Snit af målinger: Kristendemokraterne er på vippen til Folketinget

RISBJERGSNITTET: For første gang siden 2005 står Kristendemokraterne til at komme over spærregrænsen i snittet af meningsmålinger.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Kristendemokraternes drøm om at vende tilbage til Folketinget er tættere på at blive til virkelighed.

Det viser et kvalitetsvejet snit af målingerne i november, som professor og valgforsker Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.

Ifølge snittet står Kristendemokraterne til at få 2,1 procent af stemmerne, hvilket lige netop vil svinge partiet over spærregrænsen. Der skal dog tages højde for den statistiske usikkerhed, som i dette snit af målinger er 0,4 procentpoint for Kristendemokraterne.

Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, vil derfor heller ikke dømme partiet inde endnu. Men han vurderer, at partiet har bedre chancer, end det har haft tidligere:

Fakta
Risbjergsnittet
Kvalitetsvejet gennemsnit af meningsmålinger fra Kantar Gallup/Berlingske og Voxmeter/Ritzau gennemført i september måned.

I alt er der 4.441 interview med i opgørelsen (fraregnet 'ved ikke'-svar). Ændringer er beregnet som summen af den absolutte forskel i partiers tilslutning fra det forrige snit divideret med to. Det vil sige, hvor mange procentpoint der skal flyttes for at få det nye snit.

Den statistiske usikkerhed er +/- 1,3 procentpoint.

Om snittet
Snittet er et kvalitetsvejet gennemsnit af seneste måneds meningsmålinger. Det vil sige, at der tages højde for, hvor præcist institutterne normalt rammer valgresultatet og deres løbende stabilitet (både internt og eksternt).

Desuden er institutternes målinger standardiseret, så alle partier og "andre" er med i beregningerne. Erfaringsmæssigt er gennemsnittet mere stabilt end de enkelte målinger, samtidig med at det op til valget ligger lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger.

Snittet kan citeres som "Professor Kasper Møller Hansen for Altinget".

”Med Isabella Arendt i front har Kristendemokratere en fifty-fifty chance for at blive valgt. Det havde de også sidste gang, da Arendt overtog stafetten – og det er langt bedre odds end ved de sidste mange valg, hvor KD har været chanceløse,” siger han.

Det er første gang siden februar 2005, at Kristendemokraterne har stået til at komme over spærregrænsen i snittet af målinger. Det var samme år, hvor partiet røg ud af Folketinget efter folketingsvalget. Siden er det ikke lykkedes for partiet at opnå genvalg.

Har vælgerne reageret på minksagen, og hvordan går kapløbet mellem Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige? Bliv klogere på det i den fulde artikel på Altinget Christiansborg, hvor du kan se det fulde snit af målinger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)









0:000:00