Debat

3F: EU-forslag vil være et opgør med nethandlens horrible arbejdsvilkår

FIK DU LÆST: Underbetaling og horrible arbejdsvilkår i onlinehandel møder modspil i EU-Kommissionens nye forslag, som kan blive afgørende for fremtidens arbejdsmarked. Forslaget kan give reelle rettigheder, når fejlslagne regler om EU-mindsteløn svigter, skriver Jan Villadsen.

Uber har benyttet sig af skattesnyd og underbetaling af
såkaldte partnerchauffører, Nemlig.com har sat standarderne for arbejdsrettigheder
yderligere ned, og Wolt har ingen aftaler om pension
eller barsel, skriver Jan Villadsen.
Uber har benyttet sig af skattesnyd og underbetaling af såkaldte partnerchauffører, Nemlig.com har sat standarderne for arbejdsrettigheder yderligere ned, og Wolt har ingen aftaler om pension eller barsel, skriver Jan Villadsen.Foto: Olafur Steinar Getsson/Ritzau Scanpix
Jan Villadsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Indlægget blev bragt første gang 15. december 2021.

Hvor tit får Wolts pizzabude ros, og hvor ofte bliver chauffører, der kører varer for Nemlig.com, mødt med værdighed, imens de tager slæbet? Formentlig lige så sjældent, som EU-Kommissionen får pæne ord med på vejen i Danmark for udspil om job og arbejdsliv.

Men nu er der lagt op til, at alle tre ting kan gå op i en højere enhed. For 9. december spillede EU-Kommissionen ud med et længe ventet udspil om rettigheder, ordentlighed og ordnede forhold for platformsarbejdere. Ja, mere end det.

Udspillet, der går under overskriften "direktiv for bedrede arbejdsvilkår for platformsarbejdere", favner nemlig ganske bredt i forhold til rammer og løsninger.

Indholdsmæssigt handler det om at skabe klare definitioner, der sikrer, at man betragtes som ansat, når man arbejder for en platformsvirksomhed. Altså rigtigt ansat i stedet for partner, selvstændig chauffør eller andre mystiske begreber, som platforms- og online-virksomheder som Uber, Wolt og Nemlig.com bruger for at omgå rettigheder som pension, løn under børnenes sygdom og betaling efter niveauet i overenskomsterne.

Fair og ordnede vilkår for online-handel

EU-Kommissionen lægger op til, at mennesker, der arbejder for platforme, betragtes som ansatte med rettigheder. Det gælder, medmindre platformene kan bevise det modsatte – at der er tale om reelt selvstændige virksomheder, der er helt uafhængige af platformen og dens markedsplads.

Det kan sikre reelle rettigheder i modsætning til det fejlagne forslag om mindsteløn, der er blevet vedtaget i EU for kort tid siden.

Jan Villadsen
Formand, 3F Transport

Men reelt selvstændig? Nej, vel? Det er man næppe på nogen måde, hvis man eksempelvis leverer pizzaer med en blå kasse og logo på ryggen eller har leaset og leverer varer på kommando i en varevogn, der er folieret med virksomhedens logo og i øvrigt kun har samme virksomhed som "kunde".

Med andre ord lægges der op til sikring af fair og ordnede vilkår på fremtidens arbejdsmarked i hele Europa. Og det er der brug for i en fremtid med mere og mere onlinehandel. Dem, der udfører arbejdet med levering af varer, mærker ingen forskel på arbejdet, selv om opgaverne nu om dage fordeles via en applikation i stedet for ordresedler udleveret personligt på papir.

I Danmark var sagerne om Ubers skattesnyd og underbetaling af såkaldte partnerchauffører første store eksempel på misbrug af chauffører uden rettigheder. Siden har ikke mindst Nemlig.com sat standarderne yderligere ned og nægtet at tage ansvar, lave aftaler og ansætte de chauffører, der – som selvstændige enmandsfirmaer – leverer dagligvarer i varebiler plastret til med Nemlig.com-logoet.

Eller hvad med Wolts bude? Også her er manglende på ansvar mærkbar. Ingen aftaler om løn og arbejdstid. Ingen normale rettigheder som pension eller barsel.

Bede end forslag om mindsteløn

Den form for tilknytning til arbejdsmarkedet hørte måske hjemme før 1921. Men forhåbentlig er det slut efter 2022. Ellers er der risiko for, at et stadigt mere usikkert og prekært arbejdsmarked breder sig med stadigt ringere vilkår i vente for vores børn og børnebørn.

Derfor: Tak og pæne ord fra mig til EU-Kommissionen. Og held og lykke med arbejdet til medlemmerne af Europa-Parlamentet og EU's ministerråd med de forhandlinger, der nu skal i gang for at gøre forslaget til færdig, finpudset og stærk lovgivning i hele EU. Også i Danmark.

Det kan sikre reelle rettigheder i modsætning til det fejlagne forslag om mindsteløn, der er blevet vedtaget i EU for kort tid siden. Et forslag, der slet intet løser for nogen, hvis man på arbejdsmarkederne i EU's lande fortsat blot kan trylle ansatte om til kunstige selvstændige partnere uden rettigheder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan Villadsen

Gruppeformand, Transportgruppen, 3F
(martec søfartsskole)

0:000:00