50 år i dag og i en politisk midtvejskrise? Her er Thulesen Dahls fire største udfordringer

STATUS: Under valget i 2015 red DF-formand Kristian Thulesen Dahl, der fylder 50 år i dag, på en bølge af succes. Men nu ser det meget anderledes ud. To politiske eksperter ser fremad og giver deres bud på, hvor de næste store udfordringer ligger. 

Kristian Thulesen Dahl har været DF-formand siden 2012. Han står over for en hård udfordring, når han den næste valgperiode skal rejse Dansk Folkeparti fra et katastrofalt valgresultat. 
Kristian Thulesen Dahl har været DF-formand siden 2012. Han står over for en hård udfordring, når han den næste valgperiode skal rejse Dansk Folkeparti fra et katastrofalt valgresultat. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Niels Frederik Rickers

I store dele af sin politiske karriere har Kristian Thulesen Dahl været den slags politiker, for hvem fiasko har været relativt uvant.

Sådan lyder det fra folk tæt på DF-formanden, når de bliver bedt om at beskrive hans politiske karriere. Og det er umiddelbart svært ikke at nikke genkendende til den udlægning. 

I september 2012 overtog han formandsposten fra Pia Kjærsgaard og formåede ved succesvalget i 2015 at øge partiets mandater fra 22 til 37 i partiets bedste valg nogensinde.

Med Thulesen Dahl ved roret blev det Folketingets næststørste parti og hovedårsagen til, at Venstre trods et dårligt valgresultat formåede at genvinde nøglerne til Statsministeriet.

Fakta
Om Kristian Thulesen Dahl:
  • Født 30. juli 1969 i Brædstrup
  • Uddannet cand.merc.jur. fra Aalborg Universitet i 1995
  • Formand for Fremskridtspartiets Ungdom, 1991-1995
  • Medstifter af Dansk Folkeparti 6. oktober 1995
  • Formand for folketingsgruppen, 1998-2012
  • Partiformand fra 15. september 2012.

Kilde: ft.dk

Men på dagen, hvor DF-formanden kan fejre sin 50-års fødselsdag, er det ikke ligefrem succes, som synes at kendetegne partiets politiske situation.

Med et valgresultat på 8,7 procent er partiet blevet mere end halveret, og selvom Kristian Thulesen Dahl har slået fast, at han agter at blive som formand længe endnu, er der utvivlsomt tale om et markant svækket parti, der er i gang med at undersøge, hvad der gik galt.

Vælgerne er kommet partiet så meget i møde igennem de sidste ti år, at DF har sejret sig selv ihjel. Og nu er dagsordenerne anderledes. Det er ikke længere en kamp mod EU og indvandrere.

Kristian Wederkinck Olesen
Tidligere personlig rådgiver for Morten Messerschmidt (DF)

Med hjælp fra en politisk kommentator og en kommunikationschef har Altinget kigget på, om Kristian Thulesen Dahl står midt i en politisk midtvejskrise, og hvor de største udfordringer ligger for partiet og formanden i den nye politiske sæson.

1. Fiaskoen fra valget skal vendes til succes
En af de største udfordringer på både den korte og lange bane bliver at få løftet Dansk Folkeparti og skabe en positiv fortælling om partiet efter katastrofevalget.

Og netop det kan blive rigtig svært for DF-formanden ifølge Benny Damsgaard, der er politisk kommentator og tidligere kommunikationschef for Konservative .

”Politik er sådan, at succes avler succes, og fiasko avler fiasko. Når man først er på vej nedad, som han har været i løbet af valgkampen, så skal der rigtig meget til at vende den udvikling,” siger han.

Den pointe deler Kristian Wederkinck Olesen, som kender partiet indgående efter at have være personlig rådgiver for DF-profilen Morten Messerschmidt fra 2011 til 2017.

”Thulesen Dahls største problem lige nu er at få samlet partiet og givet dem noget kampgejst igen. DF er jo et parti, som ikke har været vant til at tabe, og den her valgkamp viste, at man ikke var vant til at være i baghånd,” siger Kristian Wederkinck Olesen, der i dag er kommunikationschef i By & Havn.

Han tilføjer, at det er altafgørende, at DF-formanden får formuleret til medlemmerne og vælgerne, at partiet er på banen igen, og at folk kan regne med, hvad de står for.

2. Det svære dilemma med pensionsforhandlinger
Til august begynder de indledende forhandlinger til det, Socialdemokratiet selv omtaler som ”værdig tilbagetrækning” for de mest nedslidte på arbejdsmarkedet.

Og her kan Kristian Thulesen Dahl ifølge Benny Damsgaard komme til at stå over for en betydelig udfordring.

Radikale har langt hen ad vejen nemlig givet udtryk for, at de ikke vil give ret til tidligere pension for særlige grupper. Derfor kan Dansk Folkeparti blive tungen på vægtskålen i de forhandlinger. Og det kan sætte DF-formanden i et farligt dilemma.

