7. december: Ole Sohn

JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. I dag er det SF's finanspolitiske ordfører, Ole Sohn.
Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Foto: Rasmus Nielsen/Altinget.dk
Foto:
Foto:
Foto: Henrik/Altinget.dk
Ole Sohn, 56 år, har været medlem af Folketinget siden 1998. Han er finanspolitisk ordfører og gruppeformand i SF. Han har tidligere været kandidat for Enhedslisten og formand for Danmarks Kommunistiske Parti. Ole Sohn er desuden forfatter og forlægger.

Hvorfor gik du ind i politik?

I min familie har vi altid interesseret os for samfundsforhold. Lige fra min far deltog i modstandsbevægelsen under besættelsen. For mit eget vedkommende begyndte interessen for politik med Vietnam-krigen, der var den første 'tv-krig'. Vi har i familien også engageret os i det sociale liv og i foreningslivet. Min mor sad i flere år i det lokale sogneråd. og jeg startede som elevrådsformand i folkeskolen. Så jeg vil sige, at der er tre grunde til, at jeg gik ind i politik: mit sociale engagement, som jeg var opdraget med, min modstand mod Vietnam-krigen, og min modstand mod dansk medlemskab af EF.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

For mig afhænger samfundets kvalitet af den livskvalitet, som de svageste i samfundet har. Og uden et vedholdende fokus på retfærdighed får vi et dårligere samfund. Derfor finder jeg det afgørende, at de politiske initiativer, der gennemføres i Folketinget, er med til at mindske uligheden i samfundet samt at sikre, at flest mulige har jobs og/eller uddannelse.

Nævn en dansk politiker, der har været en inspiration for dig?

Jeg er ikke inspireret af en bestemt politiker. Jeg er mere inspireret af mine forældre og deres generation, som har arbejdet hårdt for at give os de vilkår, som vi i dag nyder godt af. Det er de værdier, som de har opdraget mig med, der fortsat inspirerer mig. De har bygget samfundet op på princippet: Gør din pligt og kræv din ret, og at 'få har for meget og færre for lidt'. Det er de værdier, som de har opdraget mig med, der fortsat inspirerer mig.

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

<img align="left" src="@nyimg=4382@" />Folketingets tidligere formand Christian Mejdahl. Han er en venlig og retlinet hædersmand, der repræsenterer de bedste danske værdier som ærlighed, hjælpsomhed og beskedenhed tilsat flid og jysk lune. Levede alle som ham ville end ikke Jyske Lov fra 1241 have været nødvendig. Det var loven, der indledtes med følgende sætning: "Med Lov skal Land bygges, men vilde enhver nøjes med sit eget og lade andre nyde samme Ret, da behøvedes ingen Lov. Men ingen Lov er jævngod at følge som Sandheden, men hvor der er Tvivl om, hvad der er Sandhed, der skal Loven vise Sandheden."   

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Ja, dagligdagen som politiker er fuld af arbejde og mange forskelligartede opgaver. Derfor er det vigtig for mig, at jeg indimellem kobler af. Det gør jeg blandt andet ved at gå lange ture i naturen og nyde årstidernes mange synsindtryk - lige fra alt spirer frem om foråret hen over sommeren og de gyldenbrune blade om efteråret til vinterens sne. Jeg elsker også at forsvinde ind i en god bog, hvor man kan blive underholdt, og hvor man kan få større indsigt og udsyn. God mad er også en af mine passioner. Jeg nyder at kreere et godt måltid af friske råvarer.

Hvad er den bedste bog du har læst i år?

<img align="left" src="@nyimg=7516@" />Det bliver til to bøger. Jeg har udviklet et tæt forhold til den cubanske forfatter Leonardo Paduras krimier, hvorigennem man både kan blive godt underholdt af gode plots, samtidig med at man får et godt billede af Cuba på vrangen - og ikke mindst, så er Padura en fantastisk sprogsnedker, så man føler, at man er i Havana, mens man læser hans bøger. Senest har jeg læst hans krimi Fortidens tåge.

 

<img align="left" src="@nyimg=7517@" />Jeg har i år genlæst Vredens druer af John Steinbeck. Det er en gribende historie om en landarbejderfamilies flugt fra sulten og støvet i Oklahoma til Californien, hvor de drømmer om at finde et nyt og bedre liv med gode muligheder for at tjene penge som frugtplukkere. Men drømmen udebliver. Helt velfortjent fik John Steinbeck Nobels Litteraturpris i 1962.

 

Er du stadig politiker om 5 år? Og hvis du en dag ikke er politiker længere, hvad laver du så?

Ja, jeg er i politik om fem år. Efter ni år, hvor samfundet har forsømt at investere i fremtiden, vil jeg gerne medvirke til at genskabe et Danmark, hvor vores børn får gode muligheder for at forme deres tilværelse i den mere og mere globaliserede verden. Når jeg til sin tid stopper, vil jeg dels genoptage mit forfatterskab, dels dyrke min familie og venner mere, end tiden som aktiv politiker tillader.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Sohn

Bestyrelsesformand, Dansk Producentansvar, Bestyrelsesmedlem, DanPilot, Adm. direktør, Sohn Consulting, forfatter, foredragsholder
HF (Gedved Seminarium. 1973), jord- og betonarbejder (1976)

Christian Mejdahl

Fhv. MF (V), fhv. formand for Folketinget, fhv. borgmester
landbruger (Hammerrum Landbrugsskole 1962)

0:000:00