Ingen penge til klimatilpasning på finansloven

FINANSLOV: Regeringens finanslovsforslag viser, at der intet sker på miljøområdet, mener oppositionens miljøordførere. Hverken biodiversitet eller klimatilpasning er med. Kun DF er tilfreds.
Finansloven er en stor skuffelse på miljøområdet, mener oppositionen, for der er ingen penge til hverken biodiversitet, klimatilpasning eller naturtiltag generelt.

Klima- og miljøordfører Mette Gjerskov (S) er særlig skuffet over, at der ikke er sat penge af til klimatilpasning. Hun mener, at regeringen burde have brugt nogle af de penge, den sparer på Klimaministeriet, til at sikre borgerne mod de stigende regnmængder.

S: Staten tager ikke ansvar
"Det er en stor skuffelse. Når borgerne står i vand til knæene, og kloakindholdet ligger og flyder rundt i vandet, så kan vi ikke bare ignorere det. Og det synes jeg, regeringen har gjort. Jeg kan slet, slet ikke se, at den går ind og tager ansvar," siger Mette Gjerskov.

Hun mener heller ikke, at Grøn Vækst er den gode undskyldning for ikke at tildele miljøområdet nye midler, fordi Grøn Vækst mere er en vækstplan for landbruget end for naturen. Staten skal tage mere ansvar, mener hun.

R: Forsømt biodiversitet
Miljøordfører for de Radikale, Johs. Poulsen, peger på biodiversiteten som det mest forsømte område i dansk miljøpolitik.

Fakta

Fakta om regeringens finanslov:

Der er ingen direkte nye initiativer på miljøområdet i regeringens finanslovsforslag.

Ministeriet er underlagt de samme effektiviseringskrav som andre ministerier.

Alligevel er nettobevillingen til Miljøministeriet øget en smule fra 1.965 mio. til 2.067 mio. kr. Det skyldes især, at der i 2011 bliver udmøntet penge fra en række Grøn Vækst-aftaler.

Det drejer sig blandt andet om 44 mio. til naturforvaltning, 20 mio. til friluftsliv, 52 mio. til ophør af vandløbsvedligeholdelse, foruden penge til nye vådområder mm.

Der er fortsat afsat 7 mio. kr. til Bjørn Lomborgs Copenhagen Consensus Center. Det beløb blev aftalt sidste år.

Derimod er der ikke afsat nye penge til at løse problemerne med husdyrgodkendelserne.


Kilde: Finansministeriet

"Generelt er der det problem, at der ikke for alvor sker nogen fremdrift i udviklingen af natur i Danmark. Tværtimod. Målsætningen om at standse tilbagegangen i biodiversitet kommer vi ikke et skridt nærmere med en finanslov, der er business as usual," siger Johs. Poulsen.

Heller ikke Johs. Poulsen mener, at Grøn Vækst kan stå i stedet for tildeling af nye midler, fordi Grøn Vækst ifølge de Radikales opfattelse er mere fremmende for landbruget end for naturen og biodiversiteten. Johs. Poulsen mener, at de fleste af tiltagene i Grøn Vækst ligefrem er til skade for naturen.

Det er en stor skuffelse. Når borgerne står i vand til knæene, og kloakindholdet ligger og flyder rundt i vandet, så kan vi ikke bare ignorere det. Og det synes jeg, regeringen har gjort. Jeg kan slet, slet ikke se, at den går ind og tager ansvar.

Mette Gjerskov (S)
Klima- og miljøordfører

"Alt det, der lå i Vandmiljøplan III tilbage fra starten af dette århundrede, er aldrig blevet indfriet. Man skulle have randzoner og naturbræmmere og alt muligt, men det ender nu med, at man planter det hele til med pil, som er direkte skadelig for biodiversiteten," siger Johs. Poulsen.

SF: "Standard"
I SF er der heller ikke vild jubel. Miljøordfører Ida Auken kalder finanslovsforslaget for "meget standard." Hun har ingen lovord til overs for forslaget.

"Der er afsat 52 millioner til ophør af vandløbspleje, 73,8 millioner til etablering af vådområder og 54 millioner til lodsejererstatning. Men det er sådan set alt sammen penge til at erstatte landmændene for Grøn Vækst-tiltagene," siger Ida Auken.

Ida Auken mener, at regeringen generelt har en helt misforstået og meget defensiv opfattelse af naturen som en udgift. SF betragter naturen som et investeringsområde, der i sidste ende vil kaste penge af sig.

"Med al det her regn på det sidste har vi set, hvad naturen faktisk kan bidrage med af løsninger. Vi kan se på miljøteknologiområdet, at de penge vi bruger på det område, de vender tilbage mange gange i eksportindtægter og arbejdspladser," siger Ida Auken.

DF er tilfreds
DF er til gengæld tilfreds med regeringens finanslovsforslag, som miljøordfører Jørn Dohrmann regner med, at DF vil bakke op om i hvert fald på miljøområdet.

"Det er positivt, at der ikke er en decideret nedgang i bevillingerne på finansloven. Det er en svær økonomisk situation Danmark står i. Derfor er det meget fornuftigt, at vi her giver et løft i forbindelse med Grøn Vækst," siger Jørn Dohrmann.

Jørn Dohrmann mener ikke, at det nødvendigvis er staten, der skal løfte hele opgaven med miljøet. Initiativerne kan sagtens komme fra private, virksomheder og organisationer, som for eksempel Aage Jensens naturgenopretning af Filsø, mener Dohrmann.

"Det er en god ting, at private er med til at løfte naturgenopretningen. Det behøves ikke altid bare  være staten, der skal stå for det. Det kan sagtens være almindelige mennesker, der godt kunne tænke sig at købe en ejendom og lave naturgenopretning på den," siger Jørn Dohrmann.

Ifølge Dohrmann er der kun små sten i vejen for, at DF kan støtte op om regeringens finanslovsforslag på miljøområdet.

"I det hele taget synes vi, at de tiltag, der ligger på miljøområdet, ser fornuftige ud. Vi skal selvfølgelig sikre, at de her grønne initiativer, der har været - for eksempel med indsamling af papir - at de kan fortsætte, men det skal vi nok blive enige med regeringen om," siger Dohrmann.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

Johs. Poulsen

Byrådsmedlem (R), Herning Kommune, formand for Kultur og Fritidsudvalget, fhv. MF (2005-11)
lærer (Herning Seminarium. 1980)

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

0:000:00