Minister overvejer læger ved alle tvangsindlæggelser

PSYKIATRI: Sundhedsministeren vil undersøge behovet for at have en læge til stede under ikke-akutte tvangsindlæggelser. S vil have obligatorisk samtale til hjemvendte soldater, mens PsykiatriFonden vil uddanne politiet til bedre håndtering af psykisk syge.
Foto: Colourbox
Kasper FrandsenOle Nikolaj Møbjerg Toft

Psykotiske er jo tit svære at indlægge, fordi de ofte er mistroiske. Her hjælper det med personale, som de måske kender fra hjemmebesøg eller tidligere indlæggelser. Psykiatripersonale har jo samtidig stor øvelse i at dæmpe angst og aggressioner, ligesom de også kan rådgive betjentene.

Majken Blom Søefeldt
Souschef i PsykiatriFonden

Efter flere alvorlige skudepisoder med en dødelig udgang til følge under tvangsindlæggelser af psykisk syge vil sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) nu søsætte en undersøgelse, der skal kortlægge behovet for, at der altid er en læge eller anden sundhedsfaglig person til stede under tvangsindlæggelser.

I dag er der ikke nødvendigvis en læge til stede under ikke-akutte tvangsindlæggelser. Men nu vil ministeren undersøge, om der er behov for det.

"Jeg vil gerne undersøge problemets omfang og have lov til at se, om der er nogle grunde til, at lægerne ikke er med, inden jeg giver tilsagn til at ændre loven," siger ministeren.

I bekendtgørelsen for tvangsindlæggelser står der i dag, at læger "så vidt muligt" skal være til stede under tvangsindlæggelser.

Men under et samråd i går torsdag den 28. januar om problemet opfordrede Per Clausen (EL) og Folketingets Sundhedsudvalgs formand, Preben Rudiensgaard (V), til, at man ændrede bekendtgørelsen til, at en læge altid skal være til stede.

Tiltag på vej
Hvert år medvirker politiet til ca. 2.500 tvangsindlæggelser. Blandt andet derfor påpeger ministeren, at langt de fleste tvangsindlæggelser foregår i ro og orden. Derudover gjorde ministeren under samrådet opmærksom på en række kommende tiltag, der skal forebygge problemer under tvangsindlæggelser.

For det første fremsætter regeringen ifølge ministeren snart efter aftale med satspuljepartierne et lovforslag, der skal give hjemmel til at tvungen opfølgning efter udskrivning af de sværest psykisk syge personer. For det andet skal samarbejdet mellem politiet, de sociale myndigheder og psykiatrien (PSP-samarbejdet, red.) styrkes og koordineres bedre. Koordinationsplaner bliver ifølge ministeren et krav for tvungne opfølgning.

S: Obligatoriske samtaler for hjemsendte soldater
Socialdemokraterne er for så vidt tilfreds med sundhedsministerens redegørelser for, hvad der kan gøres bedre på området. Men ifølge partiets sundhedsordfører, Sophie Hæstorp Andersen, bør sundhedsministeren skubbe mere på forsvarsministeren og justitsministeren.

"Det har jo vist sig, at en række af de episoder, som havde dødelig udgang, der havde patienten baggrund i forsvaret. Men de var ikke kendt af det psykiatriske system. Vi har jo opfordret til, at man laver obligatoriske samtaler for hjemsendte soldater. Men det er ikke sket," siger Sophie Hæstorp Andersen og fortsætter:

"Samtidig har vi justitsministeren i samråd. Han har jo tidligere sagt, at man ville sikre en bedre uddannelse af betjentene, så de er bedre rustet til at håndtere voldelige psykiatriske patienter," siger Sophie Hæstorp Andersen, der konstaterer, at det ikke er sket.

Bedre uddannelse af politiet
Hos PsykiatriFonden mener man, at der må sættes ind på tre områder for at mindske antallet af skudepisoder ved anholdelse af psykisk syge.

Det mest optimale er ifølge fondens souschef Majken Blom Søefeldt, at der altid er psykiatriske fagfolk med politiet ude. Helst personale som den psykisk syge kender.

"Psykotiske er jo tit svære at indlægge, fordi de ofte er mistroiske. Her hjælper det med personale, som de måske kender fra hjemmebesøg eller tidligere indlæggelser. Psykiatripersonale har jo samtidig stor øvelse i at dæmpe angst og aggressioner, ligesom de også kan rådgive betjentene," siger Majken Blom Søefeldt.

Hun peger dog selv på, at betjentene har behov for at blive bedre uddannet i at håndtere aggressive psykisk syge.

"Det er jo langtfra altid, at betjentene ved, at det er en psykisk syg, de er blevet kaldt ud til," siger Majken Blom Søefeldt.

Psykisk syge bør ikke bo alene
Samtidig peger hun på, at mange psykisk syge ville være bedre stillet, hvis de ikke boede alene, men i stedet var indlagt under en eller anden form for psykatrisk behandling.

"Problemerne sker jo tit, når folk bliver udskrevet. Så holder de op med at tage deres medicin, og kort efter er de voldsomt psykotiske," slutter Majken Blom Søefeldt.

I næste uge skal Brian Mikkelsen i samråd for at vurdere, hvordan politiet får de nødvendige kompetencer til at foretage tvangsindlæggelser.

Dokumentation
Sådan lyder den præcise formulering på samrådsspørgsmålet fra Per Clausen (EL): 

Ministeren bedes redegøre for, hvilke initiativer han vil tage for at undgå episoder, hvor tvangsindlæggelse af psykisk syge fører til skudepisoder - herunder om han vil tage initiativ til, at sådanne tvangsindlæggelser altid sker af særligt uddannet personale, der optræder i civil.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Axel Nielsen

Direktør, Cryos International, fhv. minister (K) & MF
cand.jur. (Aarhus Uni. 1994)

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)









0:000:00