Uafhængigt ligestillingsorgan på vej

22. juni 2010 kl. 7:05
LIGESTILLING: Efter et længere tilløb er Danmark ifølge beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) ved at være klar til at oprette et uafhængigt ligestillingsorgan. Efter den nye tidsplan bliver et lovforslag fremsat til efteråret.
| Flere
Fem år. Så lang tid siden er det, at EU kom med et ligebehandlingsdirektiv, der bl.a. skulle sikre, at medlemslandene fik oprettet et uafhængigt ligestillingsorgan.

Det uafhængige ligestillingsorgan har dog ladet vente på sig i Danmark. I den anledning var såvel beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) samt ligestillingsminister Lykke Friis (V) indkaldt i samråd i sidste uge.

"Det har været regeringens intention, at lovforslaget skulle fremsættes i denne samling, men tidsplanen er desværre skredet. Det er derfor planen, at forslaget fremsættes i næste samling," forklarede Inger Støjberg.

Diskussioner med EU
Støjberg kunne desuden fortælle, at man havde haft diskussioner med EU-kommission om, hvorvidt Danmark allerede levede op til de krav, som ligebehandlingsdirektivet opstillede. Det har vist sig ikke at være tilfældet, hvorfor der nu skal tage initiativ til at oprette ligestillingsorganet under Institut for Menneskerettigheder.

Men det svar stiller ikke ligestillingsordfører Julie Rademacher (S) tilfreds.  

"Det kan jo være en fin forklaring, men EU har jo igen og igen sagt, at de ikke mener, at det er tilfældet," siger Julie Rademacher efter samrådet.

Hun er langtfra imponeret over regeringens ageren i denne sag. Hun mener, at man ikke kan spore megen lyst til at implementere direktivet.

"Jeg synes, at det er meget mærkeligt, at man ikke kan finde ud af at implementere det her. Det burde ikke være så vanskeligt. Hvor der er en vilje, er der også en vej, og det virker ikke som om, at der er den store vilje her," siger hun.

Et vigtigt organ, trods alt
Julie Rademacher mener desuden, at sagen viser, at man i Danmark skal passe på med ikke at tage munden for fuld, når man diskuterer ligestillingsvilkår i Danmark.

"Jeg synes, at det er pinligt, når vi nu bryster os af at være så gode til ligestilling i Danmark. Det er pinligt, at EU skal bide os i haserne, før at der bliver gjort noget," siger hun.

At organet nu viser sig blive til noget, er gode nyheder for ligestillingen i Danmark, selvom sagen måske ikke er den største.

"Det er måske ikke verdens vigtigste sag, men det er bestemt heller ikke den mest ligegyldige, men det er vigtigt på den måde, at et sådan ligestillingsorgan kan være med til at sikre et uafhængigt syn på ligestillingens tilstand i Danmark," siger Julie Rademacher.

 
Altinget | Arbejdsmarked

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK