Debat

3F: LGBT-personer frygter upassende vittigheder og mobning på arbejdet

DEBAT: Mangel på rummelighed på arbejdet afholder mange LGBT-personer fra at hejse det regnbuefarvede flag. Nye redskaber skal tages i brug for at vende tendensen, mener 3F.

Arbejdspladserne mangler en kulturændring, mener Søren Heisel, Finn Jenne og Ole Holtse Olsen fra 3F.
Arbejdspladserne mangler en kulturændring, mener Søren Heisel, Finn Jenne og Ole Holtse Olsen fra 3F.Foto: Mette Rosendal/Ritzau Scanpix
Flora Juul Holst
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Heisel, Finn Jenne og Ole Holtse Olsen
Forbundssekretær og ligestillingsansvarlig i 3F, afdelingsformand i 3F Frederikshavn og afdelingsformand i 3F Roskilde

Snart afholdes Copenhagen Pride, hvor LGBT-miljøet fejrer retten til at leve og elske frit. Stoltheden er stor, når regnbueflagene indtager gaderne. Desværre er det ikke alle LGBT-personer, der tager samme stolthed med sig på arbejdspladsen.

Tværtimod bliver mange LGBT-personer i skabet, når de møder ind på arbejde. De skjuler nemlig deres seksualitet eller kønsidentitet for kollegaerne i frygt for at blive mødt med upassende vittigheder, bemærkninger eller mobning.

Undersøgelser viser, at knap halvdelen af alle LGBT-personer ikke er åbne omkring deres seksualitet eller kønsidentitet på deres arbejdsplads. Knap en fjerdedel af alle LGBT-personer er ikke engang åbne overfor deres nærmeste kolleger. Årsagen er oftest usikkerhed om omgivelsernes reaktioner.

Fakta
Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Risiko for verbale minefelter
Usikkerheden skyldes, at LGBT-personer stadig bliver behandlet anderledes på deres arbejdspladser. En del bliver gjort til genstand for stereotype jokes, bliver holdt udenfor i sociale sammenhænge eller har oplevet at gå glip af en ansættelse, fordi de ″ikke passer ind″.

Andre oplever manglende imødekommenhed. Hvis man ikke opfatter sig selv som mand eller kvinde, kan det virke grænseoverskridende, når en kollega mandag morgen klokken otte insisterer på at bruge ordet ′hun′.

En del LGBT+ personer bliver gjort til genstand for stereotype jokes.

Søren Heisel, Finn Jenne og Ole Holtse Olsen
Forbundssekretær og ligestillingsansvarlig i 3F, afdelingsformand i 3F Frederikshavn og afdelingsformand i 3F Roskilde

Konsekvensen er som sagt, at mange LGBT-personer ikke magter at være åbne om deres identitet. Endnu mere alvorligt er det, at den ekskluderende kultur fører til utryghed og mistrivsel. Mange LGBT-personer bruger energi på at navigere uden om udsatte situationer.

Den sædvanlige snak i frokostpausen kan blive et minefelt, hvor man for alt i verden skal undgå at udstille sig selv. Når man alligevel havner i en ubehagelig situation, kan det medføre stress, frustration og vrede.

Kræver fælles systematisk indsats
Hvorfor så ikke bare holde mund? Det er ikke altid nemt at holde sin seksualitet eller kønsidentitet privat. Åbenhed kommer nemlig ikke af at tale om sex. Man tilkendegiver også sin identitet, hvis man fortæller om en biograftur med en partner af samme køn, eller har et familiebillede stående på skrivebordet. Der er altså trænge kår i skabet.

Der skal være plads til alle mennesker på det danske arbejdsmarked. Derfor skal vi alle være med til at sikre LGBT-personers tryghed, trivsel og reel mulighed for åbenhed. Det kræver, at mange går sammen i en fælles indsats for at skabe inkluderende arbejdspladser. Det gælder ikke mindst arbejdsmarkedets parter, undertegnede inklusive.

Vi kan ikke skabe en inkluderende arbejdsplads med et snuptag, men vi kan gøre brug af en række redskaber, der fremmer en inkluderende kultur på arbejdspladsen. For det første skal der viden til. LGBT-personer har oplevelser og udfordringer, som mange heteroseksuelle ikke kan tænke sig til.

For at udvise hensyn er det nødvendigt at kende til dem. Akkurat ligesom LGBT-personer kender til alle andres udfordringer, og dagligt tager hensyn til dem. Derfor har vi i 3F kurser, der klæder fagforeningsansatte og valgte på, og der tilbydes fyraftensmøder for arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanter.

Mål fremmer inkluderende kultur
Det er særligt vigtigt, at tillidsrepræsentanter har kendskab til LGBT-personer og deres situation. Tillidsrepræsentanterne skal professionelt og fordomsfrit guide kolleger til at skabe en inkluderende kultur på arbejdspladsen.

For det andet bør LGBT-personers trivsel gøres til en erklæret og synlig målsætning. Det skal komme til udtryk i personalepolitikker, visioner og andre steder. En erklæret målsætning kan nemlig sende et stærkt signal og dermed være med til at fremme en inkluderende kultur.

Læs også

Vi har derfor for nyligt i 3F udarbejdet et ″mærke″ til hjemmesiden til de afdelinger, hvor personale og bestyrelse har været på kursus og opnået konkret viden om LGBT-personers udfordringer, og dermed skabt mere professionelle handlemuligheder. Foreløbig er afdelingerne i Frederikshavn og Roskilde gennem forløbet.

For det tredje skal vi arbejde med sprogbrugen på arbejdspladsen. Sproget er afgørende for, om vi føler os set, accepteret og værdsat. Ved for eksempel at bruge et ord som ′medmor′ viser man, at lesbiske mødre er velkomne og ønskede. Derfor er det en god idé at bruge de korrekte benævnelser om LGBT-personer og inkludere dem i sin sprogbrug.

Tiltagene skaber i sig selv en mere inkluderende arbejdsplads. Forhåbentlig kan de også være katalysatorer til en mere gennemgribende forandring i kulturen. Det er der flere fordele ved. LGBT-personers trivsel er ikke bare ønskværdig i sig selv, men giver også mere produktive og innovative medarbejdere. Forandringen kommer altså alle til gode.

Vi vil gøre det danske arbejdsmarked til et endnu bedre sted at være – også for LGBT-personer. Bring stoltheden ind på arbejdspladsen. God Pride 2019.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Finn Jenne

Formand 3F Frederikshavn

Søren Heisel

Forbundssekretær, 3F, formand, SkillsDenmark
Tømrer (1984)

0:000:00