstændig frikendt i den langstrakte og omdiskuterede proces om de nationale test, efter at Rigsrevisionen netop har offentliggjort en rapport om sagen.

"Rapporten er præget af, at det altid er nemmere at se tingene i bagklogskabens lys, end dengang tingene skete. Ikke desto mindre er det en god rapport, der sætter nogle ting på plads om, at jeg skulle have givet forkerte oplysninger," siger Bertel Haarder, der derfor ikke forestiller sig, at noget bliver ændret som følge af rapporten.

"For rapporten skulle jo se, om den kunne kritisere ministeren for noget. Det var helt klart Mogens Løkketoft, der som statsrevisor bestilte Rigsrevisionen til at kigge mig efter i kortene. Og derfor er jeg er lettet over, at der ikke var forkerte oplysninger til Folketinget, og at en del af forsinkelsen skyldtes, at jeg stillede højere krav, end man regnede med," siger Bertel Haarder.

Hvis rapporten havde et politisk formål, er det i hvert fald ikke opnået. Der blev ingen kritik af mig som minister.

Bertel Haarder (V)
Undervisningsminister

Men Rigsrevisionen kommer med kritik af, at den økonomiske ramme var usikker, og at tidsplanen var stram. Hvorfor gjorde ministeriet under din ledelse det?

"Det er lettere at sige nu. Det er ingen kritik af Rigsrevisionen, der jo skal bruges til at evaluere, hvor man kunne gøre noget anderledes. Men jeg har svært ved at se, at det har gjort nogen skade. Halvdelen af alle skoler har deltaget i afprøvningerne og har været glade for det. Desuden har skatteyderne ikke skulle betale mere, end vi regnede med."

Ville du have gjort noget anderledes?

"Ja, hvis vi havde vidst, at der ville blive så store problemer med kvaliteten i prøverne, ville vi ikke have sat en tidsfrist, vi ikke kunne overholde. Jeg havde ikke sagt, at de var klar i 2008. hvis jeg havde vidst, at de først var klar i 2010. Men det skyldes jo, at jeg stillede højere krav."

Tror du den mistillid, der er nogle steder til de nationale test, kunne have været undgået, hvis I havde gjort det anderledes?

"Nej, det tror jeg ikke."

Christine Antorini mener, at der var tale om "hastværk er lastværk" fra din side. Er du enig?

"Nej, men det er en moderat udtalelse, som hun skal have lov til at komme med. Hun er jo i opposition og hun og hendes parti har bedt om undersøgelsen, derfor er det for meget forlangt, at hun skal udtale, at der ikke var brug for undersøgelsen. Jeg glæder mig bare over, at hvis rapporten havde et politisk formål, er det i hvert fald ikke opnået. Der blev ingen kritik af mig som minister," siger Bertel Haarder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Mogens Lykketoft

Formand, Energinet Danmark, fhv. formand for Folketinget, fhv. MF (S), fhv. udenrigs- og finans- og skatteminister, fhv. partiformand, fhv. formand, FN's generalforsamling
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00