Haarder varsler stor forandring for praktiserende læger

LÆGEMANGEL: Sundhedsminister Bertel Haarder (V) vil gøre det muligt for erhvervsdrivende uden læge-baggrund at ansætte læger, så de kan drive lægepraksis i udkantsområder.
Foto: Colourbox

I dag er det kun praktiserende læger, der kan få ydernumre. Men sundhedsminister Bertel Haarder (V) vil have ændret systemet, så at andre end læger kan eje ydernumre, skriver Ugeskrift for Læger.

Det skal ske for at bekæmpe manglen på læger i især udkantsområderne.  

Målet er, at det bliver muligt for erhversvdrivende at oprette lægepraksis, hvor de så kan hyre praktiserende læger til klinikken.  

"Vi har sådan set læger nok, men de vil ikke købe lægehuse og slet ikke i yderområder, for de er bange for ikke at kunne sælge dem igen," siger Bertel Haarder i Ugeskrift for Læger.

PLO afviser forslaget.

"Det, at praktiserende læger ejer lægeklinikkerne, sikrer en fantastisk stabilitet i praksissektoren. For lægen er det at drive lægepraksis et livsprojekt, og de ansvarlige myndigheder er sikre på stabil drift af praksis i mange år," siger formand for PLO Henrik Dibbern til Ugeskrift for Læger.

PLO frygter, at andre private aktører på markedet vil føre til en opportunistisk praksisdrift, hvor man udelukkende er ude efter profit og vil efterlade tomme lægepraksis i stramme økonomiske tider.

Ifølge Ugeskrift for Læger har det pan-skandinaviske sundhedsselskab MEDPRO har forsøgt at være driftsherrer i Danmark, og ansætte praktiserende læger i områder, hvor det har været svært at tiltrække læger. MEDPRO har har nu trukket sig, fordi de ikke kan tildeles et ydernummer.

"Vi trækker os fra Danmark på grund af ydernummersystemet. Vi har virkelig lyst til at hjælpe med områderne med lægemangel herhjemme, men vi skal være driftsherrer," siger administrerende direktør i MEDPRO Hans Wittrup.

MEDPRO foreslår, ligesom sundhedsministeren, at andre end praktiserende læger kan få tildelt ydernummer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Henrik Dibbern

Praktiserende læge, fhv. formand, Praktiserende Lægers Organisation
cand.med. (1982)

0:000:00