Strid om barsel til homoseksuelle kan sprænge færøsk regering

KRISE: Færøerne står lige nu midt i en politisk krise, hvor et forslag fra oppositionen om barsel til homoseksuelle kan føre til, at den borgerlige regeringskoalition falder fra hinanden.

Den færøske lagmand har kontor i bygningen yderst på halvøen Tinganes i havnen i Tórshavn.
Den færøske lagmand har kontor i bygningen yderst på halvøen Tinganes i havnen i Tórshavn.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Der er regeringskrise på Færøerne.

Den færøske lagmand, Bárður á Steig Nielsen, kæmper nemlig lige nu for at holde sammen på regeringskoalitionen, der består af lagmandens eget liberale parti Sambandsflokkurin, det konservative parti Folkeflokkurin og det lille kristne parti Miðflokkurin, og som har har et enkelt mandats flertal i Lagtinget.

Et forslag om ligestilling af homoseksuelle og heteroseksuelle forældre inden for barselsordningen har nemlig skabt røre. I en dansk kontekst et uskyldigt forslag, men ikke i færøsk politik og slet ikke hos Miðflokkurin, der hverken er stor fan af homoseksuelle eller abort. Partiet truer med at trække sig fra regeringen, hvis forslaget stemmes igennem med støtte fra et eller flere medlemmer fra de to øvrige regeringspartier.

Men i Sambandsflokkurin står ét medlem fast på at stemme for forslaget. Det udlignes dog af at Sjálvstýri-partiets ene medlem af Lagtinget vil stemme imod. Ikke så meget på grund af forslagets indhold. Men fordi den borgerlige regerings kollaps kan føre til, at det socialdemokratiske parti Javnaðarflokkurin kommer tilbage til magten. Og det vil Sjálvstýri for alt i verden undgå.

I tænkeboks
Opmærksomheden samler sig derfor om Folkeflokkurins lagtingsmedlem Annika Olsen. Hun er tidligere borgmester i hovedstaden Tórshavn og arbejdede her for at forbedre LGBT-personers rettigheder.

Annika Olsen har tidligere sagt, at hun går ind for ligestilling mellem homoseksuelle og heteroseksuelle. Hun er gået i tænkeboks indtil hun ser det kompromisforslag, som lagmand Bárður á Steig Nielsen har bebudet. Regeringen har i mere end to måneder arbejdet på at strikke kompromisforslaget sammen.

Oppositionens forslag blev førstebehandlet i Lagtinget i november sidste år. Herefter blev det sendt til erhvervsudvalget. Det forventes at blive fremsat til anden og sidste behandling i Lagtinget i næste uge. Derfor diskuteres kompromisforslaget netop nu internt i regeringen.

Altinget: Arktis kan du læse, hvordan politisk kommentator Arni Gregersen vurderer sagen og chancerne for den færøske regerings overlevelse. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bárður á Steig Nielsen

Lagtingsmedlem (Sambandsflokkurin)
første del af HD, Handelshøjskolen Århus

Jenis av Rana

Fhv. udenrigs- og kulturminister, Færøerne
cand.med. (Aarhus Uni. 1983)

0:000:00