”De her forhandlinger kommer til at definere ham i lang tid frem. For hvis han laver en aftale med socialdemokraterne, så legitimerer han Socialdemokratiet på pensionsspørgsmålet over for en central vælgergruppe, som DF gerne vil have fat i. Og nogle siger, at netop dén alliance før valget har været den medvirkende årsag til DF’s dårlige valgresultat,” siger Benny Damsgaard.

Selvom Kristian Thulesen Dahl kan løbe en risiko ved at genoplive alliancen, så hæfter Benny Damsgaard sig dog ved, at pensionsforhandlingerne også indeholder flere muligheder for DF-formanden.

”Det spørgsmål, han skal stille sig selv, er: Hvordan kan han udnytte den meget optimale forhandlingsposition til fordel for sit eget parti? Han sidder i en situation, hvor han kan skille sig ud fra de borgerlige og igen placere sig centralt som en velfærdsdrivkraft sammen med S og resten af venstrefløjen,” siger Benny Damsgaard.

Læs også

3. DF mangler unge kræfter
Det skuffende valgresultat 5. juni betød, at Dansk Folkeparti måtte sige farvel til 21 af sine 37 mandater.

Det indebar blandt andre 30-årige Jeppe Jakobsen. Samtidig har partiet måttet tage afsked med 25-årige Tilde Bork, som ikke valgte at genopstille, samt 29-årige Peter Kofod, som er blevet sendt til Europa-Parlamentet.

Og ifølge Kristian Wederkinck Olesen kan det blive et problem for Kristian Thulesen Dahl, at flere af partiets yngre profiler er forsvundet fra folketingsgruppen.

”Hele den foryngelse, som partiet var i gang med, er lidt væk. Morten Messerschmidt er den yngste nu, hvilket er relativt paradoksalt, i og med at han er 38 år gammel. Meget er efterladt til den gamle klike igen, og det kan blive et problem for partiet,” siger Kristian Wederkinck.

Han tilføjer, at den direkte konsekvens kan blive, at partiet fortsætter i det samme spor, som bidrog til det dårlige valgresultat.

”Vælgerne er kommet partiet så meget i møde igennem de sidste ti år, at DF har sejret sig selv ihjel. Og nu er dagsordenerne anderledes. Det er ikke længere en kamp mod EU og indvandrere. Nu er det i højere grad et spørgsmål om velfærdspolitik og klima, og på de punkter har partiet måske ikke den skarpeste politik,” siger Kristian Wederkinck.

4. Truslen fra Nye Borgerlige
Den kommende valgperiode byder også på et nyt parti i Folketinget. Nemlig Nye Borgerlige, som op til valget har langet ud efter Dansk Folkeparti for at have svigtet på udlændingeområdet.

På det område ønsker Nye Borgerlige med partiformand Pernille Vermund i spidsen blandt andet at indføre totalt asylstop og krav om, at udlændinge i Danmark helt skal forsørge sig selv.

Og ifølge Benny Damsgaard kommer Nye Borgerliges tilstedeværelse i folketingssalen til at udgøre en klar udfordring for Kristian Thulesen Dahl.

Benny Damsgaard nævner forårets paneldebat i Aabenraa mellem de to partiformænd som et godt eksempel på den trussel, Pernille Vermund og Nye Borgerlige udgør over for Kristian Thulesen Dahl.

”Under debatten talte Vermund om de lette løsninger på de svære problemer. Det var den rene vare. Samtidig havde du Thulesen Dahl, som talte meget systemisk og ekstremt realpolitisk. Og hvis DF skal have stoppet blødningen, så skal de have genfundet deres populisme på udlændingeområdet,” siger Benny Damsgaard.

Samtidig hæfter han sig ved, at Kristian Thulesen Dahl i den kommende valgperiode har brug for at ”give lidt mere slip” på sig selv. Når Pernille Vermund beskylder Dansk Folkeparti for at have svigtet, er det med andre ord afgørende, at DF-formanden ikke går i defensiven.

”Det har nok været hans primære fejl. Når han bliver beskyldt af Vermund, så går han ind og forsøger at forklare alle de ting, som han fik gjort. Problemet med det er, at han så taler lige ind i hendes dagsorden. Det er det ældste trick i bogen. Man skal lade være med at acceptere modstanderens præmisser. Man skal tale om det, man selv mener,” siger Benny Damsgaard.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benny Damsgaard

Partner og director, conXus Public Affairs, politisk kommentator, ekstern lektor, Københavns Uni., fhv. kommunikationschef, Konservative
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2005)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Kristian Wederkinck Olesen

Kommunikationschef, By & Havn
cand.mag. i retorik (Københavns Uni. 2005)

0:000:00