Opsamling på temadebat: Det er tid til at gentænke socialtilsynet

En række aktører har givet et bud på, hvordan man skaber et bedre socialtilsyn. Læs eller genlæs pointerne fra Altingets temadebat her. 

Socialtilsynets arbejde handler i sidste ende om at sikre, at socialt udsatte borgere i hele landet får den hjælp, de har ret til. En række aktører har de seneste måneder debatteret, hvad det sociale tilsyn skal kigge efter, når det kommer på besøg. 
Socialtilsynets arbejde handler i sidste ende om at sikre, at socialt udsatte borgere i hele landet får den hjælp, de har ret til. En række aktører har de seneste måneder debatteret, hvad det sociale tilsyn skal kigge efter, når det kommer på besøg. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Katja Gregers Brock

150 timer. Så lang tid tager det i gennemsnit for et socialt tilbud at få socialtilsynet på besøg. 

Det skrev generalsekretæren for KFUKs Sociale Arbejde, Ann-Sofie Bech von Hielmcrone, i et debatindlæg til denne temadebat om det sociale tilsyn. 

"Det er timer, der mange steder går fra den socialfaglige praksis, og som – er min påstand – ikke altid står mål med det udbytte, der kommer ud af tilsynet," skrev hun. 

Så hvor skal snittes lægges i det sociale tilsyn, så det både sikrer, at udsatte borgere får hjælp af høj kvalitet, samtidig med at hverken de sociale tilbud eller socialtilsynet drukner i krav? Det har en række aktører debatteret de seneste måneder på Altinget Social.  

Blandt udfordringerne ved det nuværende tilsyn peger mange aktører på bureaukrati, uensartede vurderinger fra tilsynskonsulenterne og uklare kvalitetskrav til de sociale tilbud. 

Der bliver peget på behov for, at tilsynet har langt større fokus på de sociale tilbuds faglighed, og at det defineres, hvad faglighed og kvalitet er i det sociale arbejde. 

Enkelte foreslår, at de fem sociale tilsyn, som idag er kommunalt forankrede, lægges sammen. Og flere skriver om et behov for bedre koordering mellem for eksempel brandtilsyn, socialtilsyn og arbejdstilsyn. 

{{toplink}}

Læs eller genlæs pointerne fra Altingets temadebat her. 

0:000:00