(Foto: socialdemokraterne.dk)

23. december: Henrik Sass Larsen

23. december 2009 kl. 2:00
JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Socialdemokraternes politiske ordfører Henrik Sass Larsen.
| Flere

Henrik Sass Larsen, 43 år, har siddet i Folketinget siden 2000. Han er uddannet bachelor i HA og forvaltning fra Roskilde Universitetscenter. I 1999 sad han, af to omgange, midlertidigt i Folketinget og har tidligere været formand for DSU fra 1992 til 1996. 

Hvorfor gik du ind i politik? 

Jeg meldte mig ind i DSU da jeg gik i folkeskolen. Dengang var det alt for meget på mode at være KU'er og efter at have modtaget materiale fra de forskellige partier valgte jeg så socialdemokratisk ungdom - og det har jeg aldrig fortrudt.

Hvad er dit vigtigste politiske mål? 

At være med til at skabe rammerne for at alle borgere i Danmark kan have et lykkeligt liv. Hverken mere eller mindre. Politik er netop at sætte rammer, skabe muligheder for den enkelte gennem fællesskabet kan erobre en lykkelig tilværelse; at det enkelte menneske har værdige valgmuligheder i tilværelsen. Herefter er det så op til den enkelte selv at gribe bolden. Skulle projektet lykkes fuldt ud så kaster jeg mig gerne over den øvrige verden med samme mål.

Nævn en dansk politiker, der har været en inspiration for dig? 

H.C. Hansen. En af de største ledere som Socialdemokratiet har haft. Han var både en stor organisatorisk og politisk begavelse. Desværre døde han alt for tidligt. Havde han haft 60'erne til både at opbygge parti og samfund er jeg overbevist om at Socialdemokratiet i Danmark havde haft samme styrke som i Sverige. Af nulevende kan nævnes Knud Heinesen som desværre forlod aktiv politik i 80'erne - ærgerligt, han kunne virkelig have bidraget med meget mere.

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for? 

Uha, her kan man jo blive frygtelig upopulær,men jeg vover det alligevel. Søren Krarup, fordi man virkelig skal gøre sig umage hvis man skal debattere med manden. Når man bevæger sig ind på de emneområder som Søren Krarup ved noget om, er der al mulig grund til at pudse sin egen grundopfattelse og viden af, hvis man skal komme helskindet ud af den øvelse. Det aftvinger respekt hos mig og er tilmed sjovt og udfordrende.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere? 

Dyrker idræt hver dag. Jeg afsætter konsekvent en time hver dag til enten cykling, løb eller styrketræning og bliver meget utilpasset overfor mine omgivelser hvis jeg bliver forhindret heri. Derudover er jeg igang med at lære noget om afspænding og yoga, men det halter lidt... 

Hvad er den bedste bog, du har læst i år? 

"The Thumpin'", om Rahm Emanuel, Barack Obamas chief off staff. God biografi om hvordan man basker de højreorienterede.

Er du stadig politiker om 5 år? Og hvis du en dag ikke er politiker længere, hvad laver du så? 

Jeg håber at jeg stadig er politiker. Synes det er et privilegie at være politiker. Skulle jeg endelig tænke i andre baner ville jeg nok kaste mig over at skabe selvstændig virksomhed.

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK