Se spørgetime: Ellemann krævede svar om sigtelsen mod Claus Hjort Frederiksen

Under spørgetimen i Folketinget spurgte Venstres formand om den sigtelse, der er rejst mod en tidligere forsvarsminister. Statsministeren afviste at svare. Se hele tirsdagens spørgetime med statsministeren, hvor hun i sin indledende bemærkninger havde et særligt fokus på krisen i Ukraine.

Er der noget helt galt i dansk forsvar?

Det indtryk kunne man godt sidde tilbage med ifølge Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen. I dagens spørgetime i Folketinget nævnede han den kaotiske tilbagetrækning fra Afghanistan, tilbagetrækningen fra Mali og FE-sagen som eksempler på problemsager.

Derfor foreslog han hurtige forhandlinger om et nyt forsvarsforlig, hvor "vi ser fremad og får en realistisk og langsigtet plan om, hvordan vi opfylder vores forpligtelser i forhold til Nato". 

Statsminister Mette Frederiksen lovede ikke noget præcist, men antydede, at den nye forsvarsminister Morten Bødskov inden længe vil kontakte partierne for at "indlede at forberede forhandlingerne". 

Tonen blev skærpet, da Jakob Ellemann efterfølgende spurgte statsministeren om den sigtelse, der er rejst mod den fhv. FE-chef Lars Findsen for landsforædderi.

"Vi ved kun, det handler om straffelovens paragraf 109 - landsforræderi. Samtidig har vi et højt estimeret medlem af Venstres folketingsgruppe, hr. Claus Hjort Frederiksen, tidigere forsvarsminister, tildigere finansminister, tidligere beskæftigelsesminister i det her land. En mand jeg har kendt nærmest hele mit liv, og en mand, der har viet sit liv til det her land," sagde Jakob Ellemann-Jensen. 

Læs også

Han bad statsministeren forklare, hvordan hun vil sørge for, at der kommer en afklaring - ikke mindst af hensyn til Danmarks udenlandske partnere.

Men Mette Frederiksen afviste at diskutere sagen i Folketinget og henviste til, at "Venstres formand selvfølgelig er orienteret om, hvad der indholdet i sagen". 

Det fik Jakob Ellemann til at ryste på hovedet, men han havde opbrugt sine spørgsmål og kunne derfor ikke fortsætte diskussionen i salen. 

Spørgetimen bød også på debut for Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt som partileder. Han valgte som sit første spørgsmål til statsministeren at pege påde voldsomme prisstigninger på el, der rammer mange danskere.

"Der sidder folk derude, der ikke aner, hvordan de skal betale deres gas- og elregninger," sagde han. 

Mette Frederiksen svarede, at regeringen i disse dage forhandler om at finde løsninger for nogle af de danskere, der er hårdest ramt. 

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i Afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

    Politik har aldrig været vigtigere

    Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion