7 ud af 10 kommuner arbejder på tværs af landegrænser for at skabe vækst lokalt

Langt hovedparten af landets kommuner indgår i internationale samarbejder for at fremme og understøtte det lokale erhvervsliv, viser ny undersøgelse. Moderne virksomheder kræver et stadig mere globalt udsyn på rådhuset, siger borgmester.

Mens internationalt samarbejde er en naturlig del af arbejdet på Københavns Rådhus, så skal landets mindre kommuner ifølge professor arbejde mere kreativt for at gøre sig gældende på internationale dagsordener.
Mens internationalt samarbejde er en naturlig del af arbejdet på Københavns Rådhus, så skal landets mindre kommuner ifølge professor arbejde mere kreativt for at gøre sig gældende på internationale dagsordener.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Lokale indsatser for at tiltrække arbejdskraft, investeringer og nye virksomheder sigter i stadig stigende grad ud over landets grænser.

Tidligere har kommunernes internationale samarbejde primært handlet om venskabsbyer og om at hive så mange penge som muligt ud af EU’s strukturfonde. Men i dag er det blevet en langt mere bredspektret indsats, hvor ikke mindst erhvervslivet er sat i centrum.

Det fremgår af en survey fra Københavns Universitet. Her svarer 7 ud af 10 af de deltagende kommuner, at de arbejder med et internationalt fokus omkring erhvervsfremme og for at sikre økonomisk udvikling lokalt.

”Mange steder er man begyndt at se det internationale samarbejde, som noget der også er et af kommunens kerneområder, simpelthen fordi det betyder noget for den lokale vækst og udvikling,” siger Martin Marcussen. Han er professor i statskundskab ved Københavns Universitet og står bag undersøgelsen.

Normalt arbejder han med mere overordnede internationale emner som europæiske integration, diplomati og globalisering.

Samarbejde om problemløsning
Men de seneste år stigende internationalisering af den lokale offentlige forvaltning og kommunernes arbejde uden for landets grænser har fanget Martin Marcussens opmærksomhed.

Ifølge Martin Marcussen har kommunalreformen og de nye større kommuner for det første gjort det muligt og interessant for en større andel af kommunerne at orientere sig internationalt.

Og så har den efterfølgende finanskrise som det næste været med til at gøre lokale initiativer nødvendige mange steder rundtom i landet.

”Særligt i en del yderkommuner oplevede man, at staten ikke længere trådte til for at hjælpe, og at man selv måtte tage skæbnen i egen hånd. Og en af de løsninger, man så for sig, var en mere pragmatiske og løsningsorienteret tilgang til det internationale samarbejde,” siger Martin Marcussen.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00