Høegh afviser tvungen indkøb af økologi

ØKOLOGI: Oppositionen mener ikke, at regeringen kan nå sit eget økologimål og vil derfor tvinge offentlige institutioner til at købe økologi. Men under samråd onsdag stod det klart, at det får de hverken fødevareministeren eller DF med på.
Ida Skytte

"Jeg kunne aldrig drømme om at tvinge folk til at købe økologi."

Så klart afviste fødevareminister Henrik Høegh (V) under et samråd i Folketingets fødevareudvalg onsdag oppositionens forslag om at sætte mål for økologi i det offentlige indkøb.

"I min verden er det altså den enkelte borger og den enkelte institution eller forældrebestyrelse, der skal have lov at bestemme, hvor pengene skal bruges. Økologi er en mulighed for et aktivt tilvalg," sagde ministeren, som var kaldt i samråd af Enhedslistens fødevareordfører, Per Clausen, på baggrund af den nyligt offentliggjorte økologipolitiske plan.

Omlægningsstøtte til offentlige køkkener?
Per Clausen mener nemlig ikke, at planen er nok til at nå regeringens eget mål om en fordobling af det økologiske areal i 2020 - en kritik som bakkes op af resten af oppositionen. Og det er derfor, at oppositionen vil have det offentlige indkøb på dagsordenen - måske endog give offentlige køkkener decideret omlægningsstøtte.

En anden del af kritikken går på, at flere af de initiativer, som planen består af, blot er tiltag til at undersøge et emne nærmere - blandt andet det høje antal af økologiske landmænd, som vælger at lægge om til konventionelt landbrug igen.

René Christensen, fødevareordfører for DF og formand for udvalget, støtter Høegh i, at der ikke skal stilles krav til det offentlige forbrug. Han bad til gengæld under samrådet om et løfte om en økologiplan 2,0, når de planlagte undersøgelser ligger klar.
Det lovede Høegh.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Høegh

Formand, Biogas Danmark
landbruger (Næsgård Agerbrugsskole 1974)

Per Clausen

Kommende MEP (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

0:000:00