Lars Hedegaard har udmeldt sig af DF

NYHED: Den omstridte formand fra Trykkefrihedsselskabet har kappet forbindelsen til Dansk Folkeparti for ikke at belaste partiet.
"Jeg synes, det er synd, hvis Dansk Folkeparti skal hænges op på mine meninger og udtalelser," siger Trykkefrihedsselskabets formand Lars Hedegaard.
"Jeg synes, det er synd, hvis Dansk Folkeparti skal hænges op på mine meninger og udtalelser," siger Trykkefrihedsselskabets formand Lars Hedegaard.Foto: snaphanen.dk
Erik Holstein

Meget få vidste, han var medlem. Og nu har han meldt sig ud.

Formanden for Trykkefrihedsselskabet Lars Hedegaard, har tidligere på måneden kvittet sit medlemskab af Dansk Folkeparti. Det sker, efter han kort før jul blev midtpunkt i en politisk orkan.

Kjærsgaard lagde afstand
Lars Hedegaard tog overskrifterne i flere dage, da han udtalte, at "pigerne i muslimske familier bliver voldtaget af deres onkler, fætre eller fædre". Efter stærk kritik præciserede Hedegaard i en pressemeddelelse, at han ikke talte om alle muslimer, men der var skaden sket.

Sagen blev hurtigt en belastning for Dansk Folkeparti, fordi de to folketingsmedlemmer Søren Krarup og Jesper Langballe begge er medstiftere af Trykkefrihedsselskabet, mens DF-leder Pia Kjærsgaard sidder i selskabets rådgivende organ.

Sagen spidsede yderligere til, da Søren Krarup direkte bakkede op om Hedegaard. Derimod lagde Pia Kjærsgaard - efter flere dages tavshed - afstand til Lars Hedegaard.

På denne måde bliver det også klart, at Trykkefrihedsselskabet ikke er en frontorganisation for Dansk Folkeparti.

Lars Hedegaard
Formand for Trykkefrihedsselskabet

Intet at udsætte
Det er dog ikke skuffelse over DF-lederens afstandtagen, der har fået Lars Hedegaard til at forlade partiet:

"Jeg har ikke noget at udsætte på Pia Kjærsgaards bemærkninger. Men jeg synes, det er synd, hvis Dansk Folkeparti skal hænges op på mine meninger og udtalelser. Det fortjener de ikke," siger Lars Hedegaard til Altinget.dk og fortsætter:

"På denne måde bliver det også klart, at Trykkefrihedsselskabet ikke er en frontorganisation for Dansk Folkeparti. Havde vi været det, skulle Pia Kjærsgaard have sagt: "Skidegodt Hedegaard, mere af den slags." Men det var jo ikke lige det hun sagde," siger Lars Hedegaard.

Trykkefrihedsselskabets formand har hele vejen igennem holdt en meget lav profil som DF-medlem og således ikke deltaget i generalforsamlinger og det almindelige partiliv.

Deja-vu
Striden om Lars Hedegaards udtalelser fik endnu en spand kul i sidste uge, da Jesper Langballe i en kronik nærmest skærpede Hedegaards udtalelser. Også det måtte en tydelig irriteret Pia Kjærsgaard ud og tage afstand fra med ordene:

"Det er dumt af Jesper Langballe. Jeg synes, at han skulle have ladet være med at piske op i denne debat til fordel for Lars Hedegaard og til skade for Dansk Folkeparti."

DF-lederen udtalte ved samme lejlighed, at der "ikke bør komme flere indlæg til fordel for Lars Hedegaard fra medlemmer af Dansk Folkepartis folketingsgruppe".

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Hedegaard

Debattør, fhv. chefredaktør og stifter, Trykkefrihedsselskabet
cand.phil. i historie (Aarhus Uni. 1971), cand.mag i engelsk (Københavns Uni. 1973)

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

Søren Krarup

Fhv. MF (DF) og sognepræst, residerende kapellan ved Ribe Domkirke 1965-2005
cand.theol. (Københavns Uni. 1965)

0:000:00