Bekymring for at miljøgodkendelser går i stå

MILJØGODKENDELSER: 1. oktober skal kommunerne have afsluttet en række miljø-godkendelser. Landbrug & Fødevarer er bekymret for, at sagsbehandlingen herefter vil gå i stå. Det vil være uacceptabelt, mener Venstre.
Landbrug & Fødevarer er bekymret for, at arbejdet med miljøgodkendelser i kommunerne daler i tempo efter 1. oktober.
Landbrug & Fødevarer er bekymret for, at arbejdet med miljøgodkendelser i kommunerne daler i tempo efter 1. oktober.Foto: colourbox
Anders Jerking
Lige nu knokler kommunerne for at få afgjort en masse miljøgodkendelser inden 1. oktober for at undgå et økonomisk smæk.

Men efter 1. oktober er der hverken økonomisk pisk eller gulerod, som presser kommunerne, og derfor er Landbrug & Fødevarer bekymret for, at sagsbehandlingstempoet på miljøgodkendelserne igen vil falde.

"Det vil være træls, for der er stadig store bunker af sager, der venter, og de aftalte sagsbehandlingstider bliver ikke overholdt," siger Anette Christiansen, miljøchef i Landbrug & Fødevarer.

I husdyraftalen mellem regeringen og KL blev der afsat en statslig tilskudspulje på 43 millioner kroner, der skulle nedbringe puklen med miljøgodkendelser. Puljen er blevet forudbetalt til kommunerne, men hvis en kommune ikke når de aftalte mål inden 1. oktober, så skal pengene betales tilbage. Puljen har sat fart i sagsbehandlingen.

"Vi kan se, at denne pulje har haft en effekt, fordi kommunerne holder fokus på sagsbehandlingstiden. Derfor er vi bekymret for, hvad der sker, når der ikke længere er et økonomisk incitament," siger Anette Christiansen og fortsætter:

Vi kan se, at denne pulje har haft en effekt, fordi kommunerne holder fokus på sagsbehandlingstiden. Derfor er vi bekymret for, hvad der sker, når der ikke længere er et økonomisk incitament.

Anette Christiansen
Miljøchef, Landbrug & Fødevarer

"Det er ikke os, der indgår de økonomiske aftaler, men vi kan kun kraftigt opfordre regeringen og KL til at sikre en måde at fastholde tempoet i afgørelserne, og vi kan se, at denne model har virket."

Hun pointerer, at nye aftaler stadig kun er lappeløsninger på det reelle problem, som er, at loven er for vanskelig og kompliceret. Derfor mener Landbrug & Fødevarer, at husdyrloven skal forenkles så hurtigt som muligt, efter husdyreguleringsudvalget har afleveret sine anbefalinger.

KL: tempo kan falde
I KL erkender man, at tempoet kan gå af sagsbehandlingen efter 1. oktober.
"Det kan man være bekymret for. Kommunerne gør en ekstraordinær indsats i disse uger for at nå målet, så efter 1. oktober kan der være en del overarbejde, som skal afvikles," siger Martin Skriver, specialkonsulent i KL.

Han påpeger, at husdyraftalen også har en deadline for, hvor mange sager der skal nås til årsskiftet, ligesom aftalen fastsætter maksimale sagsbehandlingstider på 6 og 9 måneder, som også gælder fremover. Disse aftaler har imidlertid ingen direkte økonomiske konsekvenser for kommunerne.

KL og Miljøministeriet vil derfor i forbindelse med evalueringen af husdyraftalen overveje, om incitaments-ordningerne skal videreføres.
"Nu skal vi først evaluere indsatsen, men i evalueringen vil vi forholde os til, om der er brug for at videreføre nogle af disse aktiviteter, for noget tyder på, at vi ikke når helt i mål, selv om kommunerne har lavet en fantastisk flot slutspurt," siger Martin Skriver og fortsætter:

"Men helt generelt har vi en opfattelse af, at kommune-tilskuddet har været et effektivt instrument."

Venstre: Uacceptabelt med lavt tempo 
På Christiansborg understreger Venstres miljøordfører, Eyvind Vesselbo, at sagsbehandlingen ikke må gå i stå efter 1. oktober:

"Det vil være er totalt uacceptabelt, og det er også utænkeligt, for så må vi gribe ind. Vi kan ikke leve med, at landbrug og byggebrancher ikke kan få deres miljøgodkendelser," siger han.

Eyvind Vesselbo vil ikke udelukke, at der kan blive tale om en ny tilskudspulje, men han vil afvente evalueringen, inden hun lægger sig fast på, hvad der skal ske fremover.
"Men jeg kan da godt forstå, at folk i landbruget bliver nervøse. Nu må vi først se, hvad kommunerne har nået, men ideen med at give kommunerne ekstra midler, hvis vi giver dem ekstra opgaver, det kan være udmærket."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eyvind Vesselbo

Fhv. MF (V), fhv. 1. viceborgmester, Gentofte, formand for Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner
mag.art. i kultursociologi (Københavns Uni. 1978)

0:000:00