23. december: Anni Matthiesen

JULEKALENDER: I dagens kalenderinterview taler vi med fri-og efterskoleordfører Anni Matthiesen (V), der ikke har læst sig til at blive politiker og holder af at berolige Henning Hyllested (EL), når de debatterer.

Anni Matthiesen (V) har sagt til sit bagland, at de må sikre, at hun aldrig mister jordforbindelsen. 
Anni Matthiesen (V) har sagt til sit bagland, at de må sikre, at hun aldrig mister jordforbindelsen. Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Morten Hauge Larsen

Hvorfor gik du ind i politik?

Jeg er ikke typen, der er vokset op i VU-kredse. Jeg har haft job i både det private og offentlige inden jeg, forholdsvist sent, gik ind i politik. I fritiden har jeg været gymnastikleder og volleyballtræner, ligesom jeg har været med til at bygge det lokale fritids- og kulturhus i vores lille by. Jeg har ikke læst mig til at blive politiker. I 2000 blev jeg medlem af Venstre, fordi jeg gerne ville være med til at give erhvervslivet nogle friere rammer og i sidste ende sikre fællesskabet.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

Bertel Haarder (V) har inspireret mig på grund af de værdier, han har med sig fra højskoletiden. Jeg mener, at det er værd at kæmpe for de ting, som vores højskoler og efterskoler tilbyder, og i den forbindelse har jeg set op til Bertel Haarder og hans holdninger på området. 

Fakta
Anni Holm Matthiesen, født 8. februar 1964 i Fåborg, datter af selvstændig gartner Laurids Nielsen og selvstændig blomsterhandler Karen Holm Hyldal. Samlevende med fhv. MF og tømrermester Kurt Kirkegaard.

Medlemsperiode
Folketingsmedlem for Venstre i Sydjyllands Storkreds fra 15. september 2011.
Kandidat for Venstre i Vejenkredsen fra 2007.

Parlamentarisk karriere
Naturfondsordfører, idrætsordfører og friskole- og efterskoleordfører. Ordfører vedr. Færøerne 2011-2013. Næstformand for Kulturudvalget fra 2013 og for Miljøudvalget fra 2011. Medlem af Børne- og Undervisningsudvalget og Udvalget for Landdistrikter og Øer fra 2011. Stedfortræder i Nordisk Råd fra 2011

Uddannelse og erhverv
Dipomuddannelse, Danmarks Forvaltningshøjskole, fra 1997 til 2003.
Kontorassistent, Skoleforvaltningen, Grindsted Rådhus, fra 1985 til 1987.
Højere handelseksamen (1-årig), Esbjerg Handelsskole, fra 1984 til 1985.
Samfundssproglig student, Grindsted Gymnasium, fra 1980 til 1983.

Koordinator i privat virksomhed, Krogager og Billund, fra 2007 til 2011.
Politisk sekretær, Christiansborg, fra 2005 til 2007.
Kontorassistent og overassistent, Grindsted Rådhus, fra 1987 til 2005.

Tillidshverv
Sekretær i udvalget for etablering af fritids- og kulturhuset i St. Krogager 1994-2000. Næstformand for Venstre i Grindstedkredsen 2004-2005.
Formand for kommuneforeningen for Venstre i Grindsted og Billund Kommuner 2004-2007.


Anni Matthiesen (V) bruger det forudsigelige plot i krimiserien Barnaby til at slappe af med.  
Anni Matthiesen (V) bruger det forudsigelige plot i krimiserien Barnaby til at slappe af med.   Foto: Toke Kristiansen/Altinget

Hvilken politiske modstander har du mest respekt for?

Jeg holder rigtig meget af at være i debat med Henning Hyllested (EL). Han er valgt i Sydjylland, ligesom jeg, og han pakker ikke noget ind. Det har jeg respekt for. Nogle gange bander og svovler han og banker i bordet, så jeg er nødt til at sige ”Rolig nu, Henning”. Det holder jeg meget af. 

I løbet af kort tid blev jeg nervøs for, hvad der skete med vores parti. Det var lidt ligesom et mareridt.

Anni Matthiesen
Folketingspolitiker, Venstre

Er du stadig i politik om fem år?

Nu er jeg jo startet lidt sent, så ja. Man skal lige bruge nogle år til at finde rytmen på Christiansborg, men den er der nu. Så det er først rigtig nu, jeg skal til at tage fra som politiker. 

Hvad gør du for at koble af?

Jeg tager til Vesterhavet. Når man kommer ned til vandet ved Blåvand eller Henne, så tænker man ikke politik mere. Havet, blæsten og de storslåede lange strande, gør at jeg helt automatisk får tankerne et andet sted hen og bliver fuldstændig lille. Det kan jeg egentlig godt lide. 

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

”Jeg er Malala”. Jeg blev meget inspireret af denne her 17-årige pige, som forleden modtog Nobelprisen og efterfølgende holdt en tale, der fangede alle. Hun har ikke mistet jordforbindelsen, hun ved, hvad hun kæmper for. Jeg har sagt til mit politiske bagland: ”I må råbe efter mig på gaden, hvis I på et eller anden tidspunkt synes, jeg mister jordforbindelsen.” 

Har du et motto?

Man skal yde, før man kan nyde. Når du går ud fra en gymnastikopvisning efter at have præsteret dit bedste, tænker du; ”Yes, jeg gjorde det”. Sådan har jeg det også, når jeg har kæmpet en kamp her på Christiansborg. Hvis du ved, at du har knoklet for at nå dertil, så bliver glæden mere end dobbelt så stor.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?

Et beslutningsforslag, som gav de frie skoler og fagskolerne større frihed. Det blev skabt nedefra, ved at jeg skrev ud og spurgte skolerne, hvor de følte sig begrænset. Det medførte en modernisering, hvor husholdningsskolerne skiftede navn til de frie fagskoler, og samarbejdsmulighederne imellem institutionerne blev styrket. Det var mit svendestykke.

Har du en favorit tv-serie?

Barnaby, det er hygge. Jeg slapper meget af, når jeg ser engelske serier, fordi de er så forudsigelige. Vi ved, at vi starter med at se Barnaby, så kommer der et antal mord, og så finder man til sidst altid ud af, hvem der er skurken.

Hvad er det bedste, der er sket for dig i 2014?

Det er, at min kæreste og jeg endelig har fået købt et fælles sommerhus ved Bork Havn, som vi er gået i gang med at sætte i stand. Vi håber, at det kan blive et sted, hvor vi indimellem i vores travle hverdag kan tage ud og væres os selv.

Hvad er det mærkeligste, der er sket for dig i 2014?

Hele Venstres frustrerende tid hen over sommerferien. I løbet af kort tid blev jeg nervøs for, hvad der skete med vores parti. Det var lidt ligesom et mareridt.

Hvad ser du mest frem til i 2015?

At vinde valget. Forleden kom vælgerforeningen forbi med en masse biler og hentede alle valgplakaterne, og de glæder sig helt vildt til, at de skal ud og hænge dem op.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anni Matthiesen

MF (V), børne- og undervisningsordfører, handicap- og turismeordfører
HH (Esbjerg Handelsskole 1985), diplomuddannelse (Danmarks Forvaltningshøjskole 2003), Studentereksamen STX (Grindsted Gymnasium 1983)

0:000:00