Om  
Henrik Bjerre-Nielsen

Finanstilsynets tidligere direktør er død

Den tidligere direktør for Finanstilsynet og Finansiel Stabilitet, cand.polit. Henrik Bjerre-Nielsen, Skodsborg, er stille sovet ind, 67 år gammel. Bisættelse 28. juli 2022.

Henrik Bjerre-Nielsen blev i starten af sin karriere ligefrem kaldt "Nyrups sekundant"
Henrik Bjerre-Nielsen blev i starten af sin karriere ligefrem kaldt "Nyrups sekundant"Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Redaktionen

Henrik Bjerre-Nielsen var fra 2008 og frem til 2021 direktør for Finansiel Stabilitet, der restrukturerer eller afvikler nødlidende finansielle virksomheder. 

Helt frem til 1. april i år stod Henrik Bjerre-Nielsen til rådighed for ledelsen i Finansiel Stabilitet. Hans pensionsalder, hvor han havde planlagt at få skrevet sine erindringer, blev dermed uendelig kort, for nu er han død, kun 67 år gammel.

Henrik Bjerre-Nielsen ville som ung egentlig være diplomat, amatørarkæolog eller forsker, men endte i 1980 som cand.polit. Samme år blev han ansat på en midlertidig kontrakt som økonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, hvor den senere finansminister Mogens Lykketoft var chef.

Herefter blev han i 1982 økonomisk konsulent i  LO (i dag FH) – i perioden 1991 til 1994 med titel af afdelingsleder. Han blev i starten af sin karriere ligefrem kaldt "Nyrups sekundant", fordi han i LO overtog en del af den daværende cheføkonom Poul Nyrup Rasmussens opgaver, da den senere statsminister blev direktør i Lønmodtagernes Dyrtidsfond.

Så skiftede Henrik Bjerre-Nielsen for første gang spor og blev vicedirektør i Industrialiseringsfonden for Udviklingslandene (IFU) og Investeringsfonden for Østlandene (IØ) fra 1994 til 1996.

Siden slog hans karriere ind på den vej, den skulle fuldendes med: Direktør for Finanstilsynet fra 1996 til 2008 og administrerende direktør for Finansiel Stabilitet fra 2008 til 2021. Dermed sad han midt i orkanens øje under finanskrisen. Hér blev han kendt i en større offentlighed for en noget upopulær rolle som bankoprydder og frontfigur i de efterfølgende retsopgør mod ledelserne i krakbanker som Amagerbanken, Roskilde Bank og Capinordic.

Parallelt bestred Henrik Bjerre-Nielsen store tillidsposter – for eksempel som medlem af forretningsudvalg og bestyrelse for Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP), 1986 til 1994, og for Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD), 1986 til 1994. Henrik Bjerre-Nielsen blev derved dybt involveret i at udvikle dét, alle i dag kender som de kollektive arbejdsmarkedspensioner. 

Han var tillige blandt andet formand for Committee of European Insurance and Occupational Pension Supervisors (Ceiops) fra 2003 til 2007 og sad i bestyrelsen for PensionDanmark, Pensionsforsikringsaktieselskab og PensionDanmark Holding i årene 2011 til 2014.

Hjerteproblemer
Gennem tiden havde Henrik Bjerre-Nielsen oplevet hjerteproblemer og faldt for nogle år siden sammen med hjertestop i Fælledparken i København kort før mål under en DHL-stafet og måtte genoplives. 

"Jeg er jo sådan en rigtig økonomtype, der tæller de positive dage. Dem er der heldigvis flest af. Men jeg lever i fuld erkendelse af, at jeg er syg og skal passe på mig selv," sagde Henrik Bjerre-Nielsen sidste år til mediet FinansWatch.

Henrik Bjerre-Nielsen, hvis interesser var jagt og bøger, var Ridder af første grad af Dannebrog. Han efterlader sin kone siden 1995, direktør i Danmarks Bridgeforbund Charlotte Fuglsang, to sønner og en datter samt fem børnebørn.

Bisættelsen finder sted fra Vedbæk Kirke torsdag 28. juli 2022 klokken 11 med efterfølgende mindesamvær på Hotel Marina, ligeledes i Vedbæk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Bjerre-Nielsen

Fhv. adm. direktør, Finansiel Stabilitet
cand.polit. (Københavns Uni. 1980)

0:000:00