S og V kritiserer Vanopslaghs ønske om lovlig kokain og salg på apoteker: "Det ødelægger menneskers liv"

Flere vil blive afhængige, hvis narkotika gøres lovlig, og derfor er Liberal Alliances opgør med "forbudspolitikken" en farlig vej at gå, lyder fra Socialdemokratiet, Venstre og DF.

"Man gør mennesker med en afhængighed til kriminelle mennesker, og den politik virker ikke efter hensigten," sagde LA-lederen Alex Vanopslag ved Folketingets åbningsdebat.
"Man gør mennesker med en afhængighed til kriminelle mennesker, og den politik virker ikke efter hensigten," sagde LA-lederen Alex Vanopslag ved Folketingets åbningsdebat.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

"Hvis du er en voksen mand, du har styr på dit liv og tre gange om året til en eller anden fest gerne vil tage noget kokain. Det – mener jeg – burde være lovligt".

Sådan faldt nogle af ordene, da Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, tidligere på ugen deltog i komikeren Casper Christensens podcast "3080 Tikøb".

Udover en afkriminalisering af stoffer foreslår LA-lederen også, at politikerne kunne overveje at indføre en model, hvor staten sælger kokain på apoteker.

Hvis man vil undgå dødsfald, må man prøve at tænke nyt i stedet for at have tillid til, at rockerne giver én nogle ordentlige stoffer, havde jeg nær sagt

Alex Vanopslagh (LA)
Formand

Men det er langtfra en politisk tanke, der bliver taget vel imod hos Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti.

"Jeg tør godt sige, at Socialdemokratiet ikke mener, at man skal kunne købe kokain på et apotek," sagde Socialdemokratiets retsordfører Bjørn Brandenborg i kølvandet på netop Alex Vanopslaghs tale ved Folketingets åbningsdebat torsdag eftermiddag.

Det skyldes, at kokain – ifølge de noter, Brandenborg havde med sig til debatten – giver "frontallapsskader, punktformede blødninger i hjernen, depression og angst."

"Det ødelægger menneskers liv," fortsatte han.

Da Alex Vanopslagh fik ordet sagde han, at det i årevis været Liberal Alliances politik, at man skal afkriminalisere brugen af narkotika.

Han henviste til erfaringerne fra Portugal, der har valgt netop den strategi.

"Det har ført til et mere sikkert forbrug, bedre muligheder for at behandle misbrugere og færre overdoser," sagde LA-lederen.

Han afviser, at Danmarks nuværende "forbudspolitik" virker.

"Man gør mennesker med en afhængighed til kriminelle mennesker, og den politik virker ikke efter hensigten," sagde han.

Læs også

Har ikke tillid til rockerne

Ifølge Vanopslagh ville det være at foretrække, hvis der var mere statslig kontrol med salget. Det ville – ifølge ham – sikre, at der ikke var "alt muligt skitteras i stofferne".

"Jeg har læst, at der nogle pushere, der kommer fentanyl i stofferne. Det ville ikke ske, hvis det var reguleret. Hvis man vil undgå dødsfald, må man prøve at tænke nyt i stedet for at have tillid til, at rockerne giver én nogle ordentlige stoffer, havde jeg nær sagt".

Også Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen talte dunder mod Vanopslaghs idéer:

"Selvfølgelig – og det viser erfaringerne fra USA – medfører en legalisering, at forbruget stiger. Men det er åbenbart ikke noget, der bekymrer Liberal Alliance," lød det.

Da Mette Thiesen fra Dansk Folkeparti tog ordet, sagde hun, at det er "dybt problematisk," at man "åbner op for noget, der er dybt skadeligt, når man har så mange unge vælgere, som ser op til én".

"Jeg er enig i, at vi skal sikre en god misbrugsbehandling. Det er bare ikke det, Hr. Vanopslagh lægger op til," sagde Mette Thiesen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

Bjørn Brandenborg

MF (S), formand for Folketingets Skatteudvalg, organisator, 3F Sydfyn
bachelor i politik & administration (Aalborg Uni. 2015)

Preben Bang Henriksen

MF (V), advokat (H)
cand.jur. (Aarhus Uni. 1979)

0:000:00